Οι φινλανδικές αρχές που ερευνούν ζημιές στο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Estlink-2 και σε πολλαπλά καλώδια δεδομένων στη Βαλτική Θάλασσα, ανακάλυψανίχνη έλξης άγκυρας στον πυθμένα και λένε ότι πιστεύουν ότι προκλήθηκε από σκάφος που συνδέεται με τη Ρωσία.
Το πλοίο, το οποίο έχει ήδη κατασχεθεί για εξέταση, έχει ταυτοποιηθεί ως το Eagle S, μέρος ενός στόλου που συνδέεται με την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το καλώδιο Estlink-2 μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Υπέστη ρήξη στις 25 Δεκεμβρίου. Η διακοπή είχε ελάχιστες επιπτώσεις στις υπηρεσίες, όμως είχαν προηγηθεί ζημιές σε δύο καλώδια δεδομένων της Βαλτικής και στον αγωγό Nord Stream, περιστατικά που οι περιφερειακές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πράξεις δολιοφθοράς.
Ο επικεφαλής ερευνητής Sami Paila αποκάλυψε την Κυριακή ότι το ίχνος της άγκυρας εκτεινόταν "σε δεκάδες χιλιόμετρα, αν όχι σε σχεδόν εκατό χιλιόμετρα".
"Η τρέχουσα αντίληψή μας είναι ότι το εν λόγω ίχνος έλξης είναι αυτό της άγκυρας του πλοίου Eagle S", δήλωσε. "Καταφέραμε να διευκρινίσουμε το θέμα αυτό μέσω υποβρύχιας έρευνας".
Ο Paila σημείωσε ότι οι ερευνητές έχουν πλέον μια προκαταρκτική αντίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στο ίχνος, αλλά τόνισε ότι η πρόθεση πίσω από το περιστατικό παραμένει ένα κρίσιμο σημείο εστίασης της συνεχιζόμενης έρευνας.
Το Σάββατο, το πλοίο Eagle S μετακινήθηκε με συνοδεία σε αγκυροβόλιο κοντά στο φινλανδικό λιμάνι Porvoo για να βοηθήσει την έρευνα.
Οι φινλανδικές αρχές εξετάζουν το σκάφος σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της διακεκριμένης παρέμβασης στις τηλεπικοινωνίες, του διακεκριμένου βανδαλισμού και των διακεκριμένων κανονιστικών παραβάσεων.
Αν και με σημαία των Νήσων Κουκ, το πλοίο έχει περιγραφεί από τα φινλανδικά τελωνεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του σκιώδους στόλου των γερασμένων δεξαμενόπλοιων καυσίμων της Ρωσίας.
Τα πλοία αυτά, τα οποία αποκτήθηκαν για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, λειτουργούν χωρίς ασφάλιση που διέπεται από τη δυτική νομοθεσία και ενέχουν περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω της παλαιότητάς τους και της έλλειψης εποπτείας.
Η ζημιά στο Estlink-2 ώθησε το ΝΑΤΟ να εντείνει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, εγκαταλείποντας τη μακροχρόνια ουδετερότητά της ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγή: euronews.gr