Σειρά συναντήσεων, μερικές από τις οποίες εξαιρετικώς… «ενδιαφέρουσες», στις Βρυξέλλες είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου των ομολόγων του στη Στρατιωτική Επιτροπή (MCCS) του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται και σήμερα δεύτερη και τελευταία μέρα.
Δύο από αυτές, τουλάχιστον από αυτές που είδαμε να δημοσιοποιούνται στον επίσημο λογαριασμό του ΓΕΕΘΑ στο «Χ», μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος», αν και για διαφορετικούς λόγους και αιτίες η καθεμία τους, καθώς αφορούσαν συναντήσεις με ομολόγους του από την Τουρκία και την Ιαπωνία.
Χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκαν, καθώς, ως προελέχθη, οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται, εκτιμάται ότι η συνάντηση με τον Τούρκο Αρχηγό (από τον Αύγουστο του 2023) του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, απολύτως έμπιστο του Προέδρου Ερντογάν και διάδοχο στο ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος του νυν Υπουργού Αμύνης αυτής Στρατηγού ε.α. Γκουλέρ, παρά το γεγονός ότι έγινε «στο όρθιο» και ήταν σύντομης διάρκειας, εντούτοις είναι από αυτές που δεν μπορούν να μη σχολιαστούν, γιατί πλέον δεν είναι «συνάντηση γνωριμίας». Έστω και «στο όρθιο», πάντα υπάρχει «κάτι» που μπορεί να θιγεί έστω και ακροθιγώς, με τα τόσα που υπάρχουν γύρο μας στα ελληνοτουρκικά.
Η άλλη συνάντηση, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, τον Στρατηγό Γιόσιντα Γιοσιχίντε είναι η πρώτη μεταξύ Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοαμύνης, όπως είναι η Συνταγματική ονομασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας και ασφαλώς έχει τη δική της σημειολογία, καθώς ήταν επίσημη, έγινε σε τραπέζι και οι δύο Αρχηγοί ήταν επικεφαλής αντιπροσωπειών των χωρών τους. Ο Στρατηγός Γιοσιχίντε είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, καθώς έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο του Τόκυο πριν ενταχθεί στις ΕΔ της χώρας του και είναι Πολιτικός Μηχανικός, ενώ είναι ο πρώτος Ιάπων αξιωματικός ο οποίος τοποθετήθηκε στο σημερινό του αξίωμα την τελευταία τριακονταετία, χωρίς να έχει τελειώσει τη φημισμένη National Defence Academy (NDA) της χώρας του, γεγονός σπανιότατο, αλλά και ενδεικτικό των γνώσεων και ικανοτήτων τους!
Τρία στοιχεία που έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον:
Πρώτο, ότι η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης, που διέπει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Δεύτερο, ότι η Ιαπωνία, όπως ακριβώς και η Ελλάδα, έχει προβλήματα με μικρονησίδες της στη Νότιο Σινική Θάλασσα, με αποτέλεσμα η επίσημη θέση της να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ με την αντίστοιχη ελληνική.
Τρίτο, κατά την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή (Λίβανο), τον Σεπτέμβριο του 2024, η Ελλάδα και φυσικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί σχετικό Ιαπωνικό αίτημα και φιλοξενούσαν εδώ – στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος, ένα τεράστιο μεταφορικό αεροσκάφος C-2 της 403 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών των Αεροπορικών Δυνάμεων Αυτοαμύνης της Ιαπωνίας, προκειμένου να είναι (τότε) σε άμεση ετοιμότητα απογειώσεως, για να μεταβεί στο Λίβανό και να μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τους 50 περίπου συμπατριώτες τους που ζούσαν στο Λίβανο. Άλλο ένα ίδιου τύπου μεταφορικό αεροσκάφος είχε αποσταλεί για τον ίδιο σκοπό στην Ιορδανία.
Επομένως, αν και Ιαπωνία και Ελλάδα δεν είναι γεωγραφικώς κοντά η μία με την άλλη, είναι προφανές ότι πολλά (και σημαντικά) είναι και αυτά που μας ενώνουν, επομένως η συνάντηση των Στρατηγών Χούπη και Γιοσιχίντε κρίνεται ως σημαντική και θετική, ακόμα και αν δεν γίνει ποτέ γνωστό, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό, το τι ελέχθη σε αυτήν!