Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Διοικητή της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην έδρα της Ελληνικής 1ης Στρατιάς στη Λάρισα

 
ξξ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 19:54

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η διήμερης διάρκειας επίσκεψη στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ του Διοικητή της αντιστοίχου 1ης Τουρκικής Στρατιάς Στρατηγού Μετίν Τοκέλ, που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και τον οποίο υποδέχτηκε και φιλοξένησε στη Λάρισα ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

 Επισήμως δεν έγινε γνωστό πέραν της σχετικής – λιτής – ανακοινώσεως από πλευράς του ΓΕΣ, αν και ανεπισήμως ελέχθη ότι η όλη συνάντηση δεν είχε συζητήσεις ουσίας, αλλά ήταν «εθιμοτυπικού χαρακτήρος».

            Από πλευράς εντυπώσεων βεβαίως στεκόμαστε σε δύο «σημεία»:

Πρώτο, το ότι σήμερα, την ίδια ώρα που ο Τούρκος Στρατάρχης πραγματοποιούσε επίσκεψη στην έδρα της Ελληνικής 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, στο Αιγαίο ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου ATR-72 πραγματοποιούσε δύο παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Δεύτερο, η αναμνηστική φωτογραφία των δύο Στρατηγών, κάτω από την αυστηρή μορφή του «Μαύρου Καβαλάρη» (τότε Συνταγματάρχη) Νικολάου Πλαστήρα να διασχίζει την Αλμυρά Έρημο πριν την Άγκυρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 1η Στρατιά είναι μία από τις τέσσερις Στρατιές του Τουρκικού Στρατού. Η έδρα της βρίσκεται στους στρατώνες Σελιμιγιέ της Κωνσταντινουπόλεως και αποστολή της είναι η προστασία της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, δηλαδή τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Θυμίζουμε ότι περίπου προ διμήνου, επίσης στο πλαίσιο των ΜΟΕ, είχαν υπάρξει ανταλλαγές αμοιβαίων επισκέψεων των διοικητών δύο μηχανοκινήτων ταξιαρχιών στον Έβρο, με ισάριθμους συναδέλφους του τουρκικών ταξιαρχιών στην ανατολική πλευρά του ποταμού!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ