Χρυσοχοΐδης: Επείγουσες δράσεις για μεταναστευτικό και τη στήριξη της αστυνομίας — Σε 15 ημέρες η νέα εφαρμογή «SafeYOUth»

 
xrysoxoidis astynomia

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 09:50

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ του ΕΡΤNews τοποθετήθηκε για καίρια ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό και την αστυνομία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις προτάσεις της Γερμανίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση.

«Αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές επιλογές του Βερολίνου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόοδο των έργων στον Έβρο, τονίζοντας πως η κατασκευή του φράχτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αναμένεται να είναι έτοιμος εντός ενός έτους: «Δεν έχουμε ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος» και πρόσθεσε «Κάνουμε το χρέος μας στην Ευρώπη, φυλάμε τα σύνορα».

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία στήριξης των αστυνομικών και συνοριοφυλάκων, ζητώντας την αύξηση των μισθών τους: «Αίτημά μου είναι να αυξηθούν οι μισθοί των αστυνομικών». Τόνισε ότι οι αστυνομικοί αξίζουν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας: «Αξίζουν οι αστυνομικοί μας να τους στηρίξουμε», ενώ πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν επιπλέον ενισχύσεις στο εισόδημά τους: «Θα ακολουθήσουν και άλλες ενισχύσεις του εισοδήματος των αστυνομικών».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε την δέσμευση της κυβέρνησης προς τα σώματα ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει έμπρακτα τόσο οικονομικά όσο και επιχειρησιακά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγνωρίζοντας το ανησυχητικό φαινόμενο της βίας, ανακοίνωσε μια νέα εφαρμογή με την ονομασία «Safe YOUth» με στόχο την πρόληψη και την άμεση καταγγελία περιστατικών βίας. Πρόκειται για το “Panic Button”, ένα εργαλείο που δεν θα αφορά μόνο τους ανήλικους, αλλά και τους γονείς και όλους όσους θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά που εξελίσσονται εν θερμώ, είτε σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, είτε σε γειτονιές. «Η κατάσταση με τη βία είναι πολύ ανησυχητική τόσο στους ανήλικους όσο και στους ενήλικες», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η νέα εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε 15 ημέρες, και η ανάπτυξή της είναι αποτέλεσμα μιας ευγενικής χορηγίας της Vodafone προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Θα κάνουμε ανακοινώσεις. Την επιδείξαμε στην έκθεση, αλλά ταυτόχρονα θέλω να πω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα», υπογράμμισε.

Αυστηρότερες ποινές για φονικά όπλα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τη χρήση φονικών όπλων, όπως μαχαίρια και σιδερογροθιές: «Η χρήση των φονικών μαχαιριών απαγορεύεται, αλλά οι ποινές δεν είναι αυτές που πρέπει». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά περιστατικά βίας.

Παραθέτοντας ανησυχητικά στοιχεία, ανέφερε πως το 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 50% στους ανήλικους δράστες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Το οκτάμηνο φέτος έχουμε 7.706 δράστες, εκ των οποίων πολλοί ασχολούνται με κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά και βία. Και μάλιστα μιλάμε για σκληρή βία», υπογράμμισε ο Υπουργός, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμακούμενη έξαρση της εγκληματικότητας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ