Μέγαρο Μαξίμου: Αντεπίθεση σε δύο μέτωπα με συσπείρωση και ενίσχυση

 
λλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/10/24 - 09:01

Η ρευστότητα στην κεντροαριστερά, με τα τεκταινόμενα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρότι η Χαριλάου Τρικούπη πέρασε τον πρώτο σκόπελο των εσωκομματικών εκλογών, εξακολουθεί και δίνει το περιθώριο στην κυβερνητική πλευρά να ανασυνταχθεί και να συσπειρωθεί τόσο προς τα δεξιά της όσο και προς το κέντρο.

Το γεγονός ότι η ΝΔ παραμένει, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, επικρατούσα δύναμη, δεν έχει προκαλέσει εφησυχασμό στην οδό Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου.

Άλλωστε, τα δημοσκοπικά ποσοστά απέχουν πολύ από το επιδιωκόμενο ποσοστό που θα επιφέρει και μια νέα αυτοδυναμία στη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν. Ποσοστό που απέχει και από εκείνο που έλαβε η κυβερνώσα παράταξη κατά τις ευρωεκλογές και κατά συνέπεια οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επαναφορά και αύξησή του.

Γνωρίζοντας πως η φθορά μιας κυβέρνησης, κατά τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της , αυξάνεται, αλλά και πως η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι υπαρκτή στην κοινωνία και εύκολα οι ίδιοι πολίτες μπορεί να "υποκύψουν" στις σειρήνες του λαϊκισμού και των ανέξοδων υποσχέσεων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στραφεί προς δύο κατευθύνσεις.

Αφενός στους κεντρώους ψηφοφόρους που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές αλλά και σε εκείνους που φλερτάρουν με κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, τα οποία εκμεταλλεύονται λεπτά ζητήματα όπως τα εθνικά και το μεταναστευτικό.

Στην πρώτη κατηγορία των κεντρώων ψηφοφόρων, η καθημερινότητα και η βελτίωσή της εκτιμάται πως είναι το "κλειδί" της επαναπροσέγγισής τους, όπως και η επιδίωξη της σύγκρισης και έκθεσης των πολιτικών αντιπάλων που διεκδικούν από την ίδια δεξαμενή.

Θεσμικά ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος, ή η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα της κυβερνητικής πλευράς έναντι της "πολιτικής ανυποληψίας" - σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη - που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις διαχρονικές του θέσεις κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι ασαφές εάν θα αλλάξει στάση και μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται, πως τα συμβαίνοντα στην Κουμουνδούρου λειτουργούν ή θα επιχειρηθεί να λειτουργήσουν στην "αναβίωση" του "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μέτωπο, που σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είχε ενισχυτική επιρροή στα ποσοστά της ΝΔ.

Αυτό είχε ως στόχο και η σχετική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται με τις "δημοκρατικές" διαδικασίες, τις οποίες είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. "Όσοι τους ξέρουμε και ειδικά όσοι τους έχουμε μάθει από τα πανεπιστήμια, δεν εκπλησσόμεθα καθόλου", σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης.

"Η πραγματικότητα είναι ότι αύτη τη στιγμή οι πολίτες ξέρουν πως για κάθε ζήτημα που έχουν προσφεύγουν στο μοναδικό ισχυρό και συγκροτημένο πυλώνα, που είναι η κυβέρνηση" σχολίασε ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία σε σχέση με το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.

Ταυτόχρονα, αντεπίθεση ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου και προς τα δεξιά του, όπου τα κόμματα αυτά και κυρίως η Ελληνική Λύση και η Φωνή της Λογικής.

Εδώ και πολύ καιρό, η Νέα Δημοκρατία είχε επιλέξει μια στρατηγική έναντι κομμάτων στα δεξιά της, με ελάχιστες εξαιρέσεις: να μην σηκώνει το γάντι. Αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε δια μακρόν και ακολουθείται ακόμα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ασχέτως εκλογικών αποτελεσμάτων. Η «παράδοση», όμως, έσπασε χθες για την περίπτωση της προέδρου της Φωνής Λογικής, Αφροδίτης Λατινοπούλου, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να τραβήξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή.

Αφορμή οι πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Λατινοπούλου (Action24) για την «αριστερή ψυχούλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ο ισχυρισμός της ότι η ίδια εκφράζει την πραγματική ΝΔ. Η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», άλλωστε, πήγε προ μηνών στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με ομιλητές τους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή, ενώ δημοσίως έχει προτείνει έναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι και στις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής είχε κατέβει από το αυτοκίνητό του για να χαιρετίσει την κυρία Λατινοπούλου, με την οποία ψήφιζαν στο ίδιο σχολείο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει άκοπα την εκ δεξιών πλαγιοκόπηση, ενώ δεν θα επιτρέψει και σε κανέναν να υποκαθιστά τη ΝΔ. «Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε και όχι μόνο ως προς τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και ως προς την γενικότερη κατάσταση, γεωπολιτικά, για να έχουμε στη χώρα μας πολιτικούς που η ρητορική τους και οι αποστροφές τους, παραπέμπουν σε ριάλιτι προηγούμενων δεκαετιών», υπογράμμισε δηκτικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είχε και την πολιτική εντολή μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου να «σηκώσει το γάντι» που εδώ και καιρό πετάει η κ. Λατινοπούλου.

Μάλιστα, αυτό που επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης είναι ότι η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής» όχι μόνο δεν είναι «η πραγματική ΝΔ», αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ενταχθεί στην ακροδεξιά ομάδα των «Πατριωτών για την Ευρώπη», μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν και τη Μαρίν Λε Πεν, ούτε καν στην ομάδα της Τζόρτζια Μελόνι, για την οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έχει κρύψει τον πολιτικό της θαυμασμό.

«Η κυρία Λατινοπούλου επισήμως ανήκει στην Ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά. Τώρα πως γίνεται ένας μέλος της Ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς, να μας λέει ποια είναι και ποια δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρω πως μπορεί να συμβαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ δεν θα αναχθούν σε συνομιλητές της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, οι απαντήσεις που δόθηκαν εν προκειμένω στην κυρία Λατινοπούλου είναι μια ad hoc πρακτική και όχι ένα πολιτικό μέτωπο που θα «στήσει» η ΝΔ με τα κόμματα εκ δεξιών. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει πλέον να μην αφήσει αναπάντητες επιθέσεις και πλαγιοκοπήσεις που μπορεί να δημιουργούν πολιτικό κλίμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ