Μητσοτάκης από Κάιρο: Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 08/01/25 - 15:51

Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου συζητήθηκαν κατά τη Σύνοδο των τριών χωρών, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ενώ, σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με αφορμή τις αναφορές περί συμφωνίας για ΑΟΖ απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

« Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων. 

«Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή

«Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε, επικαλούμενος και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργειακή ασφάλεια, την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και το έργο που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο. 

Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις. Στο Κυπριακό επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία. «Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα» και σε μια συμπεριληπτική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων. Η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά της ριζοσπαστικοποίησης.  Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Λιβύη, που συμφώνησαν στην ανάγκη τερματισμού των παρεμβάσεων, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει με εκλογές ελεύθερες και δίκαιο. 

Αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την επιτυχία της Αιγύπτου για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης. Κύπρος και Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ και Αιγύπτου. Αύριο η κυρία Ρομπέρτα Μετσόλα θα βρίσκεται στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. 

Αλ Σίσι: Η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο θέλει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις

Στο βήμα πρώτος ανέβηκε ο Αλ Σίσι, που αναφέρει πως υπήρξε συμφωνία για την ενίσχυση των ΑΠΕ. «Η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο θέλει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν στη Γάζα και ενημέρωσα τους δύο εταίρους μου για τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός.

Η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί οτιδήποτε άλλο από ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Δεν μπορεί να υπάρξει περισσότερη αστάθεια, πρέπει να κάνουμε επίκληση στη λογική. Για τη Συρία, διατρανώσαμε τη σπουδαιότητα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και για τη μετάβαση σε μια πλουραλιστική Συρία.

Μιλήσαμε και για τη Λιβύη, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας στη χώρα.

Η Αίγυπτος είναι στο μονοπάτι της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για να υπάρξουν καλές σχέσεις και στο μέλλον. Από το 2014, η Κύπρος και η Ελλάδα μπόρεσαν να κατανοήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο, όντας μέλη της ΕΕ. Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω προσωπικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Χριστοδουλίδης: Η συνεχής στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει εξελιχθεί σε υπόδειγμα συνεργασίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει το λόγο, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για τις εργασίες της Συνόδου. «Χαίρομαι για τις πολύ ουσιαστικές συζητήσεις αλλά και για την υπογραφή διμερών και τριμερών συμφωνιών κατανόησης σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, τα δικαιώματα των γυναικών κ.α.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανατ. Μεσόγειο έρχεται σε αντίθεση με το όραμά μας. Όσα συμβαίνουν στην περιοχή, έχουν συντελέσει σε ένα πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων και απαιτούν συλλογική απάντηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχής στρατηγική συνεργασία μας έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, έχει εξελιχθεί σε ένα υπόδειγμα συνεργασίας για την ύπαρξη συνθηκών καλής γειτονίας.

Όπως αναφέρει και το κοινό ανακοινωθέν, στόχος είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, η επίλυση των συγκρούσεων ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Βασικός πυλώνας σταθερότητας είναι η Αίγυπτος, μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση από τον διεθνή παράγοντα στην Αίγυπτο αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Στόχος της Κύπρου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αυτών, ενόψει και της Προεδρίας στην ΕΕ από 1/1/2026.

Θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή προσέγγιση για μια λύση του Κυπριακού και τον τερματισμό της Κατοχής. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι με βάση τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κοινή μας θεώρηση για τις θαλάσσιες ζώνες και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Βασικός στόχος η αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ