"Πολεμικό" κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι "87" οδηγούν τον Κασσελάκη στην διαγραφή - Σε θέση μάχης για το συνέδριο

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/10/24 - 20:40

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, εγκρίνοντας τον επικαιροποιημένο οδικό χάρτη που αποφάσισε αιφνιδίως σήμερα το πρωί η Πολιτική Γραμματεία, μεταθέτοντας κατά μία εβδομάδα μετά το Συνέδριο του κόμματος, αλλά και την ενοποιημένη εντέλει τροπολογία των Γιάννη Μπουλέκου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη, που διαμορφώθηκε ως εξής:

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Παράλληλα, υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσαν οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος, ενώ 87 υπογραφές και το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε εκ μέρους του η Θεοδώρα Τζάκρη.

Παράλληλα, έγινε αποδεκτή η πρόταση μέτρου για εκλογή συνέδρων με τρεις διαβαθμίσεις, ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής που θα ξεκινά από το 1/40 και θα φτάνει μέχρι 1/60.

Επέστρεψε η Κασιμάτη

Επιπλέον, πέρασε η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης για την αποσύνδεση της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή Προέδρου, παρότι στην αίθουσα επέστρεψε η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, για να την καταψηφίσει μαζί με ακόμη 12 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναλυτικά, η τροπολογία Χατζησωκράτη:

1 Στην παράγραφο 2 της εισήγησης της Π.Γραμματείας αφαιρούνται οι λέξεις: και νέας Κεντρικής Επιτροπής

2 . Δύο παραγράφους πριν από το τέλος προστίθεται η παράγραφος:

Η εκλογή για τη νέα Κ.Ε. θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2025

Η αιτιολόγηση της ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
1. Το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται μετά την μομφή της Κ.Ε. προς τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Στεφ. Κασσελάκη. Αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του καταστατικού.
Δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κ.Ε. Άρα η Κ.Ε., που έχει εκλεγεί με 3ετή θητεία τον Μάϊο του 2022, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της. .
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή προέδρου συνεπάγεται και την εκλογή Κ.Ε.

Άλλωστε εμείς, ως ΚΕ πριν από 15 μήνες αποφασίσαμε την εκλογή προέδρου ΧΩΡΙΣ την ταυτόχρονη εκλογή ΚΕ.

Γιατί; Γιατί θεωρήσαμε ότι το μείζον ήταν η εκλογή προέδρου !

Ναι αλλά ήταν αλλιώς τα πράγματα! Ήταν μετά από παραίτηση προέδρου! Ε! και; Τώρα είναι μετά από μομφή στον Πρόεδρο! Ναι αλλά ήταν Διαρκές το συνέδριο. Όχι έκτακτο! Ποιος το αποφάσισε αυτό; Η ΚΕ! Γιατί; Γιατί έτσι θεώρησε ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κόμματος στη δοσμένη στιγμή

2. Δεν θα ήταν πρόσφορο και σκόπιμο για την πορεία του κόμματος να εκλεγούν τα μέλη της Κ.Ε. μόνο με βάση ή υπερκαθοριζόμενα από τη στάση τους απέναντι στο κύριο θέμα που θα απασχολήσει το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, την επιλογή Προέδρου.

Μας χρειάζονται, πέραν αυτού και στελέχη που θα έχουν επάρκεια, πολιτικό λόγο, εργατικότητα, σύνδεση με την κοινωνία και τα κινήματα κλπ. Κλπ. Γιατί, σε ένα κόμμα που επιδιώκει να είναι συμπεριληπτικό , να τους/τις στερηθούμε;

3. Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκλογή για τη νέα Κ.Ε. στις 19 Ιανουαρίου του 2025!

Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε, με νηφαλιότητα, πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της Κ.Ε. Θα προχωρήσουμε, όπως το 2022 ή με άλλους τρόπους , που έχουν ήδη προταθεί στο διάλογο την τελευταία περίοδο;

Ευθεία κλιμάκωση από τους «87»

Στη διάρκεια, ωστόσο, της συνεδρίασης η γνωστοποίηση της παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με το ερώτημα της διαγραφής αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της πλειοψηφίας απέναντι στον έκπτωτο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στέλνοντάς του μήνυμα κλιμάκωσης ενόψει του Συνεδρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ