Ν. Παππάς στη ΔΕΘ: Δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ — Δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής Κασσελάκη

 
Ν. Παππάς στη ΔΕΘ: Δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ — Δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ενημερώθηκε: 15/09/24 - 16:10

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος απέφυγε να πάρει θέση στις εσωκομματικές κόντρες, τόνισε πως οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας θα τηρηθούν απαρέγκλιτα μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη και ξεκαθάρισε ότι η εκλογή θα γίνει από τη βάση.

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι έχει μπει σε μία πτωτική πορεία που θα συνεχίζεται και αυτό αυξάνει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλυψε ότι το κόμμα θα πάρει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες των Μέσων Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του κομματικού μηχανισμού.

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. Άρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, ερωτηθείς από την ΕΡΤ3, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ, αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα. «Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Σας καλώ να το διαβάσετε. Σας παραπέμπτω στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή. Θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΠΓ και ΚΕ που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», πρόσθεσε.

Για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη επανέλαβε ότι «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ανακλητές και ελεγκτέες εξουσίες. Τίποτε πρωτότυπο δεν συνέβη, είναι κάτι που προβλεπόταν από το καταστατικό μας».

Δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη

Επίσης, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη και συμπλήρωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, έχουμε το καταστατικό μας και με αυτό πορευόμαστε».

Ερωτηθείς τι κατά τη γνώμη του έπαιξε ρόλο και υπήρξαν τα 163 «ναι» στην ΚΕ υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη απάντησε: «Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης», είπε ο Ν. Παππάς. «Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας της οποίας χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει», ανέφερε.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με το θέμα που προέκυψε, κατά το οποίο -σύμφωνα με την ερώτηση- ο κ. Κασελάκης ήρε την εξουσιοδότηση που είχε κάνει στον κ. Μαυροκεφαλίδη και δεν μπορεί να γίνει καμιά οικονομική πράξη, ο κ. Παππάς απάντησε: «Έχω να σας παραπέμψω στην τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, πέραν τούτου ουδέν».

Για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, το κόμμα επί των ημερών του αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο. Ας μην τον επικαλούνται και τον μεθερμηνεύουν. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά, έχει διεθνή ακτινοβολία και οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τα απόνερα του δυσμενούς αποτελέσματος του 2023

Όσον αφορά τις αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει, δυστυχώς, τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος, της άνοιξης του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικό τρόπο θα προχωρήσει στη διαδικασία για να εκλέξει την ηγεσία του».

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, απάντησε: «Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία. Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;».

Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απάντησε διά του παραδείγματος της Γαλλίας: «Στη Γαλλία φάνταζε μακρινό το ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Όμως μετά τις εκλογές τα κόμματα που ήταν συγγενή κατέληξαν σε συνεργασία. Ωστόσο, τα κόμματα είναι ανταγωνιστικοί σχηματισμοί και διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών».

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

«Αισιόδοξο με κάνει ότι έχουμε πολιτικές αποφάσεις, καταστατικό, και βεβαίως πολιτική ευθύνη και είμαι βέβαιος και πιστεύω βαθιά ότι αυτό θα το αποδείξουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Νίκος Παππάς, ερωτηθείς για την εσωκομματική κατάσταση και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ