Στο προσκήνιο έρχεται ξανά στη Γαλλία η υπόθεση του γιού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τις γαλλικές Αρχές να του απαγορεύουν οριστικά πια την είσοδο στη χώρα.
Ο πρωτότοκος υιός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Ομάρ Μπιν Λάντεν, έζησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία στην Νορμανδία.
Το 2023 το δικαστήριο αποφάνθηκε την απέλαση του.
Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν, 43 ετών, είχε έδρα την Νορμανδία για αρκετά χρόνια “ως σύζυγος Βρετανού υπηκόου“.
Μετά την επικύρωση της απόφασης απέλασης τη Δευτέρα από το Διοικητικό Δικαστήριο, ο υπουργός Εσωτερικών Bruno Retailleau απαγόρευσε την Τρίτη 8/10 την επιστροφή του στη Γαλλία “για οποιονδήποτε λόγο”. Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν είχε φύγει από τη Γαλλία το 2023. Πλέον του απαγορεύεται η επιστροφή στη Γαλλία.
Η διαδικασία απέλασης του ξεκίνησε το 2023, μετά από σχόλια του σε κοινωνικά δίκτυα που θεωρήθηκαν ότι υποστήριζαν την τρομοκρατία. Ο νομάρχης της Ορν, στην Νορμανδία, τον έθεσε υπό το καθεστώς “υποχρέωσης να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια” (OQTF), το δικαστήριο το επικύρωσε αρχές της εβδομάδας.
Η απόφαση απέλασης του πάρθηκε όταν για την επέτειο θανάτου του πατέρα του, στις 2 Μαΐου 2023 στο λογαριασμό του στο “Χ” ανέβασε το εξής μήνυμα, υμνόντας τη μνήμη του πατέρα του. Το μήνυμα υπάγεται στην κατηγορία της “απολογία της τρομοκρατίας” στη Γαλλία.
Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει «την παρουσίαση ή τον ευνοϊκό σχολιασμό είτε της τρομοκρατίας γενικά είτε τρομοκρατικών πράξεων που έχουν ήδη διαπραχθεί».
«Η ιστορία γράφεται μόνο με το αίμα αυτών των ανθρώπων – για να διηγηθεί την ιστορία αυτών των μαρτύρων που σημάδεψαν την ιστορία, έχτισαν έθνη και έφεραν τη δόξα. Το αίμα τους είναι η σανίδα σωτηρίας της πίστης μας μέχρι την ημέρα της κρίσης. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραφε ο γιος του τρομοκράτη από τον λογαριασμό του, που πλέον έχει απενεργοποιηθεί.
Ο ίδιος είπε οτι το μήνυμα αναρτήθηκε απο άτομο στην Υεμένη που είχε τους κωδικούς πρόσβασης.
Ο δικαστής όμως ανταπάντησε οτι ο Ομαρ Μπιν Λάντεν δεν αποκήρυξε, κατέβασε ή καταδίκασε το μήνυμα. Στην απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, ο υπήκοος του Κατάρ παντρεμένος με Βρετανίδα είχε δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Αλλά η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών του το αποκλείει. Ο ίδιος επιθυμούσε να επιστρέψει στη Γαλλία απο το Κατάρ όπου διαμένει πλέον.
Η ζωή του και η τελευταία φορά που είδε τον πατέρα του
Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Σαουδική Αραβία, πριν φύγει σε ηλικία 10 ετών με τον πατέρα του Οσάμα στο Σουδάν και μετά στο Αφγανιστάν.
«Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου», εκμυστηρεύτηκε σε συνέντευξη του.
Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε από την Αλ Κάιντα στα τέλη της δεκαετίας του 2000 για να μεταβεί στη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είδε για τελευταία φορά τον πατέρα του στη βάση του στο Αφγανιστάν το 2001 όταν ήταν 20 ετών.
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Le Point το 2021, ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν είπε ότι, «διαφωνούσε εντελώς» με τον πατέρα του, πίστευε ότι η 11η Σεπτεμβρίου «του είχε καταστρέψει τη ζωή». Ισχυρίστηκε οτι είχε ενταχθεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν για να γίνει «μαχητής», αλλά εγκατέλειψε τελικά τον πατέρα του το 2000-2001.
Πηγή: ertnews.gr