Ιράν: Θρίλερ με τις ανακρίσεις του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Ισμαήλ Γκάνι — Είναι συνεργάτης του Ισραήλ;

 
Ιράν: Θρίλερ με τις ανακρίσεις του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Ισμαήλ Γκάνι — Είναι συνεργάτης του Ισραήλ;

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 11:25

Ο διοικητής του επίλεκτου σώματος της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ταξίαρχος Ισμαήλ Γκάνι, είναι ζωντανός και βρίσκεται υπό ανάκριση στο Ιράν, ανέφερε το παρατηρητήριο της Μέσης Ανατολής Middle East Eye, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία.

Χθες, το αραβικό παράρτημα του Sky News ανέφερε ότι ο Γκάνι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Επί του παρόντος, η Τεχεράνη ερευνά τις παραβιάσεις ασφαλείας που έκαναν δυνατή τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, αλλά και άλλα σημαντικά ισραηλινά πλήγματα, με δέκα πηγές από τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να διαβεβαιώνουν το παρατηρητήριο με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία ότι τόσο ο Γκανι όσο και η ομάδα του θα βρίσκονται σε απομόνωση, για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα.

«Το Ιράν έχει σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα του Λιβάνου, επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα», σχολίασε μία από τις πηγές, συμπληρώνοντας ότι ανακρίνονται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως υπενθυμίζει το Middle East Eye, ο Γκάνι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ εξόντωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα σημειώνουν ότι ο Γκάνι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης έφτασαν στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα για την επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης, όμως λίγες ημέρες μετά εξαφανίστηκε και πιθανώς να έχει εξοντωθεί σε σφοδρό βομβαρδισμό στη Βηρυτό – σύμφωνα με ισραηλινές πηγές – και ο Σαφιντίν, ο διαδόχου του Νασράλα στην κεφαλή της Χεζμπολάχ.

Συνεργάτης του Ισραήλ;

Η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη δεχθεί την άμεση απάντηση – επίθεση για τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε ενάντια στο Ισραήλ κι όμως μοιάζει σήμερα χτυπημένη όσο ποτέ στο παρελθόν από το Τελ Αβίβ. Το θεοκρατικό καθεστώς και η κάστα των Αγιατολάχ έχει ζητήσει (απαιτήσει) από πολιτική ηγεσία, στρατό και μυστικές υπηρεσίες να βρεθεί άμεσα ο κατάσκοπος – συνεργάτης που δίνει τον τελευταίο μήνα αφειδώς στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κρίσιμες πληροφορίες όχι απλά για το Ιράν αλλά για όλο το σύστημα του επονομαζόμενου «Άξονα της Αντίστασης».

Για το Ισραήλ το «πρώτο αίμα» - μήνυμα, χύθηκε τον περασμένο Ιούλιο (στις 31 συγκεκριμένα) όταν με χτύπημα απόλυτης χρονικής και τοπικής ακρίβειας ο Ισμαήλ Χανίγιε σκοτώθηκε σε διαμέρισμα της Τεχεράνης που οι μυστικές υπηρεσίες του Τελ Αβίβ είχαν παγιδεύσει. Η Τεχεράνη μπορεί να ταράχθηκε αλλά αρχικά απέδωσε την διαρροή της θέσης του Χανίγιε σε τρίτους.

Τα μαζεμένα χτυπήματα όμως με τους βομβητές και τους ασυρμάτους μικρής εμβέλειας στα μέσα Σεπτεμβρίου στην καρδιά της Βηρυτού, όπως και οι θάνατοι του Νασράλα αλλά και του διαδόχου του σήμαναν κόκκινο συναγερμό για μεγάλη διαρροή και μάλιστα από σημαντικό παράγοντα στα πολύ «εν οίκω» του Ιράν. Για την Τεχεράνη το πλήγμα παρά το ότι σημειώθηκε μακριά από τα δικά της εδάφη άνοιξε πληγή που δύσκολα θα επουλωθεί άμεσα.

Το Ισραήλ ανεξάρτητα από το εάν έχει καταφέρει να προσεγγίσει ή ακόμη και να «μετατρέψει» όντως σε πιόνι του τον επικεφαλής των επιλέκτων του Ιράν έχει κατακτήσει μία νίκη για την οποία δεν χρειάστηκε να ρίξει ούτε μισή σφαίρα. Ο φόβος είναι ο πιο ύπουλος και συνήθως ένας ανίκητος εχθρός. Η εσωστρέφεια που διακρίνει το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης δεδομένα θα οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις και αυτές είναι σήμερα ακόμη ένα όπλο και μάλιστα ισχυρότερο από τα «φυσικά» στα χέρια του Νετανιάχου.

Το εάν ο Κα’ανί είναι ή όχι πράκτορας της Μοσάντ ελάχιστη σημασία έχει για τις εξελίξεις καθώς είναι ξεκάθαρο πως για το Ιράν οι επιλογές είναι δύο: είτε είναι οπότε θα δικαστεί και θα αντιμετωπίσει την εσχάτη των ποινών είτε δεν είναι και θα έχει την ίδια κατάληξη καθώς μέχρι να βρεθεί ο υπαίτιος μόνο ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Πηγή: protothema.gr, The Jerusalem Post, Middle East Eye  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ