Αμερικάνικες κυρώσεις κατά του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 10/02/25 - 22:05

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, είναι το πρόσωπο που πρόκειται να πληγεί από οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις που ενέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίες στοχεύουν το δικαστήριο λόγω ερευνών εναντίον Αμερικανών πολιτών ή συμμάχων των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Χαν, ο οποίος είναι Βρετανός, κατονομάστηκε τη Δευτέρα σε παράρτημα εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει επιθετικές οικονομικές κυρώσεις κατά του ΔΠΔ, κατηγορώντας το δικαστήριο για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες» με στόχο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το διάταγμα παρέχει στον Τραμπ ευρείες εξουσίες για την επιβολή «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κατά του προσωπικού του ΔΠΔ και των μελών των οικογενειών τους, εάν οι ΗΠΑ διαπιστώσουν ότι εμπλέκονται σε προσπάθειες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη πολιτών των ΗΠΑ και ορισμένων συμμάχων τους.

Οι κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου τον Νοέμβριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρώην υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκάλαντ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Η απάντηση του ΔΠΔ για τις κυρώσεις στον Καρίμ Χαν

Ως απάντηση στο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κάλεσε τα 125 συμβαλλόμενα κράτη του να αντιταχθούν στις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Ουάσινγκτον ως προσπάθεια «να πλήξει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό του έργο».

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνεδριάσεις μεταξύ υψηλόβαθμων δικαστικών υπαλλήλων για την ταχεία αξιολόγηση των επιπτώσεων του διατάγματος Τραμπ, το οποίο, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος, είχε συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι «αρκετά ευρύ για να είναι πολύ αποδιοργανωτικό για το δικαστήριο, εάν οι ΗΠΑ το επιθυμούν».

Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έσπευσαν έκτοτε να υπερασπιστούν το δικαστήριο, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας έσχατο μέσο για τη δίωξη ισχυρών προσώπων που κατηγορούνται για φρικαλεότητες, όπως εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, σημειώνει ο Guardian.

Εβδομήντα εννέα χώρες – μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Δανία, το Μεξικό και η Νιγηρία – εξέδωσαν κοινή επιστολή την περασμένη εβδομάδα, στην οποία προειδοποιούν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ «αυξάνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και απειλούν να διαβρώσουν το διεθνές κράτος δικαίου».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ