Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς αναζήτηση διπλωματικού διεξόδου η Δύση;

 
PUTIN scholz

Ενημερώθηκε: 16/11/24 - 13:03

Οι εκλογές σε ΗΠΑ και Γερμανία αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου, κυρίως τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα, που καλείται να δείξει διάθεση για διάλογο.

Δεν είναι τυχαίο το τηλεφώνημα Σολτς σε Πούτιν το οποίο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε επίσης ότι η κατάσταση στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία είναι δύσκολη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο. Εκτίμησε εξάλλου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία.

Χθες (15/11) ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα», δήλωσε στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne. Τόνισε ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Όσον αφορά το τηλεφώνημα -για το οποίο ενημερώθηκε το Κίεβο και ήταν αντίθετο- η κίνηση και μόνο δείχνει ότι κάτι αλλάζει πλέον στη στάση του Βερολίνου ενόψει των επικείμενων εκλογών του Φεβρουαρίου, αλλά και ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Ο Σολτς είχε συνομιλήσει ήδη και με τον Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή του και είχε «απλώσει» χέρι συνεργασίας προς τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο. Προφανώς και σε εκείνη τη συνομιλία δεν μπορεί παρά να εθίγη το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας και ο καγκελάριος να προσπάθησε να εκμαιεύσει τις πραγματικές προθέσεις του συνομιλητή του.

Το «Ουκρανικό» απασχόλησε σχεδόν αποκλειστικά την ανταλλαγή απόψεων Σολτς Πούτιν με βάση τα όσα επίσημα και μη έγιναν γνωστά από την καγκελαρία. Το γεγονός και μόνο ότι η συνομιλία δεν ήταν τυπική και ολιγόλεπτη, αλλά διήρκεσε περισσότερο δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν επρόκειτο απλώς για δύο παράλληλους μονολόγους, όπως είχε συμβεί συχνά στο παρελθόν, ειδικά λίγο πριν και λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκείνη η φωτογραφία των δύο στο μακρύ τραπέζι του Κρεμλίνου, ως μέτρο προφύλαξης στα «τελειώματα» της πανδημίας, έγινε και σύμβολο της διάστασης απόψεων μια εβδομάδα πριν βάλουν μπροστά τα ρωσικά τανκς με προορισμό το Κίεβο. Ηταν μόλις λίγο μετά το ξεκίνημα της τρικομματικής κυβέρνησης του καγκελάριου και έμελλε να στιγματίσει, αν όχι καταστρέψει την θητεία του με τις άμεσες και έμμεσες παρενέργειες αυτής της επίθεσης.

Ισως ο Σολτς να ελπίζει τώρα ότι μια προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία, στο τέλος της θητείας του να μπορούσε να δώσει μια άλλη ώθηση στην αμφισβητούμενη υποψηφιότητά του και στο κόμμα του συνολικά. Άλλωστε δε μπορεί να αγνοήσει δύο δεδομένα. Ενα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης στη Γερμανία επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος και μάλιστα κάποιοι ψηφίζουν και κόμματα, που το έχουν κάνει αυτό «σημαία» τους.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής της Ουκρανίας και ο μεγαλύτερος πάροχος οπλικών συστημάτων, μετά τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο ισορροπίες ενδέχεται να αλλάξουν με την εκλογή Τραμπ, που έχει δεσμευτεί να λήξει τον πόλεμο σε «24 ώρες», χωρίς πάντως να έχει εξηγήσει ακόμη το πώς.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Σολτς ήταν εδώ και καιρό ο ισχυρότερος εκ των συμμάχων του Κίεβου που υποστήριζε με θέρμη την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τον Ρώσο Πρόεδρο. Εξάλλου η Γερμανία είναι και η μεγαλύτερη χαμένη της Ευρώπης από τη ρήξη με τη Ρωσία. Το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο τροφοδοτούσε για χρόνια την ευρωπαϊκή «ατμομηχανή», η οικονομία της οποίας πλέον βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Επιπλέον η υποστήριξη της Ουκρανίας μεταφράζεται σε ένα τεράστιο κόστος για τη γερμανική κυβέρνηση και τελικά αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ