Στην Κύπρο βρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλη Πάλμα, επισκέφθηκε την ΕΛΔΥΚ και μίλησε σε συγκέντρωση του προσωπικού της, ενώ το προηγούμενο βράδυ παρέστη και στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Cyprus-50 Years Since the Turkish Invasion, 20 Years Since Accession to the EU”, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Πιο συγκεκριμένα.
Ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της Διοικήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Συνταγματάρχης (ΠΖ) Αστέριος Δεσπούδης, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, τις τρέχουσες επιχειρησιακές δραστηριότητές της, ενώ περιηγήθηκε στο Πολεμικό Στρατηγείο, το Πολεμικό Μουσείο και τους χώρους του Στρατοπέδου.
Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης μετέβη στο 2ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της ΕΛΔΥΚ (ΕΛΔΥΚ/2ο Μ/Κ ΤΠ) στο Στρατόπεδο «Ανδρέα Ζάκου», όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε επίδειξη βολής από Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού στον Εξομοιωτή Βολής.
Μιλώντας σε συγκέντρωση του προσωπικού, ο ΥΦΕΘΑ ευχαρίστησε τα στελέχη για την αφοσίωση, τη θυσία και το ήθος που επιδεικνύουν καθημερινά, μεταφέροντας την απόλυτη στήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι «η ΕΛΔΥΚ, αποτελεί σύμβολο της άρρηκτης σχέσης Ελλάδας και Κύπρου, μιας σχέσης βασισμένης στην κοινή καταγωγή, στην κοινή ιστορία και σε κοινές αξίες και αγώνες, ενώ επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην προσπάθεια για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό…», όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΘΑ. Και πρόσθεσε: «…Η ΕΛΔΥΚ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αποτελεί σύμβολο της άρρηκτης σχέσης Ελλάδας και Κύπρου, μιας σχέσης βασισμένης στην κοινή καταγωγή, στην κοινή ιστορία και στις κοινές αξίες και αγώνες, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε εμφαντικώς ότι «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προσπάθεια για την εξεύρεση μιας δίκαιης Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προσπάθεια για την εξεύρεση μιας δίκαιης». Ακολούθως ο κ. Κεφαλογιάννης συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλη Πάλμα.
Το προηγούμενο βράδυ ο ΥΦΕΘΑ παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Cyprus-50 Years Since the Turkish Invasion, 50 Years Since Accession to the EU”, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος “Konrad Adenauer” για την Ελλάδα και την Κύπρο και το “Wilfried Martens Centre for European Studies”, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης».
Στη συζήτηση, την οποία προλόγισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του «Δημοκρατικού Συναγερμού» κ. Αννίτα Δημητρίου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» και Βουλευτής ΔΗΣΥ κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αντώνης Κλάψης που επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος “Konrad Adenauer” για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Marian Wendt και ο Υπεύθυνος Διεθνούς Συνεργασίας και Προγραμμάτων του Martens Centre κ. Πάνος Τασιόπουλος, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η Διευθύντρια της «Καθημερινής Κύπρου» κ. Μαρία Οικονομίδου.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι διαχρονικά, οι πραγματικές ευκαιρίες για βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν πολλές και πρέπει να εξεταστεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν νέες, επισημαίνοντας πως οι ευκαιρίες αυτές μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα από την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε την τουρκική αδιαλλαξία ως τον κυριότερο λόγο της διαιώνισης της κατοχής, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πραγματικότητα πρέπει να «επικοινωνηθεί» διεθνώς εντονότερα και με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενώ θετικά αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στις προσπάθειες επανενάρξεως των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και στην πρωτοβουλία των συζητήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία ή και ένταξη μελλοντικά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΘΑ.