Ιταλία: Υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας, – Αύξηση της βίας κατά ιατρικού προσωπικού

 
sss

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 17:56

Στην Ιταλία, το ιατρικό προσωπικό δέχεται σχεδόν καθημερινά βίαιες επιθέσεις στα νοσοκομεία και κέντρα περίθαλψης. Το τελευταίο επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Φότζια της Απουλίας, όπου 50 άτομα προσπάθησαν να λιντσάρουν τους ιατρούς ως αποτέλεσμα του θανάτου μιας 23χρονης.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, το ιατρικό προσωπικό κλείστηκε σε ένα δωμάτιο για να αποφύγει την επίθεση, πριν έρθουν οι Αρχές.

Το επεισόδιο ξέσπασε αφού μια 23χρονη απεβίωσε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Εξοργισμένοι, περίπου 50 μεταξύ φίλων και συγγενών εισέβαλαν στο νοσοκομείο, κατηγορώντας το προσωπικό πως σκότωσαν τη νεαρή γυναίκα, και άρχισαν να γροθοχτυπούν τους ιατρούς, οι οποίοι άρων-άρων κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ένα δωμάτιο μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Ο απολογισμός είναι 3 τραυματιών.

Πέραν του επεισοδίου, εμπράκτως απέχουν έτη φωτός οι καιροί της πανδημίας, όταν ο κόσμος εξυμνούσε το ιατρικό προσωπικό. Τώρα στην Ιταλία τα βίαια επεισόδια κατά ιατρών και νοσοκόμων είναι σχεδόν καθημερινά, κυρίως στο Νότο. Στο ίδιο το νοσοκομείο της Φότζια, την τελευταία εβδομάδα προέκυψαν τρία τέτοια βίαια περιστατικά, και έτσι γίνεται έκκληση για περισσότερη παρουσία των Αρχών στα νοσοκομεία. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, μόνο το 2023 καταγράφηκαν 16.000 λεκτικές και σωματικές επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού, ενώ την τελευταία 5ετία αυτές αυξήθηκαν κατά το 38%.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ιατρών τόνισε πως “εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο κίνδυνος είναι οι γιατροί να απομακρυνθούν όλο και περισσότερο από το εθνικό σύστημα υγείας”, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Φότζια, “κινδυνεύει να καταρρεύσει”. Σύμφωνα με πόρισμα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ISTAT), από τα ιταλικά νοσοκομεία λείπουν περίπου 100 χιλιάδες κρεβάτια συνήθους νοσηλείας και 12 χιλιάδες κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Επίσης, 12 από τις 21 περιφέρειες της χώρας δεν εγγυώνται την περίθαλψη που θεωρείται θεμελιώδης.

Αν λοιπόν φαίνεται πως η κυβέρνηση οδεύει προς μια αύξηση της Αστυνομίας στα νοσοκομεία, προτάθηκαν διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά του ιατρικού προσωπικού, όπως την αναστολή της ιατρική περίθαλψη για τρία χρόνια για τους βίαιους, αλλά και τη θέσπιση άδειας οπλοφορίας για τους γιατρούς για αυτοάμυνα.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ