Γαριδομακαρονάδα με κρόκο Κοζάνης

 
ααα

Ενημερώθηκε: 03/03/25 - 09:52

Σε αυτή τη μακαρονάδα οι ζουμερές γαρίδες μαγειρεύονται σε μια πλούσια κόκκινη σάλτσα, αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης, που προσθέτει μια λεπτή, γήινη πολυπλοκότητα στο κλασικό πιάτο.

Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά, κατά προτίμηση λιγκουίνι 
  • 500 γρ.  γαρίδες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
  • 65 ml κρασί λευκό 
  • 0,25 γρ. κρόκος Κοζάνης
  • 400 ml σάλτσα ντομάτας
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για τη γαριδομακαρονάδα με κρόκο Κοζάνης, πλένουμε καλά τις γαρίδες και αφαιρούμε το έντερό τους. Κρατάμε το κεφάλι και το κέλυφος καθώς προσθέτουν γεύση στη σάλτσα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
  3. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές, για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Αν έχουμε αφαιρέσει το κέλυφος, τότε σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο, την πιπεριά και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  5. Διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης στο κρασί και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί παραπάνω υγρασία, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά.
  6. Μόλις τα ζυμαρικά θέλουν μόνο 1 λεπτό για να είναι έτοιμα, τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Είναι σημαντικό να τελειώσουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα για να απορροφήσουν γεύση.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε τη γαριδομακαρονάδα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. 

Για να καθαρίσουμε τη γαρίδα από το κέλυφός της, χρειάζεται να γείρουμε λίγο το κεφάλι της, να ισιώσουμε με τα δάχτυλά μας το σώμα της και να σπάσουμε λίγο την ουρά, ώστε να τραβήξουμε με ευκολία το έντερο από την κορυφή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια οδοντογλυφίδα για να το απομακρύνουμε. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ