Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Προς το συμφέρον της ΕΕ η συνεργασία με τις ΗΠΑ» - Προετοιμασία των 27 για τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα

 
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Προς το συμφέρον της ΕΕ η συνεργασία με τις ΗΠΑ» - Προετοιμασία των 27 για τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 03/02/25 - 19:19

Εν μέσω των τεκτονικών αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις και τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κανόνες που φέρνει η δεύτερη προεδρία Τραμπ, συνεδριάζουν στο πλαίσιο άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ με αιχμές την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση.

Το πρώτο σκέλος των διευρυμένων συνομιλιών ήταν εστιασμένο κατά κύριο λόγο στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η προεδρία Τραμπ, καθώς και η στάση της Ευρώπης απέναντι σε αυτή την προεδρία. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων και υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ η συνεργασία με τις ΗΠΑ και αυτό είναι ένα μήνυμα που η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει προς τη νέα αμερικανική διοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη την ανάγκη η ΕΕ να επιδείξει ενιαία στάση αλλά και πραγματισμό στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα κοινά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιος παίκτης και να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και ότι η συλλογική της δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε κράτους-μέλους χωριστά.

Οι τρεις άξονες που κινούνται οι δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι περισσότερες συνεργασίες, μεγαλύτερη ενότητα, αλλά και ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη.

Συνεργάτες του Αντόνιο Κόστα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκαναν γνωστό ότι οι ηγέτες συζήτησαν και υπογράμμισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις και από την άλλη πλευρά υπήρξε ισχυρή συναίνεση, όπως έγινε γνωστό, σχετικά με το γεγονός ότι οι δασμοί μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν επιζήμιοι και για τις δύο πλευρές.

Στην άτυπη σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει την πρότασή αυτονόμησης της ευρωπαϊκής αμυντικής θωράκισης, και της δημιουργίας κοινού ταμείου ύψους 100 δισ.€ για αμυντικά έργα. Ο κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στους Financial Times ζήτησε οι στρατιωτικές δαπάνες να εξαιρούνται απο τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ. Ο Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε τους 27 σε ενιαίο βηματισμό και ο Όλαφ Σολτς στην ανάπτυξη κοινής αμυντικής βιομηχανίας.

Καθώς οι ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες επιδίδονται παγκοσμίως σε ένα γεωπολιτικό μπρα ντε φερ διαρκείας, και με βάση τα νέα δεδομένα που επιχειρεί να επιβάλλει σε Δύση και Ανατολή η διοίκηση Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, αποκτώντας ενιαία πολιτική ασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Άμυνα με δύο προτάσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης.

«Να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στις χώρες που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να μην «τιμωρούνται» στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας. Είναι επίσης απολύτως ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να “ενηλικιωθεί” γεωπολιτικά και να πάρει πολύ στα σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη σύσταση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Άμυνας, ο πρωθυπουργός προτείνει αρχικά κεφάλαια 100 δισ. ευρώ, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.

Με άρθρο του στους Financial Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σε συγκέντρωση της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι πλέον οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν περιορίζονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

«Ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, και ως χώρα που αντιμετωπίζει μοναδικές και άμεσες προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει προ πολλού κατανοήσει την κρίσιμη σημασία των επενδύσεων στην άμυνα. Αλλά αυτές οι προκλήσεις ασφαλείας δεν είναι πλέον περιφερειακού χαρακτήρα. Το γεωπολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ υψηλότερο» ανέφερε σε άρθρο του στους Financial Times.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και οι διακηρύξεις του Ντόναλντ Τραμπ καλούν την Ευρώπη να εμφανιστεί με ενιαία γραμμή στα θέματα της άμυνας, δηλώνει ο Εμάνουελ Μακρόν. Συγκεκριμένα δήλωσε «δεν υπάρχει απάντηση στην ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τους Ευρωπαίους. Έτσι θα προχωρήσουμε περαιτέρω στα ζητήματα αμυντικής βιομηχανίας, στα βιομηχανικά και τεχνολογικά θεμέλια για την άμυνα, αλλά και για να επενδύσουμε περισσότερο με προτεραιότητα την Ευρώπη, ακόμα και στα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, στα οποίο μπορούμε να προωθήσουμε μια στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης».

Έχοντας σε λίγες εβδομάδες να αντιμετωπίσει τον σκόπελο τω γερμανικών εκλογών, ο Όλαφ Σολτς διαμηνύει ότι η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό της, δρώντας πάντως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι όλοι οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Είμαστε τώρα έτοιμοι να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να ξεπεράσουμε και εμπόδια που ήδη είχαμε στο το παρελθόν» τόνισε ο καγκελάριος Γερμανίας.

Και καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν, δυσχερώς, modus vivendi με τον Λευκό Οίκο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι οι δαπάνες των συμμάχων θα είναι σαφώς άνω του 2%.

«Προς το παρόν αξιολογούμε τις διαφορές (δαπανών) που υπάρχουν μεταξύ των Συμμάχων. Που βρισκόμαστε και που θα έπρεπε να είμαστε. Στη βάση αυτών θα αποφασιστούν οι στόχοι και θα αποφασίσουμε το ύψος των νέων αμυντικών δαπανών. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δαπάνες θα είναι σαφώς πάνω του 2%» είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Την ίδια ώρα και καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να θέτει θέμα κυριαρχίας της Γροιλανδίας, η πρωθυπουργός της Δανίας ξεκαθαρίζει ότι το έδαφος δεν πωλείται.

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία όλων των εθνικών κρατών παγκοσμίως και το γεγονός ότι η Γροιλανδία είναι τμήμα του Βασιλείου της Δανίας, είναι τμήμα της επικράτειας και δεν είναι προς πώληση» τόνισε η Μέτε Φρέντρικσεν.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να κατατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Σύνοδος ΕΕ εν μέσω ρευστότητας – Πάγια θέση Μητσοτάκη η απόκτηση ισχυρής αποτρεπτικής ικανότητας

Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα σε μία χρονική συγκυρία μεγάλων αλλαγών, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Δημήτρης Γκάτσιος.

Και οι 27 συζητούν υπό το πρίσμα του τετραετούς κύκλου του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, οι οποίες γεννιούνται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή.

«Εάν η Ένωσή μας πρόκειται να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είναι η θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα μία σειρά από πρωτοβουλίες. Όπως η κοινή πρόταση των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, ως αξιόπιστου αποτρεπτικού μέσου έναντι δυνητικών επιθέσεων.

Παράλληλα, η ελληνική πρωτεύουσα τονίζει ότι η εξαγγελία και η χρηματοδότηση μιας τέτοιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, την οποία θα ακολουθήσουν γρήγορα και άλλα εμβληματικά έργα θα επέτρεπε στα κράτη μέλη και στην ΕΕ συνολικά να αντιμετωπίσουν καίριας σημασίας αδυναμίες στις αμυντικές τους δυνατότητες, θα ενίσχυε την τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Ευρώπης, θα αύξανε τη συμβολή της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, θα ενίσχυε τη διατλαντική συνεργασία, θα έστελνε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποτελεί μία παγκόσμια δύναμη που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Στις συζητήσεις των «27» ηγετών δίνουν το «παρών» ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς επί τάπητος θα τεθούν η συνεργασία της Ένωσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και οι σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου στην ασφάλεια και την άμυνα.

Οι συνομιλίες των 27 λαμβάνουν χώρα και υπό το πρίσμα των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε που καλεί τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Η Αθήνα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, προσεγγίζει τη συγκεκριμένη συζήτηση από θέση ισχύος, διότι ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Πηγή: Ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ