Βολιβία: Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοράλες κλείνουν δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Άρσε

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 10:05

Βολιβιανοί αυτόχθονες, οπαδοί του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, απέκλεισαν χθες Δευτέρα την πρόσβαση στην πασίγνωστη λίμνη Τιτικάκα, ξεκινώντας μια εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του νυν προέδρου Λουίς Άρσε.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στη γιγαντιαία λίμνη που μοιράζονται η Βολιβία και το Περού με πέτρες και χώμα, σύμφωνα με την υπηρεσία εθνικών οδών.

Ο ηγέτης του κινητοποίησης Νταβίντ Μαμάνι εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι στόχος όσων συμμετέχουν είναι να εξωθηθεί ο κ. Άρσε σε παραίτηση, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο», «άχρηστο» και «διεφθαρμένο» και κατηγορώντας τον για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

Αξίωσε να προκηρυχθούν «νέες εκλογές», ενώ οι προσεχείς εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Αύγουστο του 2025.

Επισήμως, οι διαδηλωτές εξεγείρονται εξαιτίας των ελλείψεων — δολαρίων, καυσίμων και άλλων αγαθών.

Όμως προχθές Κυριακή, ο πρόεδρος Άρσε εκτίμησε ότι ο πρώην πρόεδρος Μοράλες, που κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή πίεση για να επιβάλει την υποψηφιότητά του στις εκλογές, προσάπτοντάς του πως θέλει να διαπράξει «πραξικόπημα» με αποκλεισμούς σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Μοράλες, πρόεδρος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) και πρώην αρχηγός του κράτους (2006-2017), έχει εκφράσει τη βούλησή του να είναι ξανά υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα, παρότι η δικαιοσύνη του το έχει απαγορεύσει.

Ο κ. Άρσε είναι «απελπισμένος και αποπροσανατολισμένος», ανέφερε μέσω X ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας κι έχει κατηγορήσει τον αντίπαλό του —άλλοτε υπουργό του— πως εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη για να τον εμποδίσει να κάνει την επιστροφή του στην προεδρία.

Οι Λουίς Άρσε και Έβο Μοράλες είναι μέλη του ίδιου κόμματος, το οποίο θα πρέπει να ονομάσει τον υποψήφιό του στις εκλογές του Αυγούστου 2025. Ο κ. Άρσε δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι υποψήφιος, ωστόσο η ένταση ανάμεσα στους δυο άνδρες και η μάχη για την ηγεσία του Κινήματος έχει κλιμακωθεί πολύ.

Ο αποκλεισμός της λίμνης Τιτικάκα καταγράφτηκε την παραμονή της έναρξης άλλων κινητοποιήσεων: σήμερα αναμένεται να αρχίσει πορεία από την Καρακόγιο (δυτικά) μέχρι τη Λα Πας, περίπου 190 χιλιόμετρα βορειότερα.

«Μας απειλείς (...) με αποκλεισμούς επειδή θέλεις να κάνεις αυτό που το Σύνταγμα σού απαγορεύει: να είσαι και πάλι υποψήφιος», κατήγγειλε ο πρόεδρος Άρσε προχθές Κυριακή απευθυνόμενος στον άλλοτε μέντορα και νυν αντίπαλό του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ