Η Κίνα ήταν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, το κυριότερο στήριγμα της Βόρειας Κορέας, όχι μόνο στη διεθνή σκηνή αλλά και σε διμερές επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, η πλευρά του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προσεγγίζει ολοένα περισσότερο τη Ρωσία του Πούτιν.
Η είδηση της αποστολής Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, που έχουν μεταβεί εκεί για να πολεμήσουν με την πλευρά των Ρώσων ενάντια στους Ουκρανούς, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτήν την εντεινόμενη προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ, μια προσέγγιση η οποία όμως φέρεται να προκαλεί προβληματισμό στο Πεκίνο.
Ακόμη και πριν από την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να στείλει στρατεύματα εναντίον της Ουκρανίας, υπήρχαν ενδείξεις ότι ενισχυόμενοι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας προκαλούσαν δυσαρέσκεια στην Κίνα, όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι FT.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ευχαρίστησε, με επιστολή του, τον Κιμ για το συγχαρητήριο μήνυμα που του έστειλε για την 75η επέτειο από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας. Στην εν λόγω επιστολή ωστόσο, η Σι παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα «φιλική γειτονική χώρα» όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Σε μια άλλη περίπτωση, τον περασμένο Ιούλιο, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βόρεια Κορέα είχε απουσιάσει από τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πιονγιάνγκ για το τέλος του Πολέμου της Κορέας, κι αυτό παρά το γεγονός ότι Κίνα και Βόρεια Κορέα συμπληρώνουν φέτος 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει μέχρι στιγμής περισσότερους από 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία, με την αποστολή να πολεμήσουν με την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ενάντια στους Ουκρανούς.
Πρόκειται για την πρώτη δύναμη ξένων που αναπτύσσεται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία του 2022.
Μέχρι πρότινος, η Μόσχα είχε μεν λάβει στήριξη από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε όμως τη μορφή κυρίως οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. Η Πιονγιάνγκ εκτιμάται ότι έστελνε, για παράδειγμα, στη Ρωσία βλήματα πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους KN-23.
Η αποστολή στρατιωτών ερμηνεύεται τώρα ως κίνηση σημαντικής κλιμάκωσης.
Οπως αναφέρουν ωστόσο αναλυτές στους FT, αυτή η κίνηση «απειλεί να αποσταθεροποιήσει παράλληλα και την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην Κορεατική Χερσόνησο».
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η προσέγγιση Ρωσίας-Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία στην ανατολική Ασία, πράγμα το οποίο δεν θα άρεσε όμως καθόλου στο Πεκίνο.
Κινέζοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να επιστρέψει στους διαχωρισμούς της ψυχροπολεμικής περιόδου, που έβαζαν τη Σοβιετική Ενωση, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα από τη μία πλευρά, και τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ από την άλλη.
Υψηλόβαθμοι Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η «βαθιά ανησυχητική» ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας «πρόκειται να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ουκρανία» αλλά και «να επηρεάσει την ασφάλεια της περιοχής γύρω από την Ιαπωνία».
Σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεχθεί επίθεση, η Κίνα είναι υποχρεωμένη, βάσει συνθήκης, να τη συνδράμει. Το Πεκίνο δεν θα επιθυμούσε, ωστόσο, να δει μεγάλες αποσταθεροποιήσεις το προσεχές διάστημα στο μέτωπο της Απω Ανατολής, ειδικά δε αποσταθεροποιήσεις που θα προέρχονται από άλλα «εξωγενή» μέτωπα όπως είναι εκείνο της Ρωσίας-Ουκρανίας.
Παράλληλα, η πλευρά της Κίνας λέγεται πως δεν θα ήθελε να δει την κούρσα των εξοπλισμών να ανεβάζει ταχύτητα στην περιοχή της Ασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μια τέτοια επιτάχυνση.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία η Κίνα «βολεύεται», αν και δεν το παραδέχεται, από την προσέγγιση Μόσχας-Πιονγιάνγκ… επειδή έτσι δεν χρειάζεται η ίδια να στηρίζει στρατιωτικά τους Ρώσους και οικονομικά τους Βορειοκορεάτες.
Με πληροφορίες από FT, μέσω kathimerini.gr