Ολοκληρώθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, το διεθνές συνέδριο και έκθεση με θέμα «Ατζέντα 2030 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Εποχή του Πολέμου της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο 19 – 20 Νοεμβρίου 2024, συγκεντρώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, ειδικούς του κλάδου και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από περισσότερες από 20 χώρες, οι οποίοι συζήτησαν τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στην άμυνα.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ουσιαστικώς ο Υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος τόνισε την αφοσίωση της χώρας μας στην ενίσχυση της εθνικής αμύνης της, μέσω τεχνολογίας αιχμής που ευθυγραμμίζεται με την «Ατζέντα 2030, ενώ εκ μέρους του Κυπριακού Υπουργείου Αμύνης χαιρετισμό απηύθηνε ο Σμήναρχος ε.α. Δρ Παναγιώτης Χατζηπαυλής, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου σήμερα.
Στη διάρκεια της διημέρου εκδηλώσεως, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις πάνελ και διαδραστικές συνεδρίες με επίκεντρο τη συντελεσθείσα τεράστια πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, το C4ISR, τα μη επανδρωμένα συστήματα (UAV/Drones), την κυβερνοασφάλεια και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες που αναδιαμορφώνουν τον σύγχρονο πόλεμο.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο διερεύνησαν καίρια ερωτήματα σχετικά με τις ηθικές, λειτουργικές και στρατηγικές διαστάσεις της AI και του αυτοματισμού στην άμυνα, ενώ συζήτησαν επίσης τον ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη διασφάλιση της ετοιμότητος και ανθεκτικότητος των ενόπλων δυνάμεων σε όλο τον παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Οι κύριες «ενότητες» του συνεδρίου:
Δικτύωση και Συνεργασία όπου υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και ειδικοί άμυνας από περισσότερες από 20 χώρες συμμετείχαν σε δυναμικές συζητήσεις, δημιουργώντας νέες συνεργασίες, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας.
Insights on Future Warfare, όπου οι κεντρικές διευθύνσεις και οι συζητήσεις πάνελ παρείχαν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τις πρωτοποριακές εξελίξεις που συμβαίνουν στην αμυντική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης, των μέτρων αντι-drone και της κυβερνοασφάλειας στις εθνικές και διεθνείς αμυντικές στρατηγικές.
Έκθεση κορυφαίων τεχνολογιών, στην οποία οι συμμετέχοντες διερεύνησαν ένα διαδραστικό εκθεσιακό χώρο που παρουσιάζει υπερσύγχρονες αμυντικές τεχνολογίες, επιτρέποντας την άμεση επαφή με εκπροσώπους μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών και αναδυόμενους καινοτόμους τεχνολογίας.
Συμπερασματικώς, στο τέλος, οι διοργανωτές τόνισαν ιδιαιτέρως τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της συνεχούς καινοτομίας για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο πολύπλοκων απειλών του σύγχρονου κόσμου. «Με σημαντικό ενδιαφέρον και ενασχόληση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, η εκδήλωση έθεσε νέο πρότυπο διαλόγου και συνεργασίας στην άμυνα», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικώς, ενώ ανακοίνωσαν ότι το 6ο Διεθνές Συνέδριο C4ISR θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 3-4 Νοεμβρίου 2026.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στο συνέδριο οι εταιρείες: AREX, ETME, EFA GROUP, THEON, NAVAL GROUP, Diehl Defence GmbH, PROJECTON TECHNOLOGY, EFA VENTURES, ARIEXPO, Akmon, Ειδική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, ACTA, DEFENCEO, METREA, ΟΚΤΩ ΚΑΜΠΑΝΕΣ, Delian Alliance Industries, iKnowHow, PASS DEFENCE, THALES GROUP, MBDA, SEALANDSPACE. Επίσης υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Χορηγοί και εκθέτες ήταν οι Platinum Sponsor Rheinmetall, Silver Spondorrs General Dynamics European Land Systems, IDE, DefSecintel Solutions, SCYTALYS, CHORA και SH Defence και υποστηρικτές της εκδηλώσεως η Lockheed Martin, τα Ναυπηγεία ΙΣΡΑΗΛ, η AVINC, η Milrem Robotics AS, η ECHODYNE, η SWARMLY LTD, η HENSOLDT, η EXELIXIS, η PEK Automotive, η MIMA.