Αντιστράτηγος Ν.Φλάρης: Ο νέος Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης στη Μονς

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 03/09/24 - 18:03

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Νέος Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – ΑΣΣΔΕ/SHAPE) στη Μονς του Βελγίου, ανέλαβε από τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «MONTGOMERY» του ΝΑΤΟϊκού Αρχηγείου.

Το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης που βρίσκεται στη Μονς του Βελγίου, είναι το αρχηγείο Στρατηγικού επιπέδου της Διοικήσεως Συμμαχικών Επιχειρήσεων (Allied Command Operations/ACO) και διοικείται από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe/ SACEUR). Το SHAPE είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων από τον Πυροβολητή Αντιστράτηγο Κούτρα στον Καταδρομέα (Αλεξιπτωτιστή/Βατραχάνθρωπο) Αντιστράτηγο Φλάρη, παρέστη το σύνολο του Ελληνικού προσωπικού όλων των Κλάδων των Ενόπλων  Δυνάμεων που υπηρετεί στο Στρατηγείο, στο Στρατηγείο της Διοικήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Special Operations Forces Command/SOFCOM), τα συνυπηρετούντα στελέχη, πολιτικό προσωπικό των ΕΔ καθώς και προερχόμενο από αυτές (Civilians), μέλη των οικογενειών και μέλη της Ελληνικής κοινότητος της Μονς.

Ποιος είναι ο νέος Έλλην Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στο SHAPE Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης

Συμφώνως με το επίσημο βιογραφικό του, όπως έχει αναρτηθεί στη σελίδα του ΓΕΕΘΑ, «ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης γεννήθηκε το 1963 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εισήλθε το 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1986 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Ως κατώτερος αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών, 35 Μοίρα Καταδρομών, Τάγμα Πεζοναυτών). Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του και τα αντίστοιχα των Ειδικών Δυνάμεων. Παράλληλα δε, έχει παρακολουθήσει το σχολείο κατάρτισης SOF στο International Long Range Reconnaisance Patrol School (ILRRPS) της Γερμανίας, σχολείο Αξκών του ΝΑΤΟ στο Oberammergau, το σχολείο σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων στο Βέλγιο καθώς και Επιχειρησιακή Σχεδίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας στη Βιέννη.

Το 2000 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος αξιωματικός το 1999 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στο 5ο ΕΤΕΘ και στη συνέχεια με την αποφοίτησή του από την ΑΣΠ υπηρέτησε ως Επιτελής στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (13η ΔΕΕ). Ακολούθως, υπηρέτησε ως Υπασπιστής Αρχηγού ΓΕΣ (2002-2004) και το 2004 τοποθετήθηκε στο Strategic Direction Center (SDC) του SHAPE στο Βέλγιο όπου το 2007 του απονεμήθηκε η υψηλότερη ηθική αμοιβή-έπαινος (Commendation in recognition for Exceptional Services), για τις υπηρεσίες του.

Το 2007 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της Ζ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ) (2007-2010) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως Τμηματάρχης Εθνικών Σχεδίων στη Διεύθυνση Σχεδίων του ΓΕΕΘΑ. Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2011, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στη 13η ΔΕΕ ενώ το 2014 τοποθετήθηκε Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού (ΔΑΣΠ) του ΓΕΣ.

Το 2015 προήχθη σε Ταξίαρχο και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ).

Το 2016 τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Το 2018 προήχθη σε Υποστράτηγο συνεχίζοντας ως Διοικητής της ΔΔΕΕ και το 2019 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ «Διαγοριδών» στη Ρόδο.

Την 09 Μαρτίου 2020 προήχθη σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στις 02 Μαρτίου 2021 τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ.

Την 09 Μαρτίου 2022, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού-Διοικητή Δόγματος και Εκπαίδευσης.

Τον Ιανουάριο 2023 αποστρατεύθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και Διοικητή Δόγματος και Εκπαίδευσης.

Την 30 Αυγούστου 2024 και κατόπιν σχετικής απόφασης ανάκλησής του στην ενεργό υπηρεσία ανέλαβε τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης στη Μονς του Βελγίου.

Στον Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος τίτλου ετήσιου κύκλου σπουδών του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών «Centre d’ Etudes Diplomatiques et Strategiques». Επίσης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στις «Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Είναι εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας και ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης είναι έγγαμος με την Πηνελόπη Παπαδάκη, ιδιωτική υπάλληλο και έχει 3 τέκνα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ