Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή εκ νέου κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας και επιστροφή στη στρατιωτική κυριαρχία, μια σημαντική αλλαγή από την αποχώρηση το 2005 από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν από την επιμονή του Νετανιάχου να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου Φιλαδέλφιας στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου και την εντολή του στον στρατό να προετοιμαστεί για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς εν μέσω λιμού στην Επικράτεια που προκλήθηκε από την επίθεση και τον πολυετή αποκλεισμό του Ισραήλ.
Τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε επανειλημμένα ότι το Ισραήλ δεν θα ξανακαταλάβει τη Γάζα, δεν θα ανοικοδομήσει οικισμούς εκεί ή θα επιβάλει εκ νέου τον αποκλεισμό.
Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με την άρνηση του Νετανιάχου να προτείνει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, την επιμονή του στη διατήρηση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στον Διάδρομο Φιλαδέλφη και την εντολή του στον στρατό να προετοιμαστεί για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά παραμονή στη Γάζα.
Στρατιωτική διακυβέρνηση
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth , ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να προετοιμαστεί για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αντί για διεθνείς οργανισμούς στο έδαφος.
Ο στρατός «έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την ιδέα, η οποία έχει σκοπό να περιορίσει τη διεθνή πίεση εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε η εφημερίδα.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι το γραφείο του Νετανιάχου εξέτασε μια σειρά επιλογών τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.
Μία από τις πιθανές λύσεις ήταν «να διοριστεί ένας Στρατηγός για να αναλάβει το ανθρωπιστικό ζήτημα στη Γάζα για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη απόφαση και δεν είναι απαραίτητα εφαρμόσιμη», πρόσθεσε.
Ο διορισμός ενός στρατηγού για την επίβλεψη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «σημαίνει ότι η ευθύνη του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί και ίσως επεκταθεί τα επόμενα χρόνια», σχολίασε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο ταξίαρχος Elad Goren θα χειρίζεται καθημερινά ζητήματα τακτικής, όπως η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η επισκευή τοπικών υποδομών που καταστράφηκαν στον πόλεμο και η διατήρηση επαφής με διεθνείς οργανισμούς.
Το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε, το βράδυ της Τρίτης, ότι η επιμονή του Νετανιάχου στη διατήρηση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στον Διάδρομο της Φιλαδέλφη «θα μπορούσε να οδηγήσει στο πραγματικό σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα, το οποίο είναι η επιστροφή στη στρατιωτική κυριαρχία».
Το κανάλι εξήγησε ότι «σε πρόσφατες συζητήσεις, ο αρχηγός του επιτελείου, Herzi Halevi, αντιτάχθηκε στη διανομή βοήθειας από στρατιώτες, ισχυριζόμενος ότι θέτει σε άσκοπο κίνδυνο τις δυνάμεις μας, και ως εκ τούτου ο στρατός δεν πρέπει να συμμετέχει στη διανομή βοήθειας, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για αυτό».
Ανέφερε επίσης πρόσθετες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι «ο στρατιωτικός έλεγχος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας εγείρει ένα ζήτημα διεθνούς δικαίου, καθώς ο έλεγχος του δρόμου είναι στην πραγματικότητα ευθύνη της Γάζας, κάτι που είναι σημαντικό».
Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι η στρατιωτική διακυβέρνηση στη Γάζα θα κόστιζε περίπου 40 δισεκατομμύρια σέκελ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.
«Θα τηρήσουμε κάθε απόφαση που λαμβάνεται από την πολιτική ηγεσία», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις ότι αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα ή στη συνέχιση της παρουσίας της Χαμάς.
Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η διατήρηση του ελέγχου του Διαδρόμου Φιλαδέλφε είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η σκληρή θέση του Νετανιάχου στον Διάδρομο θεωρείται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα ως παρεμπόδιση των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς.
Για μήνες, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να διασφαλίσουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, οι προσπάθειες διαμεσολάβησης έχουν σταματήσει λόγω της άρνησης του Νετανιάχου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Χαμάς για διακοπή του πολέμου.