Βρετανία: Αντιδράσεις για τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 10/09/24 - 20:36

Οι βουλευτές στη Μεγάλη Βρετανία ψήφισαν υπέρ της περικοπής του επιδόματος θέρμανσης για τους συνταξιούχους, με εξαίρεση τους πιο φτωχούς.

Η πρόταση της κυβέρνησης εγκρίθηκε με 348 ψήφους έναντι 228, παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ορισμένους βουλευτές των Εργατικών. Η νέα ρύθμιση θα επηρεάσει εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς όπως αναφέρει το Sky News, μόνο όσοι λαμβάνουν επιδόματα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, όπως το συνταξιοδοτικό πιστωτικό επίδομα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να μειώσει δραματικά τον αριθμό των συνταξιούχων που λαμβάνουν το επίδομα από 11,4 εκατομμύρια σε 1,5 εκατομμύρια, εξοικονομώντας περίπου 1,4 δισ. λίρες για το δημόσιο ταμείο.

Η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves ανακοίνωσε την περικοπή αυτή τον Ιούλιο, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για την κάλυψη ενός δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 22 δισ. λιρών. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με ορισμένους βουλευτές των Εργατικών και φιλανθρωπικές οργανώσεις να ζητούν την αναθεώρηση της πολιτικής αυτής, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους να αντιμετωπίσουν το δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και την τροφή.

Ο βουλευτής των Εργατικών Jon Trickett ψήφισε κατά της απόφασης της κυβέρνησης, παρά την κομματική γραμμή, επικαλούμενος την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας στους συνταξιούχους. Στη δήλωσή του, τόνισε ότι η φτώχεια στους συνταξιούχους «μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» και πως δεν μπορούσε με καθαρή συνείδηση να υποστηρίξει την απόφαση αυτή. Ορισμένοι άλλοι βουλευτές των Εργατικών, όπως η Rachel Maskell και η Debbie Abrahams, εξέφρασαν επίσης ανησυχίες, αλλά τελικά είτε απείχαν είτε ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης.

Ο Trickett ενδέχεται να αντιμετωπίσει πειθαρχικές συνέπειες από το κόμμα του, καθώς η ψήφος ήταν υπό τριπλή εντολή, πράγμα που σημαίνει ότι οι βουλευτές υποχρεούνται να ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος. Παρόμοια κατάσταση είχε προκύψει τον Ιούλιο, όταν επτά βουλευτές των Εργατικών αναστάλθηκαν για την αντίθεσή τους σε κυβερνητικές πολιτικές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ