Τhe Εconomist – Συνέντευξη στον Αχμέντ αλ Σάρα : «Η Συρία κινείται προς την κατεύθυνση της Δημοκρατίας»

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 04/02/25 - 15:18

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, περιέγραψε το όραμά του για την ανοικοδόμηση του συριακού κράτους και ένα χρονοδιάγραμμα για να οδηγήσει τη Συρία «στην κατεύθυνση της δημοκρατίας», κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο περιοδικό The Economist.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Δύση ελπίζει ότι η άνοδος του αλ Σάρα, θα αντιπροσωπεύει μια στρατηγική μετατόπιση για τη Συρία από τη ρωσική και ιρανική παρουσία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Sharaa μίλησε έντονα για την «παράνομη» στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στη Συρία, χαιρέτισε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον στρατό της και τις βάσεις του και προειδοποίησε το Ισραήλ για την προέλασή του στη Συρία από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τονίζοντας πως «θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον».

Στο The Economist, ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας επέλεξε μια μοντέρνα εμφάνιση, φορώντας ένα casual κρεμ σακάκι πάνω από ένα μαύρο πουκάμισο με κουμπιά και ένα στενό τζιν.

Ο αλ- Σάρα αγωνίζεται επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό, «να χαλιναγωγήσει τις υπερβολές των σκληροπυρηνικών που αποτελούσαν τη βάση του και μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί ένα μεγάλο λουτρό αίματος, αλλά το Υπουργείο Πληροφοριών έχει περιορίσει την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στις παράκτιες επαρχίες και τη Χομς, όπου οι δολοφονίες εκδίκησης Αλαουιτών αυξάνονται».

Ο Σάρα απέρριψε τις συζητήσεις για αναζωπύρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS ως «μεγάλη υπερβολή», αλλά αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του είχαν αποτρέψει «πολλές απόπειρες επιθέσεων» από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Στη συνέντευξη, ο Σάρα χρησιμοποίησε δημόσια τη λέξη «δημοκρατία» για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

«Αν δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός αποφασίζει ποιος θα τον κυβερνήσει και ποιος θα τον εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο, τότε η Συρία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, κάπως ψύχραιμα.

Επέμεινε ότι θα αντικαταστήσει την κυβέρνησή του πιστών από την Ιντλίμπ, υποσχόμενος να τους αντικαταστήσει εντός ενός μήνα με «μια ευρύτερη, πιο διαφοροποιημένη κυβέρνηση με συμμετοχή από όλα τα τμήματα της κοινωνίας».

Είπε ότι οι νεοδιόριστοι υπουργοί και τα μέλη του κοινοβουλίου θα επιλεγούν με βάση “ικανότητες, όχι φυλή ή θρησκεία”.

«Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» υπόσχεται ο αλ Σάρα

Θα πραγματοποιήσει επίσης, όπως δήλωσε «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές και θα ολοκληρώσει τη σύνταξη του συντάγματος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη μετά από «τουλάχιστον 3 έως 4 χρόνια».

Στη συνέντευξη, ο Σάρα είπε, “Τα δικαστήρια θα εκδικάσουν μια τεράστια συσσώρευση νομικών υποθέσεων σύμφωνα με το παλιό αστικό δίκαιο. Όσον αφορά τον σχηματισμό πολιτικών κομμάτων, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να αποφασίσει η συνταγματική επιτροπή.”

Αλλά την ίδια στιγμή, ο Σάρα δεν δεσμεύτηκε σχετικά με το εάν οι γυναίκες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες και πρόσβαση στην εξουσία, απαντώντας ότι «η αγορά εργασίας θα είναι ευρεία» για τις γυναίκες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Σάρα είναι η οικονομία. Η Συρία εξακολουθεί να υποφέρει από σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Η κλίμακα της ανοικοδόμησης είναι αδιανόητη και η χώρα υποφέρει από μια τεράστια κρίση ρευστότητας. απαραίτητης για την καταβολή μισθών.

Ο Σάρα επαίνεσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την «επιδίωξη της ειρήνης στην περιοχή» και μίλησε για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων «τις επόμενες ημέρες».

Προσπάθησε επίσης να βελτιώσει την περιφερειακή θέση της Συρίας δεσμευόμενος να σταματήσει τις εξαγωγές του ναρκωτικού «Captagon» και να θέσει τους ξένους μαχητές υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.

Είπε ότι είχε «δεσμευτεί» στην Τουρκία ότι η Συρία δεν θα αποτελέσει βάση για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο υποστηρίζει την κουρδική διοίκηση στα βορειοανατολικά.

Όμως ο νόμος φέρει το βάρος να χαρακτηρίσει τον ίδιο και το κίνημά του ως τρομοκράτες. «Η θέση μου είναι ο πρόεδρος της Συρίας, όχι η Hay’at Tahrir al-Sham», διαμαρτύρεται.

Αλλά πολλοί στην περιοχή είναι θυμωμένοι για τον διορισμό του στελεχών του HTS σε ανώτερες θέσεις και ξένων μαχητών σε στρατιωτικές θέσεις, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η απογοήτευση μπορεί να επηρεάσει την αρχική του προσέγγιση με τη Δύση.

Συνέκρινε την προθυμία της Ρωσίας να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τις στρατιωτικές της βάσεις με τον δισταγμό της Αμερικής και χαρακτήρισει την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία ως «παράνομη».

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ «πρέπει να αποσυρθεί» από τα εδάφη που κατέλαβε πέρα από τις γραμμές ανακωχής του 1974 μετά την πτώση του Άσαντ.

Τόνισε πως ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι ένα «τεράστιο έγκλημα».

Το περιοδικό αναφέρει καταληκτικά: «Ο νέος πρόεδρός του έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αποδείξει ότι είναι περιεκτικός, ότι η τζιχαντιστική του κοσμοθεωρία είναι πίσω του και ότι είναι η καλύτερη ελπίδα της Συρίας για μια νέα αρχή».

Πηγή: The Economist, μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ