Την Τετάρτη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής - Πώς αναμένεται να κινηθούν τα κόμματα

 
nikitas-kaklamanis

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/01/25 - 13:32

Aλλαγή φρουράς στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην Προεδρία της Βουλής. Χθες ήταν η τελευταία μέρα του Κώστα Τασούλα ως βουλευτή, ως προέδρου της Βουλής και η τελευταία πράξη ήταν η επιστολή παραίτησης του, η οποία αναγνώστηκε από τον προεδρεύοντα χθες το βράδυ.

Κατά αυτόν τον τρόπο έκλεισε ο πολύ σημαντικός κύκλος κοινοβουλευτικού βίου του κ. Τασούλα και ετοιμάζεται για το επόμενο αξίωμα αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μία διαδικασία που θα ανοίξει με ψηφοφορίες το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων στις 12 Φεβρουαρίου.

Αυτό όμως έχει πυροδοτήσει εξελίξεις και στο μέτωπο της Βουλής καθώς ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο η εκλογή Προέδρου Βουλής. Ο διάδοχος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι πρόκειται η Βουλή να ψηφίσει με φανερή ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να υπάρξει νέος πρόεδρος της Βουλής. Χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία,151 ψήφους

Στους αντιπροέδρους της Βουλής δεν αναμένονται αλλαγές ενώ σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα, καθώς γίνονται συσκέψεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στα κόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν. «Ας ξεκινήσουμε από ένα δεδομένο ότι ο κύριος Κακλαμάνης είναι έμπειρος κοινοβουλευτικός, χαίρει εκτίμησης, υπάρχει αποδοχή στο πρόσωπό του από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αυτό μάλιστα είχε αποτυπωθεί, και σε μια πρόσφατη ψηφοφορία τον Μάιο του 2023, όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλέχτηκε πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής για 4η φορά. Τότε συγκέντρωσε ένα ρεκόρ ψήφων, το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα 296 ψήφους σε σύνολο 296 ψηφισάντων. Πήρε το 100% επί των παρόντων» υπογράμμισε κοινοβουλευτική συντάκτρια.

Κατά τη δημοσιογράφο, η τάση που διακρίνεται είναι ότι ενδεχομένως πιο εύκολα ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον κύριο Κακλαμάνη στην ψηφοφορία της Τετάρτης από ό, τι το ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως είπε, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει
θα υπάρξει αντίκτυπος της κόντρας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για ΠτΔ μέχρι τη Βουλή.

Σύμφωνα με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι είναι δύο διακριτές διαδικασίες και κατά την εκτίμησή τους δεν θα πρέπει να συγχέονται και η μία να επηρεάσει την άλλη. Ωστόσο, μένει αυτό να αποτυπωθεί στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Βουλής γιατί χθες στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ήταν οξύτατος ο κ. Ανδρουλάκης απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του αυτοκρατορική λογική για την επιλογή Τασούλα και ότι δεν κινείται θεσμικά.

Μένει να ξεκαθαρίσει και η στάση που θα κρατήσουν τα μικρότερα κόμματα εάν το KKE, για παράδειγμα, θα δηλώσει παρών ή θα αποφασίσει να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, η στάση που θα κρατήσει η Νέα Αριστερά, η οποία εκτιμούμε ότι θα είναι θετική, όπως θετική είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και η Ελληνική Λύση Ακόμη και οι Σπαρτιάτες.

Πηγή: Ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ