Συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη (2/4) οι αναχωρήσεις κατοίκων της Σαντορίνης από το νησί, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη ημέρα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους κατοίκους που αφήνουν πίσω τις περιουσίες τους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο.
Μέχρι στιγμής, 6.000 κάτοικοι έχουν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από το νησί. Σήμερα συγκεκριμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο πτήσεις από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να αναχωρήσουν 13 ακόμα πτήσεις.
Νωρίτερα το πρωί, από τοι λιμάνι της Σαντορίνης, έφυγε το δεύτερο από τα τέσσερα που είναι προγραμματισμένο να φύγουν σήμερα. Τα πλοία και τα αεροπλάνα φεύγουν γεμάτα, όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ από το νησί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μεγάλη «φυγή», όπως αναφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα που έφυγε ο περισσότερος κόσμος.
Πολλοί είναι παράλληλα και οι ψύχραιμοι που παραμένουν. Οι κάτοικοι που επέλεξαν να παραμείνουν πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους, στα εμπορικά καταστήματα. Τα καταστήματα εστίασης είναι ανοικτά, με τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, και περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
Σημειώνεται ότι νέες πτήσεις προστέθηκαν για την εξυπηρέτηση των πολιτών από την Aegean. Συγκεκριμένα, οκτώ πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά, έχουν προγραμματισθεί για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, από την Aegean. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.
Χθες, Δευτέρα, η Aegean, εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1.294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα. «Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας», αναφέρει η Aegean σε ενημέρωσή της.
Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες. Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα). Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2».
Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμών
Ιδιαίτερα αισθητές έγιναν στο νησί της Αμοργού τέσσερις σεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη 4,9 Ρίχτερ, ενώ όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι ακόμη δεν έχει καταγραφεί η δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύρια. Σημειώνεται παράλληλα, ότι από το πρωί της Τρίτης λαμβάνει χώρα διυπουργική σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις) υπό τον Βασίλη Κικίλια. Στη Σαντορίνη έφτασε σήμερα και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική αλλά και το ΕΚΑΒ.
Το παρών στη σύσκεψη δίνουν οι εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σεισμολόγοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο. Μάλιστα, στις 08:11, το πρωί υπήρξε ένας ακόμη αισθητός σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Ακόμα μια έντονη δόνηση έγινε τα ξημερώματα στις 04:46 μεγέθους 4,9, με επίκεντρο είκοσι χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αργεντινής Αμοργού.
Ακόμα τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2 και 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν τα ξημερώματα, οι οποίες βέβαια χαρακτηρίζονται ασθενείς.
Σύμφωνα και με τον Ευθύμη Λέκκα, η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτό το στάδιο κάποια δόνηση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύρια.
Καμία διαφοροποίηση στις τιμές
Kανένα μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δεν έχει προβεί σε αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με αφορμή την αυξημένη κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι, σε συνέχεια της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους του νησιού, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις ακόμα και με έκτακτα δρομολόγια.
Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα - Κλειστά έως την Παρασκευή τα σχολεία
Στην επικαιροποίηση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που «ταρακουνούν» την Σαντορίνη αλλά και τα γύρω νησιά τα τελευταία τρία 24ωρα, προχώρησε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού.
Στην απόφαση που εκδόθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025,
ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας για την Πολιτική Προστασία
Ιάκωβος Λιγνός»