Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ, αρκετοί υπουργοί, στρατιωτικοί διοικητές και αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα της περασμένης εβδομάδας να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.
Οι εισαγγελείς, η αστυνομία και το Γραφείο Διερεύνησης Διαφθοράς για υψηλόβαθμους αξιωματούχους έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον του Γιουν και των αξιωματούχων προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και κατάχρηση εξουσίας.
Ακολουθούν όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για τις έρευνες.
Ποιοι ερευνώνται
Εκτός από τον Γιουν, ο πρώην υπουργός Αμυνας Κιμ Γιονγκ Χιουν, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Λι Σανγκ Μιν και ο αρχηγός του στρατού Παρκ Αν Σου, ο οποίος διορίστηκε επίσης διοικητής του στρατιωτικού νόμου, ερευνώνται από τις Αρχές σχετικά με τις ενέργειες και την εμπλοκή τους.
Εμπλέκονται επίσης οι αρχηγοί της Διοίκησης Αμυνας Πρωτεύουσας, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του στρατού και της Διοίκησης Αμυνας Αντικατασκοπείας, καθώς και άλλοι έξι στρατηγοί και αρκετοί ανώτεροι αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας. Ολοι κατηγορούνται ότι έπαιξαν ρόλο στο σχέδιο επιβολής του στρατιωτικού νόμου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα καταθέσει επίσης καταγγελία κατά του πρωθυπουργού Χαν Ντακ Σου με σκοπό να συμπεριληφθεί στις έρευνες επειδή δεν μπλόκαρε την προσπάθεια του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
Στον Γιουν, τον Κιμ, τον Λι και ακόμη δέκα στρατιωτικούς διοικητές έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.
Οι εισαγγελείς κάλεσαν τον Κιμ για ανάκριση για τρίτη φορά σήμερα μετά τη σύλληψή του μία ημέρα νωρίτερα, και πραγματοποίησαν επιδρομές στα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης Αντικατασκοπείας Αμυνας και σε τοπικά γραφεία της σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η κλίμακα των ερευνών
Η Ανώτατη Εισαγγελία δημιούργησε ειδικό γραφείο έρευνας για να εξετάσει την υπόθεση. Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια μετά το 2016 και το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε πλήξει την τότε πρόεδρο Παρκ Γκεούν Χίε, η οποία παραπέμφθηκε και τελικά εκδιώχθηκε.
Αποτελείται από περίπου 50 εισαγγελείς και ανακριτές, και περίπου δώδεκα στρατιωτικούς εισαγγελείς, τόνισε η Yonhap.
Το Γραφείο Διερεύνησης Διαφθοράς για Υψηλούς Αξιωματούχους (CIO) ανέφερε ότι άνοιξε ξεχωριστή έρευνα αφότου έλαβε καταγγελίες για τον αρχηγό της αστυνομίας Τσο Τζι Χο και άλλους ανώτερους αστυνομικούς αξιωματούχους.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για να εξετάσει την υπόθεση και σχετικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη. Εάν εγκριθεί, ο ειδικός εισαγγελέας θα τεθεί επικεφαλής της συλλογικής έρευνας με την υποστήριξη άλλων υπηρεσιών.
Δικαστικοί υπάλληλοι εξέφρασαν ανησυχίες για αντιπαλότητα μεταξύ των ερευνητικών υπηρεσιών.
Το κατηγορητήριο
Οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξέγερση, κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση ανθρώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.
Εάν καταδικαστούν για ηγετικό ρόλο σε εξέγερση θα τιμωρηθούν με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη. Για όσους συμμετείχαν σε σχέδιο εξέγερσης ή συμμετείχαν σε άλλες σχετικές δραστηριότητες, η τιμωρία μπορεί να κυμαίνεται από θάνατο έως ισόβια κάθειρξη, καθώς και φυλάκιση για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Τα άτομα που απλώς συμμετείχαν στα επεισόδια ή στη βία αντιμετωπίζουν επίσης ποινή φυλάκισης, αλλά για λιγότερο από πέντε χρόνια.
Η κατάχρηση εξουσίας επιφέρει ποινές φυλάκισης για λιγότερο από πέντε χρόνια ή πρόστιμα έως 10 εκατ. γουόν (7.000 δολ.), ενώ η παρακώλυση των δικαιωμάτων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μικρότερη των πέντε ετών ή πρόστιμα έως 7 εκατ. γουόν.
Στη Νότια Κορέα τελευταία καταδίκη σε θάνατο καταγράφηκε το 2016, ωστόσο δεν έχει εκτελεστεί κανένας στη χώρα από το 1997.
Πηγή: kathimerini.gr