Στη δίνη του πολέμου η Μέση Ανατολή: Έντονη ανησυχία εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν — Σφοδρές μάχες στο Λίβανο

 
Στη δίνη του πολέμου η Μέση Ανατολή:  Έντονη ανησυχία εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν — Σφοδρές μάχες στο Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 02/10/24 - 23:53

Ενα βήμα πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο βρίσκεται η Μέση Ανατολή, μετά τη σφοδρή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 πυραύλους, ανάμεσά τους – για πρώτη φορά – και υπερηχητικοί πύραυλοι. Τεχεράνη και Τελ Αβίβ ανταλλάσσουν απειλές για εκατέρωθεν αντίποινα και η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένη πλέον στο Ισραήλ και την επόμενη κίνησή του.

Σύσκεψη κορυφής με στελέχη ασφαλείας είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ όλη η υφήλιος περιμένει την απάντηση του Τελ Αβίβ στο χτύπημα της Τεχεράνης. Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, η απάντηση του Ισραήλ θα έχει σαν στόχο να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στο Ιράν. Η αίσθηση που υπάρχει όπως αναφέρουν οι Times of Israel, είναι ότι η απάντηση πρέπει να είναι «δυναμική» και να έρθει σύντομα.

Το ποια θα είναι αυτή η απάντηση κανείς δεν το γνωρίζει, όπως μεταφέρει από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κωστής Κωνσταντίνου. Στη «λίστα» του Ισραήλ είναι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, λιμάνια και πολλοί άλλοι στόχοι, ακόμη και δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με πάσα βεβαιότητα είναι ότι αυτήν τη φορά το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα το φέρει σε σύγκρουση με τους συμμάχους του.

Με μήνυμά του στο Χ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ότι η χώρα του «δεν θα καταστραφεί» γιατί «θα σταθεί ενωμένη».

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός σκληρού πολέμου εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν, που επιδιώκει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί – γιατί θα σταθούμε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού – θα νικήσουμε μαζί», αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τελειώνει το μήνυμά του λέγοντας ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει τους απαχθέντες στο Νότο, θα επιστρέψει τους κατοίκους στο Βορρά και θα «εγγυηθεί την αιωνιότητα του Ισραήλ».

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν «τη δυνατότητα να φτάσουν και να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σημείο της Μέσης Ανατολής».

«Και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει αυτό μέχρι τώρα, θα το καταλάβουν σύντομα».

Ο Χαλεβί έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ κοντά στο Τελ Αβίβ νωρίτερα. «Θα απαντήσουμε, ξέρουμε πώς να εντοπίζουμε σημαντικούς στόχους, ξέρουμε πώς να χτυπάμε με ακρίβεια και δύναμη», λέει αναφερόμενος στα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ.

Αφού σημειώνει ότι το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ χτες, ο Χαλεβί χαρακτηρίζει τις ζημιές από το μπαράζ ως «σχετικά μικρές».

Ο Χαλεβί λέει επίσης ότι οι IDF σχεδιάζουν να «ενισχύσουν τις δυνάμεις τους» καθώς συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Μάχες σώμα με σώμα στο Λίβανο

Παράλληλα, δίνονται μάχες «σώμα με σώμα» στο νότιο Λίβανο, όπου οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν προχωρήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, καταγράφοντας ωστόσο τις πρώτες απώλειες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή. Οι «λεπτές ισορροπίες» διαταράχθηκαν εκ νέου όταν το απόγευμα της Τετάρτης (2/10), η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε – με στόχο αξιωματούχους του Ιράν – συγκρότημα κατοικιών στη Δαμασκό της Συρίας με νεκρούς και τραυματίες.

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τη Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Λιβάνου, επιβεβαίωσαν οι IDF.

«Οι μάχες κυριολεκτικά είναι σώμα με σώμα» μεταδίδει από την Χάιφα ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews, Γιώργος Σιδέρης.

«Από χθες είχαμε αντιληφθεί ότι το μέτωπο εκτός του ότι διευρύνεται, έρχονται και πιο κοντά οι αντιπαρατιθέμενοι καθώς τα φορητά όπλα ακούγονταν, κροτάλιζαν τα πολυβόλα. Οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν ήταν μόνο τα λίγα μέτρα τα οποία ήθελαν να προχωρήσουν οι Ισραηλινοί για να φτιάξουν την πρώτη περίμετρο ασφαλείας. Το πρώτο αυτό προγεφύρωμα έχει επιχειρηθεί να δημιουργηθεί για να προχωρήσουν στη συνέχεια τα μεγαλύτερα τμήματα των χερσαίων δυνάμεων, οι ταξιαρχίες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τμήμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, είτε από τα βορειοανατολικά σύνορα είτε από την από τη Χάιφα προς τα εκεί» περιγράφει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews.

Πηγή: ERTNews, Times of Israel, AFP ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ