Αυστηρότερες ποινές και αναγνώριση του εγκλήματος για την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεων. Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και την εισαγωγή του εγκλήματος της γυναικοκτονίας και άλλων ρυθμιστικών μέτρων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων.
Μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο, του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, της υπουργού Οικογένειας, Γέννησης και Ίσων Ευκαιριών Γιουτζένια Ροτσέλα και της υπουργού Θεσμικής Μεταρρύθμισης και Απλούστευσης των Κανονισμών Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Κασελάτι, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο, το οποίο προβλέπει μια ευρεία και συστηματική παρέμβαση για να ανταποκριθεί στην ανάγκη προστασίας από "το δραματικά επίκαιρο φαινόμενο της συμπεριφοράς και των εκδηλώσεων προχειρότητας και βίας που διαπράττονται κατά των γυναικών". Το κείμενο θα διαβιβαστεί και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, Βουλή και Γερουσία, για έγκριση και στη συνέχεια θα γίνει νόμος.
"Πάντα λέγαμε ότι η καταπολέμηση της γυναικοκτονίας και της βίας κατά των γυναικών πρέπει να είναι και καταπολέμηση της διαδεδομένης κουλτούρας στις σχέσεις ανδρών-γυναικών. Η εισαγωγή του εγκλήματος της γυναικοκτονίας είναι πάνω απ' όλα μια προσπάθεια να παραχθεί μια πολιτισμική αλλαγή". Αυτό δήλωσε η υπουργός Eugenia Roccella κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Palazzo Chigi στο τέλος του Συμβουλίου Υπουργών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη γυναικοκτονία
Με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισαγάγει το νέο ποινικό αδίκημα της "γυναικοκτονίας", το οποίο, λόγω του εξαιρετικά επείγοντος εγκληματολογικού χαρακτήρα του φαινομένου και της ιδιαίτερης δομής του εγκλήματος, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, η ποινή αυτή θα επιβάλλεται "σε όποιον προκαλεί το θάνατο μιας γυναίκας, όταν η πράξη διαπράττεται ως πράξη διάκρισης ή μίσους προς το προσβαλλόμενο πρόσωπο ως γυναίκα ή για να καταστείλει την άσκηση των δικαιωμάτων ή των ελευθεριών της ή, σε κάθε περίπτωση, την έκφραση της προσωπικότητάς της".
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση τονίζει ότι οι ίδιες περιστάσεις τέλεσης του αδικήματος εισάγονται ως επιβαρυντικές περιστάσεις για τα πιο τυπικά αδικήματα του κόκκινου κώδικα, με την πρόβλεψη για αύξηση των προβλεπόμενων ποινών τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο και έως το ήμισυ ή τα δύο τρίτα, ανάλογα με το αδίκημα.
Το κείμενο που εισήγαγε η κυβέρνηση προβλέπει επίσης άλλα μέτρα για την προστασία των θυμάτων και των οικογενειών τους . Το νομοσχέδιο
- προβλέπει την υποχρεωτική ακρόαση του δράστη από τον εισαγγελέα, η οποία δεν μπορεί να ανατεθεί στη δικαστική αστυνομία, σε περιπτώσεις κόκκινου κώδικα,
- εισάγει συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης υπέρ των πλησιέστερων συγγενών του θύματος γυναικοκτονίας,
- προβλέπει τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση του θύματος σε περίπτωση διαπραγμάτευσης για αδικήματα με κόκκινο κώδικα και τις σχετικές υποχρεώσεις ενημέρωσης και την επιβάρυνση του δικαστή με κίνητρα,
- σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν απαιτήσεις προδικασίας, προβλέπει την εφαρμογή στον κατηγορούμενο του μέτρου της προδικαστικής κράτησης σε φυλακή ή κατ' οίκον περιορισμό,
- παρεμβαίνει για τα επιδόματα φυλάκισης για τους παραβάτες με κόκκινο κωδικό,
- εισάγει, υπέρ των θυμάτων των εγκλημάτων με κόκκινο κωδικό, το δικαίωμα να ενημερώνονται και για την έξοδο του καταδικασθέντος δράστη από τη φυλακή, μετά τη χορήγηση μέτρων ανταμοιβής,
- ενισχύει τις υποχρεώσεις κατάρτισης των δικαστών, που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του νόμου αριθ. 168 του 2023,
- επεκτείνει στη φάση της εκτέλεσης της ποινής της αποζημίωσης το ευνοϊκό καθεστώς σχετικά με το θέμα της κράτησης σε χρέωση που προβλέπεται για τα θύματα ανθρωποκτονιών και γυναικοκτονιών με "κόκκινο κωδικό",
- εισάγει μια συντονιστική διάταξη που προβλέπει την επέκταση στο νέο άρθρο 577-bis των παραπομπών στο άρθρο 575 που περιέχονται στον ποινικό κώδικα.
Ροτσέλα: "Οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν ελαφρώς".
"Από την αρχή της κυβέρνησής μας θέσαμε πάντα στο επίκεντρο τη μάχη κατά της βίας κατά των γυναικών. Κάναμε μια πρώτη νομοθετική παρέμβαση, η οποία είχε και κάποια πολύ καινοτόμα στοιχεία, όπως η αναβαλλόμενη σύλληψη και προσπαθήσαμε να παρέμβουμε σε προληπτικά μέτρα, άρα στα μέσα πρόληψης. Οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν πολύ ελαφρά και επομένως θεωρήσαμε σκόπιμο να παρέμβουμε ξανά. - Η υπουργός Ροτσέλα συνέχισε λέγοντας: "Το κάναμε αυτό για πρώτη φορά περιγράφοντας την ιδιαιτερότητα του εγκλήματος της γυναικοκτονίας και τη διαφορά του από την ανθρωποκτονία, όχι ως μεγαλύτερη σοβαρότητα από ηθική άποψη, αλλά ακριβώς επειδή έχει μια ποικιλομορφία που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των ανθρωποκτονιών".
"Υπάρχει μια προφανής ασυμμετρία μεταξύ του αριθμού των δολοφονιών γυναικών από άνδρες σε σύγκριση με τον αριθμό των δολοφονιών ανδρών από γυναίκες, που είναι αριθμοί γελοίοι, σχεδόν ανύπαρκτοι", πρόσθεσε η υπουργός, η οποία συνέχισε εξηγώντας: "Αυτή η αριθμητική ασυμμετρία είναι ο καθρέφτης μιας πολύ βαθύτερης ασυμμετρίας, πιο βαθιά ριζωμένης στην ανθρώπινη ιστορία: ασυμμετρία εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδιωτική ασυμμετρία μεταξύ ανδρών και γυναικών, ασυμμετρία όσον αφορά την αναγνώριση, τον σεβασμό και την ελευθερία των γυναικών να λένε όχι, την ελευθερία να φεύγουν, την ελευθερία να έχουν μεταλλάξεις στα συναισθήματά τους και επομένως και στη θέλησή τους".
"Η φιγούρα του θύματος ή των συγγενών του ενισχύεται στο βαθμό που παρεμβαίνει ή τίθεται σε θέση να παρέμβει αποτελεσματικά στη φάση της διερεύνησης ή και στη μετέπειτα φάση, ακριβώς επειδή καθίσταται σε κάθε περίπτωση πρωταγωνίστρια στη διαλεκτική της δίκης", δήλωσε ο υπουργός κ. Νόρδιος σχολιάζοντας την έγκριση του νομοσχεδίου.
Η αντιπολίτευση ζητά περισσότερη πρόληψη
Η αντιπολίτευση χαιρέτισε την εισαγωγή του αδικήματος της γυναικοκτονίας, αλλά ζήτησε επίσης περισσότερα προληπτικά μέτρα. 'Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ενεργεί με ποινικά μέτρα που παρεμβαίνουν όταν η βία ή η γυναικοκτονία έχει ήδη συμβεί, ενώ συνεχίζει να αγνοεί την προληπτική δράση της εκπαίδευσης. Η γυναικοκτονία και η έμφυλη βία είναι πολιτισμικά φαινόμενα, που συνδέονται με την ανισότητα της εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και με κοινωνικά μοντέλα και μοντέλα σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την πατριαρχία που εξακολουθεί να υφίσταται. Σε αυτό το μέτωπο, η πρώτη κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα, όσον αφορά τη συνεχή επαναπροώθηση παρωχημένων και μάτσο κοινωνικών και οικογενειακών μοντέλων", δήλωσαν οι βουλευτές της Dem στη διμερή επιτροπή γυναικοκτονιών Σετσίλια Ντ' Έλια, αντιπρόεδρος, Σάρα Φεράρι, επικεφαλής της ομάδας, Αντονέλα Φορατίνι, Βαλεντίνα Τζιο, Φιλίπο Σένσι και Βαλέρια Βαλέντε.
"Γι' αυτό ζητάμε και πάλι, την παραμονή της 8ης Μαρτίου, να προστεθούν στο νομοσχέδιο αυτό για το έγκλημα της γυναικοκτονίας οι προτάσεις μας για την εκπαίδευση στη συναισθηματικότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας των φύλων. Και με συνέπεια και εκείνες για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη συναίνεση. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μάχη κατά της γυναικοκτονίας και της βίας κατά των γυναικών δίνεται πρώτα και κύρια στο έδαφος της κοινωνικοπολιτισμικής αλλαγής και ότι το ποινικό δίκαιο σίγουρα δεν αρκεί", καταλήγουν οι βουλευτές.