"Είμαστε ξάγρυπνοι από τους συνεχείς σεισμούς", λένε οι κάτοικοι των νησιών - Τι λένε οι ειδικοί

 
ξξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 06/02/25 - 13:50

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Ανάφης, της Αμοργού και όλων των νησιών που επηρεάζονται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Οι σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού από τις 04:24 έως τις 05:36, με πολλούς από αυτούς να ξεπερνούν το μέγεθος των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, ενώ ακόμη τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν από τις 07:51 έως τις 09:57.

Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και της Ανάφης, λόγω της συχνής σεισμικής δραστηριότητας ξυπνούσαν συνέχεια κάτι το οποίο είναι πλέον κουραστικό και εξουθενωτικό. Ωστόσο, οι σεισμοί είναι μικρής διάρκειας, και αυτό, όπως υποστηρίζουν, τους ανακουφίζει.

"Αυτό το συνεχόμενο έχει αρχίσει να μας κουράζει. Ειδικά το βράδυ που πέρασε. Ήταν συνεχόμενο. Υπάρχει μια ανησυχία αλλά το πρόβλημα είναι ότι είμαστε και ξάγρυπνοι", δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Pούσσος. Όπως ανέφερε, έχουν σταλεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Κάρπαθο. "Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν, επίσης, μία ανασφάλεια λόγω απαγορευτικού", πρόσθεσε και σημείωσε: "Είμαστε σε επικοινωνία με την Πολιτεία, προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα".

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανάφης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "υπάρχει ένα πρόβλημα με το θέμα της ΔΕΗ", καθώς, όπως είπε, στο νησί βρίσκεται μόνο ένας συμβασιούχος εναερίτης.

"Ελπίζω να το δουν και να στείλουν κάποιον άνθρωπο να είναι εδώ, γιατί μας έχουν παρατήσει χωρίς υπάλληλο από το καλοκαίρι, και τώρα σε αυτές τις συνθήκες και με όλους αυτούς τους βοριάδες ένα καλώδιο να κοπεί θα μείνουμε χωρίς ρεύμα", επεσήμανε ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζοντας ότι η αραιή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι ακόμη ένα ζήτημα.

Καραστάθης: Οι ρυθμοί της σεισμικότητας παραμένουν ίδιοι

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 21.00, σημειώθηκε ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν αλλάζει την εκτίμηση. "Οι ρυθμοί της σεισμικότητας παραμένουν ίδιοι, ακόμα και ο σεισμός του 5,2 εντάσσεται στην ίδια ακολουθία, δεν μεταβάλλει την εικόνα της ουσιαστικά. Τη στιγμή αυτή δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, τα νέα που είναι πιο αξιόπιστα μετά την τοποθέτηση των σεισμογράφων. Το μεσημέρι θα ξανακάνουμε πάλι τα στατιστικά των τελευταίων ημερών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή οι κάτοικοι γιατί θα κρατήσει αρκετό διάστημα. Μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης, αποκλιμάκωσης θα ενημερώσουμε", ανέφερε ο κ. Καραστάθης.

Θ. Γκανάς : Κυρίαρχο το καλό σενάριο της σμηνοσειράς – Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση

« Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Κατερίνα Δούκα και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».

Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε «εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».

Πρόσθεσε « δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει και με ένα 5,3 γιατί είναι μια εξέλιξη πολύ δυναμική, όπως ρέει όλη αυτή η σμηνοσειρά, η γέννηση της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από την καλντέρα της Σαντορίνης προς το Κολούμπο και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Έχει φτάσει στην Άνυδρο. Εκεί φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα, διότι υπάρχει ένας φλοιός εκεί, ο οποίος δεν έχει τάσεις υπολειπόμενες για να δώσει σεισμούς, διότι υπήρχε εκεί στην περιοχή ο μεγάλος σεισμός του 1956. Άρα έχει εντός εισαγωγικών, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αδειάσει, οπότε έχει παραμείνει εκεί. Είναι σαν ένα φράγμα φανταστείτε που έχει σταματήσει πλέον αυτή τη ροή και τώρα σπάει ό, τι ρήγματα βρει εκεί μέσα. Αυτά τα ρήγματα μπορεί να είναι μικρότερα ρήγματα. Δίνουν 4,5, 5,1. Αυτό θα συνεχιστεί.
Θα δούμε να σταθεροποιείται, εγώ εκτιμώ ότι θα πάρει μια δυο εβδομάδες οπωσδήποτε μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».

Σχετικά με τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ανέφερε «είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και την υπόλοιπη σμηνοσειρά, δηλαδή κοντά στη νησίδα Άνυδρος. Αυτός ο σεισμός προκαλεί αρκετούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή. Έτσι εξηγείται αυτό το ξέσπασμα πολλών σεισμών με μέγεθος 4, 4,,4,5, το οποίο σημειώνεται μέχρι και τώρα».

Πρόσθεσε ότι « Έχουμε πάρει δεδομένα από το εθνικό δίκτυο του Κτηματολογίου, το Hepos, το οποίο μας τα διέθεσε για επιστημονική έρευνα και από τα οποία βρήκαμε ότι η παραμόρφωση η οποία υπάρχει στην περιοχή των νοτίων Κυκλάδων εστιάζεται μόνο στην Καλντέρα. Έχουμε αναλύσει τα δεδομένα από τη Σαντορίνη, από την Ίο, από την Αμοργό, από τη Νάξο και από τη Φολέγανδρο και δεν βρήκαμε καμία μα καμία απόκλιση από την ηρεμία».

Από τα μεσάνυχτα έως την στιγμή αυτή (9 το πρωί) σημειώνονται σεισμοί σε ένα εύρος μεγέθους από 2.6 έως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, πάνω από 6.400 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου.

Παπανικολάου: Σεισμός 6 Ρίχτερ σηματοδοτεί πιθανή κορύφωση

Την ίδια ώρα ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έθεσε ως κρίσιμο «κατώφλι» τα 6 Ρίχτερ.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι περιμένουμε το κύριο γεγονός, το οποίο ελπίζω να γίνει ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να κορυφωθεί η όλη δραστηριότητα και να μπούμε στην εκτόνωση. Θα πρέπει να ανέβει κοντά στο 6, ώστε να φτάσουμε στην κορύφωση και να πούμε ότι τελειώνουμε. Και 5,9 δεν θα μας χαλάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

«Αυτό θεωρώ ως το κύριο ενδεχόμενο. Όσο δεν έρχεται αυτό, βλέπετε ότι έχουμε αυτήν την κορύφωση και μάλιστα για το χθεσινό 5,2 δεν είναι ότι αυξήθηκε το μέγεθος, είναι ότι αυξήθηκε ο χώρος που βρίσκεται κάτω από εντατική κατάσταση και σπάνε ρήγματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε δώσει όλοι την προσοχή μας στο ρήγμα της Ανύδρου που περνάει από το νησάκι, αλλά προσωπικά θεωρώ πιο επικίνδυνο το παράλληλο προς αυτό, λίγο βορειότερο ρήγμα, που είναι νότια της Ίου και έχει βυθίσει την περιοχή όλη, περνώντας κάτω από την περιοχή που βλέπουμε όλους αυτούς τους σεισμούς».

Τέλος, τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως αύριο στη Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, κάτι που θα επαναξιολογηθεί στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Ηφαιστειακού και Σεισμικού Κινδύνου.

Στ. Σίμος - Αντιδήμαρχος Γενικών Καθηκόντων και Πολιτικής Προστασίας Αμοργού: "Ο κόσμος είναι ψύχραιμος"

"Εμείς είμαστε πιο κοντά στο επίκεντρο. Επομένως, κουνιόμαστε πιο πολύ, ενώ και το βουητό είναι αισθητό", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γενικών Καθηκόντων και Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, Σταμάτης Σίμος. Όπως εξήγησε, από το νησί δεν έχει φύγει κόσμος παρά μόνο κάποιες οικογένειες και εκπαιδευτικοί λόγω μη λειτουργίας των σχολείων.

"Μέχρι αυτήν τη στιγμή ο κόσμος είναι ψύχραιμος. Είναι κάτι που δεν μας τρομάζει. Εδώ πέρα το έδαφος είναι στέρεο. Δεν είναι σαθρακιασμένο όπως είναι της Σαντορίνης. Ούτε τα σπίτια είναι όπως της Σαντορίνης, που είναι κρεμασμένα στην Καλντέρα. Εδώ πέρα είναι μονοκατοικίες. Αν βρεις και κάνα διώροφο είναι πετρόχτιστα τα περισσότερα. Ειδικά εδώ, στην Αρκεσίνη, που είμαστε πιο κοντά στον σεισμό. Ο κόσμος δεν φοβάται", σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σίμος, έχουν σταλεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα ένα πυροσβεστικό όχημα με πέντε άτομα, ενώ προχθές το πρωί έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μαζί με το πλήρωμά του, δύο νοσηλευτές από τη Νάξο και σήμερα θα μεταβεί ακόμη ένας γιατρός. "Ακόμη, έχουν σταλεί επτά γεννήτριες από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που γίνει κάτι χειρότερο και θα μπορέσει να βάλει την κάθε γεννήτρια σε κάθε χωριό. Στείλανε καλώδια, στείλανε μετασχηματιστές, στείλανε κολόνες. Δηλαδή, αν συμβεί κάτι υπάρχουν αρκετά εφόδια", ανέφερε ο αντιδήμαρχος για να συμπληρώσει πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς είναι κακός σύμβουλος.

Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Συνολικά, 67 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη και Νάξο. Συγκεκριμένα, 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα βρίσκονται στη Σαντορίνη συμπεριλαμβανομένων: Του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου "ΟΛΥΜΠΟΣ", μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Τέλος, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ