Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τραμπ για τα ενεργειακά

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 18:34

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κλιμάκωσε την Πέμπτη(12/9) τον χλευασμό του με τον Ντόναλντ Τραμπ, βαθύνοντας τη διένεξη μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και Γερμανών αξιωματούχων.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο Τραμπ υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεδρικής συζήτησης των ΗΠΑ την Τρίτη το βράδυ ότι η απομάκρυνση της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα είχε αποτύχει και ότι οι Γερμανοί «επέστρεψαν στην κατασκευή κανονικών ενεργειακών σταθμών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ξεφύλλισε και απάντησε με μια ασυνήθιστα συγκρουσιακή ανάρτηση στο X .

«Είτε σας αρέσει είτε όχι: το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας είναι πλήρως λειτουργικό, με περισσότερο από 50 τοις εκατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», έγραψε το υπουργείο, «Και κλείνουμε —δεν κατασκευάζουμε— εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικών σταθμών. Ο άνθρακας θα είναι εκτός δικτύου μέχρι το 2038 το αργότερο».

Αναφορικά με τον  απορριπτέο ισχυρισμό του Τραμπ  ότι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα έτρωγαν τα κατοικίδια των ανθρώπων στο Οχάιο, το υπουργείο πρόσθεσε έναν αποκαλυπτικό τόνο: «ΥΓ: Δεν τρώμε επίσης γάτες και σκύλους».

Παρά τις αντιδράσεις από τους συμμάχους Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρεσβευτή του στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «κατάφωρη παρέμβαση στις εκλογές», το υπουργείο διπλασίασε αυτή τη μαχητική προσέγγιση.

Η απάντηση στην «παραπληροφόρηση» του Τραμπ με «γεγονότα και χιούμορ» ήταν η «σωστή απάντηση», έγραψε την Πέμπτη η Άννα Λύρμαν, υπουργός Ευρώπης της Γερμανίας . «Ως δημοκράτες, δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε σε ψευδείς δηλώσεις να μένουν χωρίς σχόλια».

"Έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε πυρηνική ενέργεια και καίμε λιγότερο άνθρακα από ό,τι κάνουμε από τη δεκαετία του 1960. Και ο ενεργειακός μας εφοδιασμός είναι και θα παραμείνει σταθερός", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κούρσα με το μαχαίρι για τον Λευκό Οίκο εναντίον της Δημοκρατικής Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, με τις δημοσκοπήσεις σε πολλές πολιτείες πεδίου μάχης να δείχνουν ότι η κούρσα είναι πολύ κοντά για να διεκδικηθεί.

Για τους Γερμανούς αξιωματούχους, η αντιπαράθεση με τον Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστό ότι κρατάει μνησικακία, είναι επικίνδυνη που θα μπορούσε να επανέλθει για να τους βλάψει εάν ο Τραμπ εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένης της εξάρτησης της Γερμανίας από την αμερικανική στρατιωτική δύναμη για τη δική της άμυνα.

Όσο ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, επιτέθηκε συχνά στη Γερμανία, ειδικά όταν αφορούσε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Ο Τραμπ αποκάλεσε επανειλημμένα τη Γερμανία «παραβατική» και απείλησε να αποσύρει 12.000 στρατιώτες από τη χώρα.

«Δεν θέλουμε να είμαστε κορόιδα πια», είπε τότε ο Τραμπ.

Ο Γκρένελ επέκρινε την Πέμπτη για άλλη μια φορά τη Γερμανία, λέγοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών «είπε ψέματα για τα ενεργειακά της επιτεύγματα».

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν ξεκάθαρα μάτια «για την παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης της Γερμανίας στις εκλογές».

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ