Λίβανος: Εντολή εκκένωσης 30 χωριών έδωσε ο ισραηλινός στρατός — Πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους

 
Λίβανος: Εντολή εκκένωσης 30 χωριών έδωσε ο ισραηλινός στρατός — Πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους

Πηγή Φωτογραφίας: David Cohen/Flash90

Ενημερώθηκε: 01/10/24 - 17:12

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα η χερσαία επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να κάνουν μία πρώτη ενημέρωση σχετικά με τις επιχειρήσεις τους.

Στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος των IDF, ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρθηκε στους σκοπούς της επιχείρησης, η οποία όπως είπε έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ότι θα συνεχιστεί έως ότου οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ακόμα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει στόχο τη Βηρυτό οι άλλες περιοχές στον νότιο Λίβανο. «Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις στον νότιο Λίβανο. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών δίπλα στα σύνορά μας», ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Χ, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράι είχε αναφέρει ονομαστικά 30 χωριά, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα και κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σημειώνοντας πως «απαγορεύεται να πάτε νότια. Οποιαδήποτε κατεύθυνση νότια μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο».

Οι IDF έκαναν γνωστό ακόμα ότι καλούν τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων για να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στο βόρειο μέτωπο.

Τα δύο ερωτήματα του πολέμου

Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών είναι σκληρές και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

  • Ποιο βάθος είναι αυτό το οποίο θέλει το Ισραήλ να φτιάξει; Τη λεγόμενη περίμετρο και να δημιουργήσει αυτή τη ζώνη ασφαλείας, την οποία έχουν επαναλάβει πολλές φορές πολιτική και στρατιωτική ηγεσία;
  • Και από την άλλη πλευρά, με ποιον τρόπο γίνεται αυτή τη στιγμή;

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν στον να πλήξουν ό, τι θέση της Χεζμπολάχ εντοπίζουν στον νότιο και τις οποίες είχαν καταγράψει και από το προηγούμενο διάστημα, γιατί συγκέντρωναν πληροφορίες μεγάλο χρονικό διάστημα για θέσεις της Χεζμπολάχ, όπως επίσης και για αποθήκες οπλισμού και οτιδήποτε έχει να κάνει με την σιιτική οργάνωση.

Εκείνο το οποίο έχουν πει προς τους κατοίκους του Λιβάνου είναι να μην κινούνται, να μην κινούνται νότια προς τον ποταμό, αλλά και στη συνέχεια να απομακρυνθούν όσο μπορούν περισσότερο από εκεί, καθώς η επιχείρηση αυτή ενδεχομένως να φτάσει μέχρι εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγα λεπτά είχαμε ξανά μια επίθεση εδώ στη Μέτουλα που έχει κηρυχθεί ως στρατιωτική περιοχή και βρίσκονται μόνο χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινοί κομάντος έχουν εξουδετερώσει περίπου 1.000 θέσεις της Χεζμπολάχ από τις 7 Οκτωβρίου

Όπως έκανε ακόμα γνωστό, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, οι ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 μικρές επιδρομές από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, καταστρέφοντας πολυάριθμες θέσεις της Χεζμπολάχ, σήραγγες και χιλιάδες όπλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από την οργάνωση για να εισβάλει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις IDF, τα στρατεύματα στις επιδρομές των τελευταίων μηνών έφτασαν αθόρυβα σε περίπου 1.000 θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ορισμένες από αυτές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το συνοριακό φράχτη, συμπεριλαμβανομένων τούνελ και καταφυγίων όπου η λιβανέζικη οργάνωση αποθήκευε όπλα. Οι IDF δήλωσαν ότι οι τοποθεσίες βρίσκονταν τόσο μέσα σε λιβανέζικα χωριά όσο και σε δασικές περιοχές.

Οι IDF δήλωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν την επίλεκτη δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, επιτρέποντας στους Ισραηλινούς κομάντος να εισέλθουν στο Λίβανο σχεδόν χωρίς να εντοπιστούν. Δεν υπήρξαν άμεσες συγκρούσεις με στελέχη της Χεζμπολάχ εν μέσω οποιασδήποτε από τις επιδρομές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 μαχητές της Ραντουάν και άλλοι 500 μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ -που εκπαιδεύτηκαν από τη Ραντουάν – περίμεναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι επιδρομές που πραγματοποιούσαν οι κομάντος του IDF, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών μάχης, μερικές φορές διαρκούσαν τρεις έως τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον στρατό. Συνολικά, είχαν διεξαχθεί επιχειρήσεις διάρκειας 200 νυχτών.

«Οι στρατιώτες μας εισήλθαν σε υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ, αποκάλυψαν κρυφές αποθήκες όπλων της και κατέσχεσαν και κατέστρεψαν τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων, όπλων ιρανικής κατασκευής», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Τα ευρήματα και τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα», προσέθεσε.

Ο Χαγκάρι έδειξε βίντεο από τις κάμερες σώματος των στρατιωτών που όπως είπε ήταν σήραγγες της Χεζμπολάχ κάτω από τρία λιβανέζικα χωριά που βρίσκονται απέναντι από τα σύνορα με τρεις ισραηλινές πόλεις.

Στον απόηχο της τελευταίας δραματικής εξέλιξης μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο ός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς την Τρίτη να λάβουν υπόψη τις οδηγίες ασφαλείας από την εσωτερική διοίκηση.

Παράλληλα στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι έτοιμος να αμυνθεί της επίθεσης διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν θα έχει επιπτώσεις για την Τεχεράνη.

Tο Ιράν σχεδιάζει άμεσα επίθεση στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, λέει πηγή του Λευκού Οίκου

Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», αναφέρεται στην πλήρη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος λέει ότι «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν».

Ενημέρωση Όστιν για τις επιχειρήσεις

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, σχετικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις που ξεκίνησε ο στρατός εντός του νότιου Λιβάνου με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ.

«Ο υπουργός συζήτησε τις τοπικές και στοχευμένες επιδρομές που εξαπέλυσαν οι IDF εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου», αναφέρει η ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας.

Πηγές: Reuters, Times of Israel

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ