Τοποθέτηση τριών πτυσσόμενων, παλαιών, γεφυρών του Μηχανικού τύπου «Μπέλεϋ Μ2» πραγματοποιήθηκε σε απομονωμένες και πλημμυροπαθείς περιοχές της φίλης Αρμενίας, με έντονο ελληνικό στοιχείο, από τη Διεύθυνση Κατασκευών και Αντιμετωπίσεως Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, μετά από σχετικό αιτήματος της χώρας στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και της συναντήσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Σουρέν Παπικιάν, στις 4 Δεκεμβρίου 2024, στην Ουάσινγκτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οκταμελές κλιμάκιο προσωπικού της ΔΙΚΑΦΚΑ του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Αντιστράτηγο (του Όπλου του Μηχανικού) Μιχαήλ Κλούβα, τοποθέτησε σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσωρινές σπονδυλωτές γέφυρες τύπου «Μπέλεϋ M2» σε περιοχές της περιφέρειας Λόρι (LORI) της βορείου Αρμενίας, που είχαν πληγεί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη χώρα, τον Μάιο του 2024.
Αξίζει να επισημανθεί ότι προηγήθηκε η αποσυναρμολόγηση γέφυρας μήκους 200 μέτρων από την περιοχή της Σίνδου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε τμήμα του οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης ως το 1990, οπότε και αντικαταστάθηκε από νέα γέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα.
Συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ, «Δεδομένου του περιβαλλοντικού κινδύνου που υπήρχε λόγω της αποσάθρωσης των θεμελίων, έγινε αποκαθέλκυση - με χρήση μέσων Μηχανικού του ΓΕΕΘΑ - της μεταλλικής γέφυρας, η οποία κατατμήθηκε σε τρεις διαφορετικές συλλογές, που μεταφέρθηκαν στην Αρμενία».
Αφού λοιπόν η μία, μήκους 200 μέτρων, γέφυρα έγινε τρεις μικρότερες, τα αποσυναρμολογημένα κομμάτια της μεταφέρθηκαν, της μεν πρώτης στο χωριό Καρκόπ (KARKOP), επί του Ντεμπέντ (DEBED) ποταμού, της δε δεύτερης στο χωριό Χομπάρτζι (HOBARDZI), επί του μικρότερου ποταμού Γκαργκάρ (GARGAR). Την περιοχή επισκέφθηκε ο Δήμαρχος του Αλαβερντί (ALAVERDI) κ. Ν.Γκουμασιάν (D. Ghumashyan), ο οποίος ευχαρίστησε τον Στρατηγό και την ελληνική αποστολή για τα έργα, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία τους για την περιοχή του. Επισημαίνεται πως στην πληγείσα περιοχή υπάρχει ελληνική παρουσία από τον 19ο αιώνα, ιδίως στην κωμόπολη Αλαβερντί, η οποία είναι και η έδρα της ελληνικής κοινότητος.
Αυτή τη στιγμή απομένει η τοποθέτηση και της τρίτης γέφυρας στο χωριό Αϋρούμ (AYRUM), επίσης επί του ποταμού Ντεμπέντ και σε μικρή απόσταση από το χωριό Καρκόπ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η προαναφερθείσα αποστολή, εκτός της καθαρώς ανθρωπιστικής της πτυχής και της βοήθειας προς το φίλο λαό της Αρμενίας, αποτελεί επίσης συνεργασία στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαιτέρως μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής, ενώ είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και γενικότερα της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την επίδειξη «soft diplomacy” προς μία φίλη, σύμμαχο, ομόδοξη, χώρα, όπως είναι η Αρμενία, σε μία εξαιρετικώς κρίσιμη περιοχή, όπου υπάρχει μάλιστα και ελληνικό στοιχείο.