Τα τουρκικά σχέδια με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αποκαλύπτονται - "Μεταφέρει πολιτικά μηνύματα"

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Ενημερώθηκε: 16/01/25 - 23:53

Προβληματισμό προκαλεί εκτενές αφιέρωμα γνωστής ιστοσελίδας αμυντικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος στην τουρκική άσκηση που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Τρεις Τούρκοι ειδικοί αναλυτές μίλησαν στο defensenews.com για τα τουρκικά σχέδια και τις φιλοδοξίες, που περιλαμβάνουν ασφαλώς και το Αιγαίο!

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα την εβδομαδιαία άσκηση Mavi Vatan 2025, μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που αποσκοπεί στην επίδειξη των στρατηγικών θαλάσσιων φιλοδοξιών της Άγκυρας στην περιοχή και πέραν αυτής.

Το δόγμα Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα), το οποίο εισήχθη το 2019, συμβολίζει τη μετατόπιση της χώρας από μια δύναμη με επίκεντρο τη στεριά σε μια ναυτική δύναμη, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των θαλάσσιων ζωνών της. Αντικατοπτρίζει έναν ευρύτερο μετασχηματισμό του τουρκικού ναυτικού σε μια δύναμη υψηλής ναυτοσύνης ικανή για εκτεταμένες επιχειρήσεις.

Το δόγμα μεταφέρει επίσης πολιτικά μηνύματα, ιδίως όσον αφορά τις θαλάσσιες διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Serhat Süha Çubukçuoğlu, ανώτερο συνεργάτη της εταιρείας TRENDS Research & Advisory με έδρα το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η φετινή άσκηση αποσκοπεί στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων διοίκησης και ελέγχου του ναυτικού, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ικανότητας να λειτουργεί απρόσκοπτα με άλλους κλάδους του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει την κατασκευή προηγμένων ναυτικών πλατφορμών, όπως το εθνικό υποβρύχιο MİLDEN, ένα αεροπλανοφόρο εγχώριας σχεδίασης και το πολεμικό πλοίο αεράμυνας TF-2000.

Τι ανέφεραν οι ειδικοί

«Οι προσπάθειες ναυτικού εκσυγχρονισμού, με εκτιμώμενη τιμή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσκοπούν στη διασφάλιση της κυριαρχίας και των θαλάσσιων δικαιωμάτων της Τουρκίας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα τιμούν τις συμφωνίες με τη Λιβύη και τους Τουρκοκύπριους και αντιμετωπίζουν τις εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο», δήλωσε ο Mesut Özel, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kent της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτά τα νέα πλοία θα διαμορφώσουν τη δύναμή μας για τα επόμενα 50 χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Cem Okyay«Οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι αισθητήρες και τα όπλα σε αυτά τα πλοία είναι έτοιμα για τα μελλοντικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα θα πρέπει να συνεχιστούν σε συντονισμό και αξίζουν ισχυρή υποστήριξη».

«Το δόγμα Mavi Vatan της Τουρκίας θεωρείται από την Ελλάδα και το Ισραήλ ως μια σημαντική γεωπολιτική πρόκληση», σύμφωνα με τον Süha Çubukçuoğlu. «Η Ελλάδα το βλέπει ως άμεση απειλή για την υφαλοκρηπίδα της, τις αξιώσεις της ΑΟΖ και την εθνική της ταυτότητα, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρότερες συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία», είπε. «Για το Ισραήλ, το δόγμα περιπλέκει ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός East Med και αποτελεί στρατηγική πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως τις ιστορικές εντάσεις της Ελλάδας. Για να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, το Ισραήλ συνεργάζεται με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».

Πηγή: newsbomb.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ