Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο πως συμφωνεί με τις προτάσεις για εκεχειρία στην Ουκρανία, αλλά αυτή να οδηγεί σε μακροχρόνια ειρήνη και να άρει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης, ενώ ανέφερε μια σειρά ερωτημάτων που θα έπρεπε να απαντηθούν σχετικά με την εκεχειρία των 30 ημερών.
Ο Πούτιν αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις λεπτομέρειες.
Ο Πούτιν τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα είναι σε πλήρη απομόνωση στο Κουρσκ και πως για την Ουκρανία θα ήταν καλό να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες.
Στη συνέχεια ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε σχέση με αυτή την κατάπαυση του πυρός.
«Ποιος θα δώσει διαταγές για παύση των εχθροπραξιών και τι αξία θα έχουν αυτές οι εντολές;» αναρωτήθηκε.
«Αυτή τη στιγμή, θα ήταν ευτυχές για την Ουκρανία να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, αλλά αν σταματήσουμε στο Κουρσκ για 30 ημέρες, θα σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μπορούν να φύγουν χωρίς να πολεμήσουν ή θα παραδοθούν; Αυτό είναι ασαφές. Επίσης, ποιος θα ελέγχει την κατάπαυση, η γραμμή του μετώπου είναι 2000 χλμ…».
Ο Πούτιν ανέφερε επίσης, ότι πιστεύει πως «πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας» και «ίσως να έχουμε ένα τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».
«Την ιδέα του τερματισμού αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα, την υποστηρίζουμε», τόνισε τελικά.
Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ, μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο την ρωσική κρατική εφημερίδα Izvestia, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πιθανό τηλεφώνημα του Πούτιν με τον Τραμπ.
Τραμπ: «Ελπίζουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν το σωστό – Θα ήθελα πολύ να συναντηθώ με τον Ρώσο πρόεδρο»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πρόθυμος» να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, ο Στιβ Γουίτκοφ, διεξάγει «σοβαρές συνομιλίες» με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε ότι (οι Ρώσοι) θα κάνουν το σωστό» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υποδεχόταν στο Οβάλ Γραφείο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Ο Τραμπ είπε ότι «θα ήθελε πολύ» να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία και ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου αφορούν και ένα «μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».
Σχολιάζοντας όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος νωρίτερα για το θέμα, είπε ότι ήταν «ελπιδοφόρα» αλλά όχι πλήρη, δηλώνοντας ότι «θα ήταν πολύ απογοητευτικό» αν η Ρωσία απέρριπτε την πρότασή του για την Ουκρανία.
Ο Ρούτε από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή όπλων. Η συμμαχία υπολείπεται της Ρωσίας και της Κίνας σε ότι αφορά την παραγωγή όπλων, τόνισε ο γενικός γραμματέας.
«Διαμόρφωση ενός κοινού αμυντικού χώρου Ρωσίας και Λευκορωσίας»
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Λουκασένκο, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του Λουκασένκο συζήτησαν «τη διαμόρφωση ενός κοινού αμυντικού χώρου» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Μόσχα.
«Σήμερα ανταλλάξαμε επιστολές επικύρωσης της διμερούς συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας που υπογράφηκε στο Μινσκ», δήλωσε ο Πούτιν.
«Έτσι, λοιπόν, η συνθήκη αυτή έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ. Περιγράφει τις αμοιβαίες υποχρεώσεις μας να διασφαλίσουμε την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας όλο το οπλοστάσιο των δυνάμεων και των όπλων που διαθέτουν οι δύο χώρες».
Σύμβουλος Πούτιν για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία: «Θα έδινε απλώς μια ανάπαυλα στις δυνάμεις του Κιέβου»
Κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη, ότι είχε πει στην Ουάσιγκτον πως μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα έδινε απλώς μια ανάπαυλα στις δυνάμεις του Κιέβου.
Οι προόδοι της Ρωσίας στο μέτωπο τους τελευταίους μήνες και η προσπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν εγείρει φόβους ότι το Κίεβο, το οποίο υποστηρίζεται από τη Δύση, θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, έφτασε στη Μόσχα την Πέμπτη για να συναντήσει τον Πούτιν. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με την ιδέα κατάπαυσης του πυρός την Τετάρτη και η Ρωσία ήταν έτοιμη να το συζητήσει.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ότι ήλπιζε ότι το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών που η Ουκρανία είπε ότι θα υποστήριζε.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, ο οποίος μιλάει εκ μέρους του Πούτιν για μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε στην κρατική τηλεόραση ότι μίλησε με τον Βαλς την Τετάρτη για να περιγράψει τη θέση της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.
«Δήλωσα τη θέση μας ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσωρινή ανάπαυλα για τον ουκρανικό στρατό, τίποτα περισσότερο», είπε ο Ουσάκοφ.
«Στόχος μας είναι μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση που λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και τις γνωστές ανησυχίες μας. Μου φαίνεται ότι κανείς δεν χρειάζεται βήματα που (απλώς) μιμούνται ειρηνικές ενέργειες σε αυτήν την κατάσταση», είπε.
Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα μιλήσει στα ΜΜΕ αργότερα την Πέμπτη και θα περιγράψει τη θέση της Ρωσίας με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ερωτηθείς για μια είδηση του Reuters ότι η Ρωσία παρουσίασε στις ΗΠΑ μια λίστα με απαιτήσεις για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου κατά της Ουκρανίας και την επαναφορά των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, ο Ουσάκοφ είπε ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε τη θέση της Μόσχας.
Πηγή: ertnews.gr