Τη φρεγάτα (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ» υποδέχτηκε χθες στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, μαζί με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, μετά την ολοκλήρωσή της συμμετοχής της στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ» EUNAVFOR “ASPIDES”.
Μετά τον κατάπλου οι δύο Αρχηγοί επέβησαν του σκάφους και καλωσόρισαν τον κυβερνήτη καθώς και το πλήρωμα της φρεγάτας, συγχαίροντάς τους για την απολύτως επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους και το πιο σημαντικό με ασφάλεια για το προσωπικό και το σκάφος.
Το επόμενο σκάφος που θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα, συμφώνως με τον ως τώρα προγραμματισμό, είναι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», προφανώς μετά τις γιορτές και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταφορά των ηλεκτρονικών και αντι-drones συστημάτων από την Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ» σε αυτήν.
Η Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ» είχε καταπλεύσει στο Τζιμπουτί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, αφού προηγουμένως προετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα σκάφη «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ», όλα αδελφά σκάφη τύπου ΜΕΚΟ-200HN, κλάσεως «Ύδρα», εφοδιασμένη με το antidrone σύστημα «Κένταυρος», που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ, και το οποίο – ως γνωστόν – δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, επιτυχώς, στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ», ενώ εφοδιάστηκε και με το δορυφορικό σύστημα Starlink για τις τηλεπικοινωνίες.
Η EURNAVFOR “ASPIDES” ξεκίνησε επισήμως στις 19 Φεβρουαρίου 2024 και ήδη συμπληρώθηκαν 10 μήνες ενεργού επιχειρησιακής δράσεως των ευρωπαϊκών σκαφών, τα οποία ως σήμερα κατέρριψαν περισσότερα από 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιπλοϊκούς πυραύλους διαφόρων τύπων καθώς και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, πραγματοποιώντας περίπου 280 συνοδείες εμπορικών σκαφών.
Επιπλέον, πλωτά και πτητικά μέσα της επιχειρήσεως συμμετείχαν στην απομάκρυνση τραυματιών μετά από απευθείας πλήγματα σε εμπορικά πλοία, μεταξύ των οποίων και το ελληνικών συμφερόντων M/V “SOUNION”, ολόκληρο το πλήρωμα του οποίου διασώθηκε από τη γαλλική φρεγάτα «Chevalier Paul».
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει από την πρώτη στιγμή και με πρωταγωνιστικό ρόλο, σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, στην προαναφερθείσα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για την προστασία της παγκόσμιας ναυτιλίας σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή, όπως είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Άντεν στο Κέρας της Αφρικής.
Θυμίζουμε ότι ο γενικός διοικητής της επιχειρήσεως είναι ο Έλλην Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ, που ασκεί τη Διοίκηση από το Στρατηγείο της ΕΕ στην 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ και ο εν πλω Διοικητής είναι ο Έλλην Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πιτυκάκης ΠΝ, ο οποίος ασκεί τη διοίκηση με το πολυεθνικό επιτελείο του επιβαίνων σε ιταλικό αντιτορπιλλικό
Μέχρι σήμερα, τρία πολεμικά σκάφη του Στόλου, οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ», «ΨΑΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», έχουν αναπτυχθεί διαδοχικώς στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.
Η Φ/Γ «ΥΔΡΑ» προέβη στην κατάρριψη ενός UAV των ανταρτών Χούθι χρησιμοποιώντας το πυροβόλο της πλώρης της, ενώ, σύμφωνα με το ΓΕΝ, με τα πυρά της υποχρέωσε και τρία ακόμη UAN στο να αλλάξουν την πορεία τους απομακρυνόμενα.
Η επόμενη Φ/Γ «ΨΑΡΑ» δοκίμασε με επιτυχία το σύστημα αντi-drone C-UAS «Κένταυρος» που αναπτύσσει η ΕΑΒ, πετυχαίνοντας τρεις καταρρίψεις, τόσο με τα όπλα του όσο και με το «Κένταυρος», το οποίο μόλις κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, μετεγκαταστάθηκε στη επόμενη προς αναχώρηση φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», που επέστρεψε χθες.
Η Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ» δεν χρειάστηκε στα εμπορικά πλοία και στις νηοπομπές που συνόδευε να επέμβει, πετυχαίνοντας έτσι την καλύτερη «αποτροπή» με το να μη χρειαστεί να επέμβει καθόλου!