Στο τελικό στάδιο για την υπογραφή συμφωνίας αναφορικά με την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων φαίνεται πως εισέρχεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στην Ντόχα.
Ήδη αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον διαμεσολαβητή, το Κατάρ, ενώ στην επίτευξη της συμφωνίας αναφέρεται με ανάρτησή του και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με αναφορές, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στο γενικό πλαίσιο, σε ένα προσχέδιο, βασικοί άξονες του οποίοι είναι η κατάπαυση πυρός για ένα διάστημα έξι εβδομάδων και η απελευθέρωση των ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση από τις ισραηλινές φυλακές πολλαπλάσιων Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ και η Χαμάς φαίνεται πως τελικά έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού ομήρων που η Χαμάς κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και το «Μαύρο Σάββατο» αλλά και απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Νωρίτερα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως έχει υπάρξει «νέο εμπόδιο» με τη Χαμάς να διαφωνεί για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά φαίνεται πως και αυτά έχουν ξεπεραστεί.
Η Χαμάς από την πλευρά της, με δηλώσεις του εκπροσώπου της στο Al Jazeera, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το προσχέδιο της συμφωνίας θα τεθεί σε ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να λάβει έγκριση.
Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Προέδρου του Ισραήλ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο Ισαάκ Χέρτζογκ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιρχάνα Σπολτζάρικ, προκειμένου να συζητήσουν την προετοιμασία της απελευθέρωσης των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.
Η Σπολτζάρικ ενημέρωσε τον Χέρτζογκ για την «ετοιμότητα της ΔΕΕΣ να μεταφέρει τους ομήρους και να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις», σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου. Από την πλευρά του ο Ισαάκ Χάρτζογκ τόνισε «τη μέγιστη σημασία και τον ευαίσθητο χαρακτήρα της αποστολής».
Η είδηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων προκάλεσε πανηγυρισμούς στη Γάζα.
Εσωτερικές αντιδράσεις στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ, ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε πως η πλειοψηφία της κυβέρνησης θα ενέκρινε μια συμφωνία εάν τεθεί σε ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι προηγούμενες προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία απέτυχαν, καθώς αμφότερες οι πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη. Το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας βασίζεται σε ένα σχέδιο τριών φάσεων που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Μάιο. Η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2023.
Πώς θα λειτουργήσει η κατάπαυση του πυρός
Το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδες και αναμένεται να εφαρμοστεί σε τρία στάδια, μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία.
Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να εξετάζονται από τις δύο πλευρές μέχρι να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.
Πρώτο στάδιο
Κατά το πρώτο στάδιο αναμένεται να απελευθερωθούν 34 όμηροι, που είναι πολίτες, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Τρεις όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως, ενώ οι υπόλοιποι σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αρχίσουν επίσης να αποσύρονται από κατοικημένες περιοχές στη Γάζα.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το δεύτερο και το τρίτο στάδιο θα ξεκινήσουν τη 16η ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.
Δεύτερο στάδιο
Στο δεύτερο στάδιο, θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, στρατιώτες και έφεδροι, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Από τους 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που φέρεται να έχει συμφωνήσει το Ισραήλ ότι θα απελευθερώσει, περίπου 190 εκτίουν ποινές 15 ετών ή και περισσότερο. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι όσοι καταδικάστηκαν για φόνο δεν θα απελευθερωθούν.
Σε αυτό το στάδιο, το Ισραήλ θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους που βρίσκονται τώρα στα νότια της Γάζας να επιστρέψουν στο βορρά.
Σχεδόν όλος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του λόγω των μαχών.
Τρίτο στάδιο
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της Γάζας - κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν σε μια ζώνη ασφαλείας εντός της Γάζας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός.