Η Ρωσία θέλει να γίνει «ηγέτιδα» στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών

 
dd

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo, file

Ενημερώθηκε: 23/12/24 - 14:30

Η Ρωσία κατασκευάζει περισσότερους από δέκα πυρηνικούς σταθμούς επί του παρόντος στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, ενώ ο απώτερος στόχος της είναι η διεύρυνση της δικής της παγκόσμιας επιρροής που επλήγη από τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία παρουσιάζεται να κατασκευάζει επί τους παρόντος πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε χώρες όπως είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν και η Τουρκία, μεταξύ άλλων.

Ο Μπόρις Τίτοφ, ειδικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της βιωσιμότητας, είπε ότι η χώρα του θέλει να εδραιώσει τη θέση της ως «ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές νέων πυρηνικών σταθμών στον κόσμο».

«Χτίζουμε περισσότερες από 10 διαφορετικές μονάδες σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Τίτοφ, μιλώντας στους Financial Times.

Ο Τίτοφ έκανε ειδική μνεία στο εργοστάσιο Paks 2 της Ουγγαρίας καθώς και στις μονάδες που κατασκευάζονται στο Μπαγκλαντές και στην Τουρκία. Η Ρωσία αναμένεται, επίσης, να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Ουζμπεκιστάν, ενώ υπέγραψε σχετική συμφωνία και με τη Μπουρκίνα Φάσο το 2023.

Σύμφωνα με τους FT, η Ρωσία είχε φέτος εμπλοκή σε πάνω από το 33% των νέων αντιδραστήρων που κατασκευάζονται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature Energy» του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Norwegian Institute of International Affairs), το «πυρηνικό portfolio» της Ρωσίας (που περιλαμβάνει την κατασκευή αντιδραστήρων, την παροχή καυσίμων και άλλες υπηρεσίες) εκτείνεται σε 54 χώρες.

Δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να περιορίσουν την «κυριαρχία» της ρωσικής Rosatom, με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, να απαγορεύουν τις εισαγωγές εμπλουτισμένου από τη Ρωσία ουρανίου.

Με εξαίρεση την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πια, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, υπογράψει συμβόλαια για καύσιμα που έχουν αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Westinghouse.

Ωστόσο, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εξετάζουν πια την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας ως μέσο ανταπόκρισης στις επιταγές της μετάβασης σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, κι αυτό δημιουργεί νέες δυνητικές αγορές για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τίτοφ, η Μόσχα αναμένει ισχυρή ζήτηση για πυρηνική ενέργεια από αναπτυσσόμενες χώρες που αναζητούν πια «καθαρότερες» πηγές ενέργειας, αλλά και από εταιρείες τεχνολογίας που επενδύουν σε κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI data centers).

Πηγή: FT

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ