Τι θα εξαγγείλει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για τα εξοπλιστικά

 
Τι θα εξαγγείλει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για τα εξοπλιστικά

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/09/24 - 01:13

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τα λεγόμενα «νυχτερινά» του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούνται αυτή τη στιγμή, λίγες ώρες πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (88ηΔΕΘ), ως μία από τις «σίγουρες» εξαγγελίες του, από αυτές που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), εν τη ευρεία εννοία τους, συμφώνως με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε σχετικώς η ιστοσελίδα μας.

​«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού αναφορικώς με εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην ομιλία του, αλλά θα επικεντρωθεί περισσότερο σε καθαρά οικονομικού χαρακτήρα μέτρα που θα αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως των στελεχών τους» μας ελέχθη χαρακτηριστικώς, με «καθεστώς ανωνυμίας» για προφανείς (πολιτικούς) λόγους.

​Επίσης άλλες πηγές υποστήριξαν ότι ακόμα και αυτή τη χρονική στιγμή, την παραμονή της πρωθυπουργικής ομιλίας, η κυβέρνηση συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν θα μπορέσει να αυξήσει κατά μισό δισεκατομμύριο δραχμές το προς εξαγγελία «μαξιλάρι» των παροχών, από τα 3 δισ.στα 3,5 δισ.ευρώ, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική πολιτική, κάτι που αν θα επιτευχθεί θα σηματοδοτήσει και κάποιο/α επιπλέον μέτρα που θα αφορούν τις ΕΔ, όπως για παράδειγμα επιδόματα «ειδικού χαρακτήρος» για τα στελέχη αυτών, για τα οποία δέχεται εισηγήσεις.  

​Επίσης εκτιμάται συμφώνως με τις ίδιες πηγές ότι ο κ. Πρωθυπουργός ενδέχεται να αναφερθεί και στις προετοιμασίες που γίνονται από πλευράς ΕΔ για την έναρξη των φετινών διαγωνισμών για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στο εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών για τα στελέχη των ΕΔ, όλων των κατηγοριών και βαθμών, στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδος, από τις οποίες το 15% θα διατεθούν προς κάλυψη των αναγκών για καθηγητές, γιατρούς κλπ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα υπουργεία.             

​Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Πρωθυπουργός, συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένει σχετική εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2025 και για το αν θα υπάρξουν περιθώρια για οριζόντιες διορθώσεις στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτι που θα «αποτυπωθεί» κατά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2025, που όπως πάντα κατατίθεται στη Βουλή προς το τέλος του χρόνου. 

​Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η προκήρυξη όλων των νέων διαγωνισμών για την πρόσληψη των νέων ΕΠΟΠ, ειδικώς για το Στρατό Ξηράς, όπου έχει αυξηθεί δραματικώς ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων υπηρετούν σήμερα σε κρίσιμους βαθμούς στη βάση της ιεραρχίας, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο από το 2020 ως σήμερα ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ με πολύ μεγάλες αριθμητικώς παραιτήσεις στελεχών του (υπαξιωματικών, ΕΠΟΠ, ΕΜΘ) σε κρίσιμες ειδικότητες, ειδικώς δε στις μονάδες επιφανείας του Στόλου. 

​Κυβερνητικές πηγές μας επισήμαναν ότι ο κ. Πρωθυπουργός, με τους στενούς του συνεργάτες εξετάζουν τις προτάσεις και εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της αντιστοίχου Στρατιωτικής των ΕΔ, αναφορικώς με τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις παραγωγικές Σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), καθώς και το μείζον θέμα που αφορά τους ΕΠΟΠ που πλησιάζουν τα 50 έτη της ηλικίας τους και του επαγγελματικού μέλλοντός τους. 

​​Τέλος, αύριο το μεσημέρι, στις 12:00, ο κ.Πρωθυπουργός αναμένεται να παρευρεθεί στα εγκαίνια του εντυπωσιακού περιπτέρου του ΥΠΕΘΑ, στο χώρο της 88ης ΔΕΘ, παρουσία του ΥΕΘΑ κ. Νίκου Δένδια, του ΥΦΕΘΑ κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του ΓΓ/ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνη Οικονόμου και βεβαίως των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα ΠΝ, και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη. 

​Όλα αυτά βεβαίως ως «δημοσιογραφικές πληροφορίες» λίγο πριν των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, πληροφορίες που ευχής έργον είναι να «διαψευστούν» ευχάριστα με την εξαγγελία από πλευράς του κ. Μητσοτάκη και κάποιου εκ των εκκρεμούντων σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ιδίως όσων αφορούν την παρούσα χρονική συγκυρία το Πολεμικό μας Ναυτικό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ