Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες - Τι λένε οι ειδικοί

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 10/02/25 - 16:41

Μπαράζ νέων σεισμικών δονήσεων σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Κυκλάδων, συνεχίζοντας την σεισμική ακολουθία της τελευταίας εβδομάδας.

Νέος ισχυρός σεισμός 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ, μετά τα 4,9 ανοιχτά της Αμοργού -  Συνεχείς δονήσεις στο νησί

Προηγήθηκαν έντεκα σεισμοί  και συγκεκριμένα:

-4,0 Ρίχτερ στις 13:27  νότια της Αρκεσίνης Αμοργού
-4,3 Ρίχτερ στις 13:43 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού 
-3,2 Ρίχτερ στις 13:55 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού 
-3,0 Ρίχτερ στις 14:00 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού 
-2,8 Ρίχτερ στις 14:18 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού 
-3.1 Ρίχτερ στις 14:28 νότια της Αρκεσίνης Αμοργού 
-3,8 Ρίχτερ στις 14:31 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,1 Ρίχτερ στις 14:48 νοτιοδυτικά της Οίας
-3,0 Ρίχτερ στις 14:50 βορειοδυτικά της Σικίνου
-3,6 Ρίχτερ στις 14:57 νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας
-3,7 Ρίχτερ στις 14:57 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά της Αμοργού και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, στις 13:23. Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση μετά  τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής. 

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χιλιόμετρα. 

Μάλιστα, η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική. 

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ, μετά τα 4,9 ανοιχτά της Αμοργού -  Συνεχείς δονήσεις στο νησί

Τον σεισμό αυτό διαδέχθηκαν ακόμη δύο δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ώρα 12:27. Το εστιακό βάθος του ήταν στα 12,9 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε την ισχυρότερη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ.

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων πολλές άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εξακολουθούν να επηρεάζουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Πώς σχολιάζουν τη σεισμική δραστηριότητα οι σεισμολόγοι

Σε αναπροσαρμογή της εκτίμησής του σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αξιολογώντας τους δύο ισχυρότερους σεισμούς στο νησί.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή αφενός «τη σχετική μείωση τουλάχιστον των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0» και αφετέρου «την ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους των σεισμών» και σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο μέχρι στιγμής σεισμό την περασμένη Τετάρτη, «έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει εμφανίζοντας το πρώτο σημάδι μετασεισμικής ακολουθίας αντί των σαφών χαρακτηριστικών προσεισμικής ακολουθίας που εμφάνισε πριν τον ισχυρό σεισμό».

«Επιπλέον, ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι αυξάνει ο ηφαιστειακός κίνδυνος» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε, βάσει των τότε δεδομένων, ότι είμαστε ακόμα σε προσεισμική φάση στη Σαντορίνη.

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ, μετά τα 4,9 ανοιχτά της Αμοργού -  Συνεχείς δονήσεις στο νησί

Όλη η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Η σεισμική δράση μετά τον ισχυρότερο μέχρι τώρα σεισμό, μεγέθους 5.2 στις 5.2.2025, χαρακτηρίζεται από (α) σχετική μείωση τουλάχιστον των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0, (β) από την ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους των σεισμών.

Παρά το ότι χθες 9.2.2025 έγινε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 5.0, οι διαπιστώσεις (α) και (β) αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει μετά τον ισχυρό σεισμό στις 5.2.2025 εμφανίζοντας το πρώτο σημάδι μετασεισμικής ακολουθίας αντί των σαφών χαρακτηριστικών προσεισμικής ακολουθίας που εμφάνισε πριν τον ισχυρό σεισμό.

Η ανάλυση επικαιροποιείται τακτικά για την επικύρωση ή όχι αυτών των ενδείξεων.
Επιπλέον, ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι αυξάνει ο ηφαιστειακός κίνδυνος.
(Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).

Σαντορίνη: Αναμενόμενο να έχουμε σεισμούς 5 Ρίχτερ, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποκλιμάκωση, λέει ο Βασίλης Καραστάθης

«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, να σημειώνονται σεισμοί 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, όπως συνέβη το απόγευμα της Κυριακής.

«Δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες. Το ότι έχουμε σεισμούς μεγέθους ακόμη και 5 Ρίχτερ έχουμε πει ότι είναι αναμενόμενο. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότερα και όταν ο κόσμος θα αρχίσει να ηρεμεί, θα αναστατώνεται πάλι. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος. Θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν όχι μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και την συχνότητα» είπε ο κ. Καραστάθης στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε «κρατήσαμε μια επιφύλαξη, γιατί πρέπει να παγιωθεί αυτή η συχνότητα των σεισμών για να πούμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για αποκλιμάκωση».

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί και η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες».

Αποστολή ωκεανογραφικού σκάφους στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Τι περιλαμβάνουν οι έρευνες

Ερευνητική αποστολή θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού, προκειμένου να συλλέξει πρόσθετα δεδομένα για την πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται.

Το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ αναμένεται να αποπλεύσει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό. Αντικείμενο του ερευνητικού πλόα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στη περιοχή.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Δημήτρης Σακελλαρίου στόχος είναι να πάρουν διάφορες μετρήσεις, πέρα από τα ρήγματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι γνωστά, εξετάζοντας επίσης αν έχουν υπάρξει πιθανές μεταβολές στον πυθμένα. «Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε και τις περιοχές στις οποίες ξέρουμε ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις στο παρελθόν, και ιδιαίτερα το 1956, δηλαδή είναι περιοχές που έχουν ας πούμε υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, και να τις αποτυπώσουμε. Επίσης, να δούμε αν έχουν ήδη γίνει κάποιες μικρές κατολισθήσεις αυτή την περίοδο και σε τι κατάσταση είναι τα πρανή», αναφέρει ο κ. Σακελλαρίου. Παράλληλα, όπως προσθέτει, θα προσπαθήσουν να πάρουν μετρήσεις αερίων που πιθανόν να εκλύονται μέσα από τα ρήγματα, τα οποία επίσης πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί από την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα. «Αρκετά πράγματα είναι άγνωστα, οπότε ό,τι περισσότερο δεδομένο μπορέσουμε να αποκτήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι να συμβάλλουμε στην γνώση της περιοχής για να μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι γίνεται με αυτή τη σεισμική δραστηριότητα και τι πιθανές επιπτώσεις μπορούμε να έχουμε», σημειώνει.

Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:

  1. Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
  2. Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
  3. Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
  4. Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρίου το ΕΛΚΕΘΕ έχει πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές αποστολές στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, τα ρήγματα, τις κατολισθήσεις και οτιδήποτε υπάρχει στον πυθμένα και κάτω από αυτόν. «Αυτό θα είναι μια πρόσθετη προσπάθεια να μας αποφέρει πρόσθετα δεδομένα τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Επειδή είμαι μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Ηφαιστειακού Κινδύνου και έχουμε συσκέψεις σχεδόν κάθε μέρα ό,τι δεδομένα και ό,τι πληροφορία μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας στις επιτροπές θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα», επισημαίνει ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με πιθανή ηφαιστειακή». δραστηριότητα. «Είμαστε κατηγορηματικοί όλοι στις δύο επιτροπές σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου δεν συνδέονται αυτοί οι σεισμοί με οποιαδήποτε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δεν περιμένουμε να γίνει οτιδήποτε σε κάποιο από τα ηφαίστεια εκείνης της περιοχής. Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα ρήγματα και τις κατολισθήσεις », σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου.

Ο ερευνητικός πλόας του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στη περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ και έχει αντικείμενο την διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου με σκοπό τη κατανόηση και εκτίμηση του σεισμικού δυναμικού τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ