Aλ. Πατέλης: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ

 
χχχ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 16/09/24 - 10:36

Με τη φράση «προχωράμε μπροστά» σχολίασε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. 

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στα μείζονα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία αναλύοντας τις στρατηγικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις και να εξασφαλίσει την ανάπτυξη.

«Έχουμε την επενδυτική βαθμίδα από σχεδόν όλους τους οίκους πλην της Moody’s. Θα έρθει και αυτό» σχολίασε καταρχάς ο κ. Πατέλης υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας πήγε πολύ πίσω κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2009 και μετά.

“Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά από μια δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα την πανδημία. Η βασική μας πρόκληση τώρα είναι να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να προωθήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη” δήλωσε ο κ. Πατέλης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου εστίασε ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτοντας ότι «είναι δυστυχώς πολύ μεγάλος ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η χώρα, αλλά πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για να αντιμετωπίσει της επιπτώσεις της στεγαστικής κρίσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο φάσμα παρεμβάσεων δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Τι είπε για το στεγαστικό και τις αυξήσεις σε συνταξιούχους και ενστόλους
«Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει σταθερά ότι προχωράει και όταν δει ότι αυτό το οποίο έχει κάνει δεν είναι αρκετό, κάνει κάτι παραπάνω» είπε προσθέτοντας ότι η πίεση στο στεγαστικό προκαλείται από το γεγονός ότι «ενώ μειώνεται ο πληθυσμός, ο αριθμός των νοικοκυριών στη χώρα μας αυξάνεται». Γεγονός που δείχνει ότι «όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει για διάφορους λόγους να μένει μόνος του ή σε ένα νοικοκυριό με πολύ λίγα άτομα».

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης όσον αφορά τους συνταξιούχους δήλωσε ότι ισχύει νόμος του Κατρούγκαλου, ο οποίος ουσιαστικά θέτει το ρυθμό αύξησης των συντάξεων ώστε μακροπρόθεσμα να τηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των ενστόλων για τις μικρές αυξήσεις απάντησε ότι αυτή «ήταν μια πρώτη κίνηση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων», όπως η οριζόντια αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πρέπει η τράπεζα ανταμείβει τον πελάτη τον οποίο έχει
Σχετικά με την ακρίβεια και το πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης για τη μείωση του ΦΠΑ δήλωσε: «Δεν είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που αντιμετωπίζει το θέμα της ακρίβειας. Οι πιο πολλές το αντιμετωπίζουμε. Δεν θα βρείτε κάποια χώρα η οποία το έχει λύσει μέσω της μείωσης του ΦΠΑ. Ακόμα και η Ισπανία, η οποία μείωσε το ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά. Θα δείτε ότι εκ των υστέρων έχουν βγει αρκετές αναλύσεις της τράπεζας της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, που λένε ότι το μέτρο δεν δούλεψε».

Αναφερόμενος στις τραπεζικές προμήθειες και το σύστημα IRIS το οποίο χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι επαγγελματίες ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι «αρκετές τράπεζες έχουν ανακοινώσει ειδικά προγράμματα για χαμηλές χρεώσεις για τους πελάτες τους. Δηλαδή η εποχή που όλοι μας είχαμε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες, σιγά σιγά κλείνει και πρέπει η τράπεζα ανταμείβει τον πελάτη τον οποίο έχει».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «υπάρχουν λύσεις για αυτούς οι οποίοι αποφασίζουν ότι θα συνεργαστούν με μια συγκεκριμένη τράπεζα. Όμως η πραγματική λύση έρχεται μεσοπρόθεσμα μέσω του ανταγωνισμού και εδώ έχουμε τον 5ο πόλο, την Τράπεζα Αττικής που συγχωνεύτηκε με την Παγκρήτια καθώς και ένα πολύ σημαντικό όπλο το ΙRIS, το οποίο το έχουμε διαφημίσει αρκετά ως κυβέρνηση.

Γινόμαστε μια «φυσιολογική» χώρα
Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε και στο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότηταςπου όπως είπε «δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, διότι το τραπεζικό σύστημα ήταν σε κρίση και χρειαζόταν μια σταθερότητα. Αυτό το πρόβλημα πια δεν υπάρχει και, όπως ξέρετε συγχωνεύεται, με το Υπερταμείο, όπως επίσης και το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται». Και όπως χαρακτηριστικά είπε γινόμαστε μια «φυσιολογική χώρα» υπενθυμίζοντας ότι δημιουργείται και το λεγόμενο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Oλοκληρώνοντας αναφέρθηκε και στη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ λέγοντας ότι εκτιμά ότι το πρόβλημα της ακρίβειας σιγά σιγά το αφήνουμε πίσω μας. «Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια γιατί είχε δει ένα αυξημένο Πληθωρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήθελε να το αντιμετωπίσει. Τώρα ο πληθωρισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πέσει. Στη χώρα μας είναι περίπου στο 3% και άρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πια να έχει τόσο υψηλά επιτόκια».

Πηγή: Συνδέσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ