Η μετεωρική άνοδος του 53χρονου Γεωργιανού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή που μπήκε στο τερέν της πολιτικής και έγινε γνωστός για την αντιδυτική ρητορική του
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το Σάββατο από ένα σώμα 300 εκλεκτόρων, ελεγχόμενων από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο».
Το νεό εκλογικό σύστημα, που αντικατέστησε το 2017 τις άμεσες προεδρικές εκλογές, εξασφάλισε μια άνετη νίκη για τον Καβελασβίλι, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Αν και οι συνταγματικές αλλαγές στη Γεωργία έχουν καταστήσει τη θέση του προέδρου σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, η εκλογή του 53χρονου πρώην ποδοσφαιριστή στο ύπατο αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί την ενίχυση της επιρροής του φιλορωσικού και αντιδυτικού «Γεωργιανού Ονείρου», κάτι που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε νέο πλήγμα στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας.
Η πορεία του Καβελασβίλι, από τα τμήματα υποδομής της Ντιναμό Τιφλίδας, όπου ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενος νεαρός ποδοσφαιριστής το 1989, ε΄ως την προεδρία της Γεωργίας ήταν κινηματογραφική.
Έκανε καριέρα ως επιθετικός στην κορυφαία ομάδα της Τιφλίδας πριν μετακομίσει στη ρωσική Σπαρτάκ Βλαντικαβκάζ το 1995.
Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Σίτι, όπου έμεινε για δύο σεζόν, πριν κλείσει την καριέρα του σε διάφορες ομάδες της ελβετικής Super League το 2006. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατέγραψε 46 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Γεωργίας και σημείωσε εννέα γκολ.
Μόλις 10 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, εξελέγη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας το 2016 με το «Γεωργιανό Όνειρο».
Το 2022, υπήρξε συνιδρυτής του πολιτικού κινήματος «Λαϊκή Εξουσία», το οποίο συμμάχησε με το «Γεωργιανό Όνειρο» και απέκτησε δημοφιλία για την έντονη αντιδυτική ρητορική του.
Ο Καβελασβίλι, δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συχνά γίνεται στόχος υποτιμητικών σχολίων από την αντιπολίτευση στη Γεωργία. Την ημέρα της εκλογής του, διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου έφεραν τα δικά τους πανεπιστημιακά διπλώματα, ενώ άλλοι κλωτσούσαν ποδοσφαιρικές μπάλες.
Ο Καβελασβίλι ήταν ένας από τους συντάκτες του αμφιλεγόμενου νόμου που απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως "επιδιώκουσες τα συμφέροντα ξένης δύναμης", νόμος που θυμίζει αντίστοιχο ρωσικό και έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο μετά τον διορισμό του τον Νοέμβριο, ο Καβελασβίλι δήλωσε: "Η κοινωνία μας είναι διχασμένη", υποστηρίζοντας ότι η "ριζοσπαστικοποίηση και η πόλωση" στη χώρα τροφοδοτείται από το εξωτερικό.
Κατηγόρησε τη φιλοδυτική απερχόμενη πρόεδρο Ζουραμπιτσβίλι, η οποία δήλωσε ότι θα αρνηθεί να εγκαταλείψει τη θέση της μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, ότι παραβιάζει το σύνταγμα και δήλωσε ότι θα "επαναφέρει την προεδρία στο συνταγματικό της πλαίσιο".