Ανακοινώθηκαν οι νέοι Επίτροποι - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 11:55

Τη δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα νέα χαρτοφυλάκια, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού για τον Έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα λέχει 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Η πρώτη θα είναι η Τερέζα Ριμπέρα, δεύτερη η Χένα Βίρκουνεν, τρίτος ο Στεφάν Σεζουρνέ, τέταρτη η Κάγια Κάλας, πέμπτη η Ροξάνα Μιντζάτου και έκτος ο ο Ραφαέλε Φίτο.

Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Οι επίτροποι

Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο

Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄

Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο

Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας

Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος

Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

Γιόζεφ Φίκελα για θέματα διεθνών συνεργασιών

Κώστας Καδής για θέματα αλιείας

Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού

Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας

Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης

Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας

Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είναι ο ισχυρότερος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών. Έχει την εξουσία να προτείνει νέους νόμους της ΕΕ, να εμποδίζει τις συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών και να υπογράφει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα έχει μία θέση στο τραπέζι της Επιτροπής, ρόλος συγκρίσιμος με έναν υπουργό της κυβέρνησης, αν και το πολιτικό του βάρος ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.

Μεταξύ των πιο ισχυρών είναι οι ενημερωτικές εκθέσεις για το εμπόριο και τον ανταγωνισμό, καθώς και τομείς όπως η ενέργεια και η εσωτερική αγορά της ΕΕ, όπου η νομοθεσία της ΕΕ επηρεάζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάθε νέος επίτροπος θα πρέπει να περάσει μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, κατά την οποία οι νομοθέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν υποσχέσεις από τους υποψηφίους για το τι θα τηρήσουν εάν λάβουν τη θέση.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψήφιο Επίτροπο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ακροάσεις πριν κατατεθούν τα έγγραφα κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου.

Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).

Οι προκλήσεις
Όπως μεταδίδει το Reuters, η επόμενη Επιτροπή της ΕΕ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντά της θα είναι να παρουσιάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει απότομα την ενότητα της Δύσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή και τις ανοδικές εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Άλλες προκλήσεις για την επόμενη Επιτροπή της ΕΕ περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της προβληματικής ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών καθώς ο ανταγωνισμός «σκληραίνει» με την Κίνα για την κατασκευή πράσινων τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ