Η επόμενη ημέρα της πρότασης δυσπιστίας δε βρίσκει την κυβέρνηση σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν. Με υψηλό ποσοστό δυσπιστίας όσον αφορά την υπόθεση των Τεμπών, την οργή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη να μην καταλαγιάζει σε ένα ρευστό πολιτικό σύστημα που στο σύνολο του αδυνατεί να πείσει.
Το αποτύπωμα των πρόσφατων συγκεντρώσεων είναι ισχυρό και η ένταση που χαρακτηρίζει την πολιτική αντιπαράθεση δεν αναμένεται να υποχωρήσει.
Έχοντας λάβει εμμέσως ψήφο εμπιστοσύνης από 157 βουλευτές, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το αρραγές της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες οι γαλάζιες φωνές που άμεσα ή έμμεσα καταλόγισαν ευθύνη για τους χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών (Δένδιας - Οικονόμου).
Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες από βήματος Βουλής ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την κυβερνητική εντολή και οι εκλογές να γίνουν βάσει προγράμματος το 2027, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την επανασυσπείρωση δυνάμεων της ΝΔ, με πρώτο στόχο τους ψηφοφόρους του κόμματος που εντοπίζονται στη ζώνη των αναποφάσιστων στις δημοσκοπήσεις.
Το μήνυμα για την επόμενη ημέρα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. «Για εμάς σήμερα κλείνει ένας κύκλος», όπως σημείωσε και από αύριο «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και εγώ τη δουλειά μου». Λίγο νωρίτερα, είχε αντικρούσει στην ομιλία του τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη και παρέπεμψε στη δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. «Κανείς δεν θα δικαστεί από λαϊκά δικαστήρια και ούτε θα προεξοφληθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα της δικαιοσύνης», τόνισε προς τα έδρανα των άλλων κομμάτων, τα οποία κατηγόρησε πως δηλητηριάζουν την κοινωνία με την τοξικότητα που καλλιεργούν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως το τραγικό δυστύχημα θα συνεχίσει να απασχολεί τη δημόσια συζήτηση, όμως, στόχος είναι αυτή να μην διεξάγεται μονοθετικά. Δύσκολο, όμως μονόδρομος για την κυβέρνηση. Πρέπει επειγόντως να αλλάξει το βαρύ κλίμα στην κοινωνίας δίνοντας της μια αισιόδοξη προοπτική.
Όπως παραδέχονται συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτό συναρτάται άμεσα με την προώθηση του κυβερνητικού έργου και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτεραιότητες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα προτείνοντας στο ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν από κοινού τέσσερις αλλαγές στο Σύνταγμα που απαντούν στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη και σηματοδοτούν τη δέσμευσή του για σύγκρουση με το βαθύ κράτος και για μεγάλες αλλαγές.
Το restart της επόμενης ημέρας θα κληθεί να υπηρετήσει ένα νέο υπουργικό σχήμα, το οποίο όλα δείχνουν πως θα έχει αρκετές αλλαγές με στόχο την αποδοτικότητα αλλά και την προβολή ενός άλλου προσώπου.
Στον πυρήνα των αλλαγών βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου όπου αναμένεται να μετακομίσει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αυξημένες αρμοδιότητες για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Πιθανό να υπάρξει και δεύτερη θέση αντιπροέδρου την οποία θα μπορούσε να αναλάβει ο Μάκης Βορίδης διατηρώντας την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλλον παραμένει ο Άκης Σκέρτσος. Σταθερά στο πλευρό του πρωθυπουργού θα παραμείνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Το κρίσιμο πόστο της νέας κυβέρνησης είναι το υπουργείο Υποδομών και η θέση Αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών. Για τη δεύτερη θέση παρουσιάζεται ως ισχυρό φαβορί ο Κώστας Κυρανάκης έχοντας ως στόχο την ταχεία αναβάθμιση του σιδηροδρόμου. Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση όλης της ηγεσίας του υπουργείου.
Το πρώτο μεγάλο κενό, όπως προκύπτει, είναι το υπουργείο Οικονομικών για το οποίο είχε συζητηθεί παλαιότερα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, όμως τώρα επαναξιολογείται και στη λίστα έχει προστεθεί η Νίκη Κεραμέως. Είσοδο στην κυβέρνηση διεκδικεί ο Σταύρος Παπασταύρου.
Σε άλλο υπουργείο θα μετακινηθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ακούγεται πως μπορεί να βρεθεί είτε στο Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε στο Ναυτιλίας. Ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει υποβάλει εγκαίρως την παραίτησή του για να μεταβεί στην Κύπρο προκειμένου να διεκδικήσει την Προεδρία.
Στο κυβερνητικό σχήμα θα παραμείνουν ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Λίνα Μενδώνη που είναι αμετακίνητη, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Δένδιας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Μιχάκης Χρυσοχοΐδης.
Πολλές πιθανότητες για είσοδο στην κυβέρνηση έχουν ο Κώστας Σκρέκας, ο Κώστας Βλάσσης, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Λάκης Βασιλειάδης, και ο Τάσος Δημοσχάκης.
Πιθανότερη ημερομηνία για τον ανασχηματισμό θεωρείται η 14η Μαρτίου, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Σημειωτέον, ως τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βουλευτές της ΝΔ που θα στελεχώσουν την Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σε περίπου 10 μέρες από τώρα.