BILD: Ο ψυχολογικός πόλεμος της Χαμάς εναντίων του Ισραήλ - Τι αναφέρει έγγραφο

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 06/09/24 - 18:27

Ένα έγγραφο που δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στον υπολογιστή του Yahya Sinwar φέρεται να ρίχνει φως στη διαπραγματευτική στρατηγική της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών βασανιστηρίων οικογενειών ομήρων, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα BILD σε αποκλειστική δημοσίευσή της την Παρασκευή.

Το έγγραφο, το οποίο έλαβε η BILD, φέρεται να χρονολογείται την άνοιξη του 2024 και λέγεται ότι είχε εγκριθεί προσωπικά από τον Yahya Sinwar. Ενώ η BILD είπε στο The Post ότι δεν μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες για την πηγή, είπαν ότι το περιεχόμενο του αρχείου επαληθεύτηκε από δύο ανεξάρτητες πηγές. Η BILD είπε επίσης ότι, από τις 7 Οκτωβρίου, είχαν σχεδόν πάντα ρεπόρτερ στο έδαφος, ορισμένοι δίνοντας συνεντεύξεις υψηλού επιπέδου και με πρόσβαση σε πηγές υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με τη BILD, το έγγραφο απαριθμεί αρκετούς παράγοντες που η Χαμάς ήθελε να λάβει υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων.

Αυτά περιλαμβάνουν την «εξάντληση» του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, την αύξηση της διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ και τη διατήρηση της ένοπλης ικανότητάς του.

Ψυχολογικός τρόμος με ομήρους
Το έγγραφο προφανώς αναφέρει ότι η Χαμάς εκ προθέσεως κακοποιεί ομήρους για να αξιοποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση.

Ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν στην αιχμαλωσία της Χαμάς. (πίστωση: ΕΝΟΤΗΤΑ 27A ΠΡΑΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ)

Σημείωση του Εγγράφου: «Συνεχίστε να ασκείτε ψυχολογική πίεση στις οικογένειες των [ομήρων], τόσο τώρα όσο και κατά την πρώτη φάση [της κατάπαυσης του πυρός] ώστε να αυξηθεί η δημόσια πίεση στην εχθρική κυβέρνηση».

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακάλυψη έξι πτωμάτων Ισραηλινών ομήρων από το Ισραήλ σε μια σήραγγα κάτω από τη Ράφα, η Χαμάς δημοσίευσε πολλά βίντεο με δηλώσεις των ομήρων πριν από το θάνατό τους. Αυτά τα βίντεο περιέχουν αναφορές για την αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης, εκκλήσεις για επιστροφή στο σπίτι και λεπτομέρειες για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης των ομήρων.

Σύμφωνα με την ανάγνωση του εγγράφου από την BILD, οι ψυχολογικές τακτικές κατά των οικογενειών των ομήρων είναι μια στρατηγική που αναπτύχθηκε για να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει με τους όρους της συμφωνίας.

Η Χαμάς επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει να χρησιμοποιήσει τους ομήρους για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ. «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση (της κατάπαυσης του πυρός, εκδ.), η Χαμάς θα επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί ορισμένους από τους κρατούμενους ως χειρονομία καλής θέλησης και να μεταφέρει μηνύματα στους συγγενείς τους».

Ο δηλωμένος στόχος αυτού είναι να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ για παράταση της εκεχειρίας προς όφελος της Χαμάς.

Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου
Σύμφωνα με τη BILD, το έγγραφο έδειξε ότι η Χαμάς δεν επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου που θα ωφελούσε τους πολίτες της Γάζας. Αντίθετα, το έγγραφο αναφέρει: «Σημαντικές ρήτρες στη συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθούν, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Στο έγγραφο, η Χαμάς παραδέχεται ότι «η στρατιωτική της ικανότητα έχει αποδυναμωθεί», αλλά δεν βλέπει την ανάγκη για γρήγορο τέλος των μαχών, αποκάλυψε η BILD.

Το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά σε θύματα Παλαιστινίων και θανάτους αμάχων, κάτι που η BILD είπε πως ήταν ασυνήθιστη, δεδομένου του φερόμενου υψηλού απολογισμού των νεκρών.

Οι τρομοκράτες θέλουν να ξαναχτίσουν την εξουσία
Η Χαμάς απαριθμεί επίσης σημαντικά αιτήματα προς το Ισραήλ, όπως η απελευθέρωση 100 κρατουμένων και τρομοκρατών που εκτίουν ισόβια κάθειρξη στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την BILD.

Η BILD πρόσθεσε ότι πολλά από τα βασικά σημεία του εγγράφου επικεντρώνονται στο ερώτημα πώς να χειραγωγηθεί η διεθνής κοινότητα και να προωθηθεί η ανασυγκρότηση της στρατιωτικής ισχύος της Χαμάς.

Το έγγραφο αναφέρει έναν «πολιτικό ελιγμό», λέγοντας ότι οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα πρέπει να προτείνουν «αραβικές δυνάμεις να τοποθετηθούν κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων» με το Ισραήλ.

Αυτό έχει ως μοναδικό σκοπό να «χρησιμοποιήσει ως προστατευτικό φράγμα για να αποτρέψει τον εχθρό από την είσοδο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου έως ότου αυτοί (η Χαμάς) αναδιοργανώσουν τις τάξεις και τις στρατιωτικές τους ικανότητες».

Το Ισραήλ πρέπει να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος
Στο έγγραφο, η Χαμάς φέρεται να είναι ανένδοτη ότι το Ισραήλ πρέπει να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνο για τις ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις.

Δηλώνουν ότι εάν το Ισραήλ απορρίψει μια συμφωνία που επετεύχθη από τις ΗΠΑ, «τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι η Χαμάς συμφώνησε, αλλά ότι η συμφωνία απέτυχε λόγω του «πείσματος του Ισραήλ».

Η Χαμάς δεν πρέπει «να θεωρηθεί υπεύθυνη για την αποτυχία μιας συμφωνίας», αναφέρει το έγγραφο.

Η BILD προσθέτει ότι το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό σημείο κόλλησης στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

«Αν είναι τόσο κρίσιμο, είναι πολύ περίεργο που δεν συμπεριλήφθηκε στο έγγραφο», ανέφερε η BILD

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, 117 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί. Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων 81 Ισραηλινών και δύο Αμερικανών, αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον περασμένο Νοέμβριο. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη Αμερικανών, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ή διασώθηκαν εκτός της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης, η πλειοψηφία των ομήρων έχει ισραηλινή υπηκοότητα και είναι άνδρες ενώ παραμένει άγνωστος το πόσοι από αυτούς είναι μέλη του ισραηλινού στρατού.

Πέντε Αμερικανοί όμηροι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί στη Γάζα ενώ οι σοροί άλλων τριών παραμένουν εκεί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Χαμάς, όπως γράφει το άρθρο της Washington Post, κρατά τους περισσότερους από τους ομήρους, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι οι αιχμάλωτοι κρατούνται και από άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν επίσης στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τον θάνατο ορισμένων ομήρων ενώ έχει αναφέρει παράλληλα ότι τουλάχιστον τρεις σκοτώθηκαν στη διάρκεια δικών του επιχειρήσεων. Από την πλευρά της, η Χαμάς υποστηρίζει ότι ορισμένοι όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς. Υπολογίζεται ωστόσο ότι 70 όμηροι εξακολουθούν να παραμένουν στη Γάζα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εκτιμά ότι 103 όμηροι κρατούνται ακόμη στη Γάζα εκ των οποίων, οι 33 είναι νεκροί. Τα μόνα παιδιά στη λίστα με τους εναπομείναντες ομήρους του Ισραήλ είναι ο Κφιρ Μπίπμας, ο οποίος ήταν εννέα μηνών όταν απήχθη, και ο αδελφός του Αριέλ, ο οποίος ήταν τότε μόλις τεσσάρων τότε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι τα παιδιά και η μητέρα τους, Σίρι, δεν είναι πλέον στη ζωή. Επτά από τους υπόλοιπους ομήρους είναι ξένοι υπήκοοι, σύμφωνα με το Ισραήλ: έξι πολίτες της Ταϊλάνδης και ένας υπήκοος Νεπάλ.

Τουλάχιστον 64 όμηροι είναι νεκροί

Εκτός από τους 33 ομήρους για τους οποίους το Ισραήλ λέει ότι σκοτώθηκαν αλλά παραμένουν οι σοροί τους στη Γάζα, αναφέρει ότι έχει ανασύρει 31 πτώματα.

Αριθμός ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι: 117

Η πλειονότητα των ομήρων που απελευθερώθηκαν συνέβη κατά τη διάρκεια μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου.

Αρχικά η συμφωνία ήταν τετραήμερη αλλά παρατάθηκε ουκ ολίγες φορές.

Σε ρόλο μεσολαβητή, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον άρχισε να ασκεί συνεχώς πιέσεις για μία ευρύτερη συμφωνία που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν την 1η Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον 78 Ισραηλινοί και όμηροι διπλής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όλοι γυναίκες ή έφηβοι.

Τρεις Ισραηλινοί Ρώσοι διπλής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Κρεμλίνου.

Είκοσι τέσσερις αλλοδαποί υπήκοοι - 23 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός της συμφωνίας ανταλλαγής. Δώδεκα αφέθηκαν ελεύθεροι ή διασώθηκαν εκτός της συμφωνίας. Τέσσερις απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς και ένας διασώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2023. Άλλοι δύο διασώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2024, τέσσερις τον Ιούνιο του 2024 και ένας τον Αύγουστο του 2024.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ