Αναβολή του έκτακτου ΚΥΣΕΑ για αργότερα σήμερα λόγω των εξελίξεων στο Λίβανο

 
Αναβολή του έκτακτου ΚΥΣΕΑ για αργότερα σήμερα Τετάρτη 2/10/2024

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 02/10/24 - 11:00

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Αναβολή της συνεδριάσεως του έκτακτου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από σήμερα το πρωί για σήμερα το απόγευμα στις 16:30, αποφασίστηκε αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να εξεταστούν σε αυτό ενδελεχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση στο Ισραήλ και στο Νότιο Λίβανο, μετά από την εισβολή Ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή για εξάλειψη της Χεζμπολάχ αλλά και τις χθεσινοβραδινές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε όλη την ισραηλινή επικράτεια. 

Ένας επιπλέον λόγος για τη μεταφορά της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα είναι και να προλάβει να επιστρέψει στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης από το Βερολίνο, όπου συμμετέχει στη σύνοδο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Όλες αυτές οι σημαντικότατες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα επίσης την απόφαση αναβολής της συναντήσεως σήμερα στις 12:30 στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, των Υπουργών κ. Νίκου Δένδια και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ.Κυριάκου Πιερρακάκη, οι οποίοι θα εξέταζαν διεξοδικώς και αργότερα θα ανακοίνωναν στον Τύπο, λύσεις για το μείζον (ένα από τα μείζονα) θέμα της αυξήσεως της μειωμένης προσελκύσεων νέων στις παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνάντησή τους και οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χρόνο που δεν έχει εισέτι καθοριστεί.

Το ΚΥΣΕΑ, εκτός της γενικότερης εξελίξεως της καταστάσεως στη Μέση Ανατολή, θα εξετάσει – συμφώνως με τις ως τώρα πληροφορίες της ιστοσελίδος μας από «ανώτατη πηγή του Στρατοπέδου Παπάγου» - και το θέμα των ελληνικών σχεδίων για τυχόν απομάκρυνση Ελλήνων, Κυπρίων ή άλλης εθνικότητος αμάχων, των οποίων οι χώρες θα ζητήσουν τη συνδρομή της Ελλάδος.

Οι Ελληνικές ΕΔ επεξεργάζονται ήδη διάφορα σχέδια. Έχοντας πλούσια σχετική εμπειρία από παλαιότερες απομακρύνσεις αμάχων από Αλβανία, Λιβύη, Σουδάν και πάλι Λίβανο, τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε από μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) είτε C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ), καθώς και με αρματαγωγό ή αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενα από σκάφη επιφανείας (φρεγάτες) για την παροχή προστασίας τους. Το τί σχέδιο θα εφαρμοστεί εξαρτάται ανά περίπτωση, επίπεδο κινδύνου και τακτικής καταστάσεως στην περιοχή και φυσικά του αριθμού των αμάχων που επιθυμούν να απομακρυνθούν. Στην περίπτωση της Λιβύης και του Λιβάνου αυτό είχε πραγματοποιηθεί διά θαλάσσης. Στην περίπτωση του Σουδάν από αέρος.      

Βεβαίως μία τέτοια απόφαση συνδρομής, πραγματοποιείται πρωτίστως σε πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα πρέπει να ενεργήσει μέσω των διπλωματικών καναλιών για τις απαραίτητες επαφές, ιδίως με το Ισραήλ, που ελέγχει απολύτως τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Λιβάνου, και ακολούθως αναλαμβάνουν δράση «επί του πεδίου» οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήδη από χθες υπάρχει αίτημα της Κύπρου, μέσω του Υπουργού Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πάλμα προς τον ομόλογό του κ. Νίκο Δένδια, για τη συνεισφορά εκ μέρους της Ελλάδος δύο μεταφορικών αεροσκαφών για την απομάκρυνση από τον Λίβανο Κυπρίων υπηκόων που το επιθυμούν. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από τον κ. Δένδια. Μέχρις στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί επιθυμία Ελλήνων υπηκόων για να φύσουν από τον Λίβανο, επειδή όμως η κατάσταση είναι ρευστή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο ακόμα και τις αμέσως επόμενες ώρες.    

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ