Η προοπτική της αύξησης του κόστους των τροφίμων στις ΗΠΑ ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχία σε πολλούς Αμερικάνους, οι οποίοι αρχίζουν να φυτεύουν λαχανικά για... περισσότερη ασφάλεια.
Όπως γράφει το CNNi, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει «υποσχεθεί» να απελάσει τους παράνομους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή και μεταφορά τροφίμων.
Έχει επίσης απειλήσει να θεσπίσει γενικούς δασμούς, με μερικούς από τους πιο υψηλούς να επιβάλλονται στο Μεξικό, κορυφαία πηγή προϊόντων για τις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα για φρούτα και λαχανικά.
Για να το παρακάμψουν αυτό, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να αξιοποιήσουν τις δικές τους προμήθειες τροφίμων, δημιουργώντας μια τάση των ανθρώπων που δημιουργούν τους δικούς τους κήπους φρούτων και λαχανικών.
Παράλληλα με την παραγωγή, πολλοί πολίτες των ΗΠΑ δημιουργούν και αποθήκες τροφίμων με κονσέρβες και βάζα, αλλά και κρέας σε καταψύκτες και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ανακουφιστούν από το οικονομικό βάρος του «σούπερ μάρκετ», που εκτιμούν πως θα εκτοξευθεί.
Δημιουργούν κοινοτικούς κήπους
Σύμφωνα με το CNNi, Capital Roots, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται 55 κοινοτικούς κήπους σε όλη την περιοχή του Albany της Νέας Υόρκης, έλαβε 31 νέες αιτήσεις συμμετοχής από την ημέρα των εκλογών μέχρι την αρχή του τρέχοντος έτους.
Αυτός είναι σχεδόν τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων από τον αριθμό που έλαβαν για την ίδια περίοδο πέρυσι και το 2022.
«Είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τα μέλη να αυξάνονται τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν μπορούν να καλλιεργηθούν ελάχιστα προϊόντα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Capital Roots Amy Klein.
Η κοινοτική κηπουρική απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν «κήποι της νίκης», ώστε οι Αμερικανοί να εξαρτώνται λιγότερο από άλλα έθνη για τρόφιμα, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμπληρώνουν τις μερίδες φαγητού.
Ένα άλλο κύμα κοινοτικών κήπων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, καθώς το κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των τροφίμων, εκτινάχθηκε μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου.
Όμως, «με την αύξηση του κόστους των τροφίμων και την οικονομική αβεβαιότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την κοινοτική κηπουρική ως έναν τρόπο να πάρουν τον έλεγχο του εφοδιασμού τους με τρόφιμα», δήλωσε ο Klein.
«Εάν οι νέοι δασμοί ανεβάσουν περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος των προϊόντων, θα αναμέναμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους κοινοτικούς μας κήπους», δήλωσε ο Klein στο CNNi.
Πηγή: cnn.gr