Η Μέση Ανατολή στις φλόγες: Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ενημερώθηκε: 06/10/24 - 08:17

Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του προπυργίου αυτού του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται από τον τομέα.

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν πως το σημερινό μπαράζ με χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού είχαν ως στόχο τη μεγαλύτερη υπόγεια αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ στο σημείο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στους συγκεκριμένους χώρους η οργάνωση είχε αποθηκεύσει μεγάλο αριθμό πυραύλων, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυραύλων κατά πλοίων.

Με τα 8 διαδοχικά χτυπήματα με διατρητικές αλλά και «συμβατικές» βόμβες το συγκεκριμένο σημείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού τα εκκενώσουν αμέσως, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Νέα ισραηλινά χτυπήματα στην περιοχή Qusayr της Συρίας

Στο μεταξύ τα αραβικά μέσα αναφέρουν νέα ισραηλινά χτυπήματα στην περιοχή Qusayr της Συρίας. Η συγκεκριμένη περιοχή συνορεύει με τον Λίβανο και σε αυτή υπάρχουν υποδομές της Χεζμπολάχ. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται για την χερσαία μεταφορά όπλων από το Ιράν δια μέσου των συριακών εδαφών προς τον Λίβανο.

Είναι το δεύτερο σημείο εντός Συρία που πλήττει απόψε το Ισραήλ μετά την Ντείρ Αλ Ζορ στα ανατολικά της χώρας

Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί νεκροί και τραυματίες

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Τουλάχιστον 21 νεκροί από τον βομβαρδισμό του ισλαμικού τεμένους στη Λωρίδα της Γάζα

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), τον οποίο επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, διατεινόμενος πως έπληξε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21 και υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών» μετά τον βομβαρδισμό στο τέμενος, που βρίσκεται απέναντι στην είσοδο «του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται παιδιά.

Το συγκεκριμένο τζαμί λειτουργούσε ως καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστινίους.

Το χτύπημα επιβεβαίωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), καθώς σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως ως σχολείο και τζαμί στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπαλά στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον στρατό, μέλη της Χαμάς δραστηριοποιούνταν και στα δύο κτήρια.

«Τα συγκροτήματα διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του IDF και του κράτους του Ισραήλ», σημειώνουν οι IDF στην ανακοίνωσή τους.

«Πριν από τις επιθέσεις, λήφθηκαν πολλά μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας πρόκλησης βλάβης αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων ακριβείας, αεροπορικών συμβάσεων και πρόσθετων πληροφοριών», προσθέτει.

Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες

Σε μήνυμά του για την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές, ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 1.250 και πλέον ανθρώπων και κατά τη διάρκειά της απήχθησαν πάνω από 250 άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θυμίζει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Αναφέρεται στον πόλεμο που ακολούθησε, προκαλώντας ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ειρήνη, δυνατότερα παρά ποτέ, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ