Σεισμός τώρα: Τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες -με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52-, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει από τους επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες με τα δεδομένα να δείχνουν φθίνουσα πορεία.
Παπαζάχος: Αισιόδοξα τα μηνύματα
Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την εξέλιξη του φαινομένου στη Σαντορίνη, δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι τις τελευταίες μέρες «πάμε καλύτερα», αλλά στη φύση υπάρχουν κι εκπλήξεις. Πάμε σε μία σταθεροποίηση, σημείωσε.
Λέκκας: Πιο αραιή η σεισμική δραστηριότητα, απομακρύνεται ο κίνδυνος για 6 Ρίχτερ
Το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, ή 6,1 ή 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ, είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σήμερα θα συνεδριάσουν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την πολιτεία.
«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε», τόνισε και πρόσθεσε ότι συνεχώς μειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή. «Σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», ανέφερε.
Σήμερα η απόφαση για τα σχολεία
Σήμερα, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.