Η ΕΕ βρήκε νόμιμο τρόπο για να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική ομάδα

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 21:44

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε τη νομική βάση για να χαρακτηρίσει το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση, καλύπτοντας ένα κενό που επί χρόνια εμπόδιζε τη λήψη της κρίσιμης απόφασης.

Το IRGC έχει κατηγορηθεί ότι ηγείται μιας βίαιης καταστολής κατά Ιρανών διαδηλωτών, μεταφέρει όπλα στη Ρωσία και εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, καθώς και ότι στηρίζει πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η νομική βάση προκύπτει από απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ, το οποίο διαπίστωσε ότι η επίθεση του 2022 κατά της συναγωγής του Μπόχουμ στη δυτική Γερμανία είχε ξεκινήσει από μια ιρανική κρατική υπηρεσία.

Όταν δημοσιεύθηκε η ετυμηγορία, δημιούργησε προσδοκίες ότι το μπλοκ θα μπορούσε τελικά να εξασφαλίσει τη νομική βάση για να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό, έστω και αν οι Βρυξέλλες βαδίζουν προσεκτικά.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η προσθήκη ενός νέου προσώπου ή οντότητας στον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ απαιτεί απόφαση που εκδίδεται από δικαστικό όργανο σε ένα από τα 27 κράτη - μέλη.

Μετά από εσωτερική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η απόφαση του Ντίσελντορφ θεωρήθηκε "επαρκής" νομική βάση για την εκπλήρωση του κριτηρίου, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση της διαδικασίας.

Το συμπέρασμα εξάχθηκε πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Πέρα από τα νομικά ζητήματα, η κήρυξη (ως τρομοκρατικής οργάνωσης) ενός τόσο σημαντικού τμήματος του στρατού ενός κράτους έχει πολλές πολιτικές επιπτώσεις", προειδοποίησε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο χαρακτηρισμός δεν θα έχει "πρακτικές συνέπειες", καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης υπόκεινται ήδη σε ένα εκτεταμένο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος περιουσιακών στοιχείων και της απαγόρευσης ταξιδιών.

Με το εμπόδιο να έχει ξεπεραστεί, η πρόταση για τον χαρακτηρισμό έχει περάσει στο επόμενο στάδιο: τις συζητήσεις μεταξύ των κρατών - μελών.

Η τελική έγκριση θα απαιτήσει ομοφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι μία μόνο πρωτεύουσα θα μπορούσε να την εμποδίσει.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι το ζήτημα είναι θέμα "πολιτικής βούλησης" και εμφανίστηκε απρόθυμος να προβλέψει αν η απόφαση θα ληφθεί σύντομα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των κρατών - μελών που έχουν στο παρελθόν εκφράσει την υποστήριξή τους για τον ορισμό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επίσης υποστηρίξει την ιδέα.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, δύο σύμμαχοι της G7, εφαρμόζουν επί του παρόντος τον χαρακτηρισμό.

Τι είναι το IRGC;

Το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δημιουργήθηκε από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί μετά την επανάσταση του 1979 για να προστατεύσει το νεοσύστατο ισλαμικό σύστημα του Ιράν από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, ιδίως από ξένες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί αλλαγή καθεστώτος.

Έκτοτε, το IRGC λειτουργεί ανεξάρτητα από τον τακτικό στρατό της χώρας, επεκτείνοντας σημαντικά τις τάξεις του, την πολιτική επιρροή και την οικονομική του ισχύ σε στενή συνεργασία με τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Το IRGC χωρίζεται σε πέντε κλάδους: τις χερσαίες δυνάμεις, την πολεμική αεροπορία, το ναυτικό, τους Basij - μια εθελοντική πολιτοφυλακή που καταστέλλει τις διαφωνίες και ελέγχει τους ηθικούς κώδικες - και τη Δύναμη Quds, μια μυστική υπηρεσία πληροφοριών που διεξάγει επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, συχνά υποστηρίζοντας τοπικές ένοπλες ομάδες.

Ορισμένες από τις ομάδες που συνδέονται με το IRGC περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τη Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Συνολικά, οι Φρουροί πιστεύεται ότι έχουν περίπου 125.000 στρατιώτες υπό την κοινή διοίκησή τους και έχουν περιγραφεί ως "μία από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή" από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ