Έκθεση κατασκοπείας της Νέας Ζηλανδίας θεωρεί την Κίνα «σύνθετη απειλή»

 
ddd

Ενημερώθηκε: 03/09/24 - 11:50

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε την Κίνα «σύνθετη ανησυχία πληροφοριών» την Τρίτη και προειδοποίησε ότι το έθνος του Ειρηνικού είναι ευάλωτο σε ξένες παρεμβάσεις.

Σε μια ετήσια έκθεση απειλών, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι αρκετές χώρες αναλάμβαναν «κακόβουλη δραστηριότητα» στις ακτές της, αλλά χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Κίνας ως «σύνθετες και απατηλές».

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε μπροστινές οργανώσεις για να συνδεθεί με τοπικές ομάδες για να αντικαταστήσει τις αυθεντικές και διαφορετικές απόψεις της κοινότητας με αυτές που εγκρίθηκαν από το κυβερνών κόμμα.

Σε ένα παράδειγμα, ένα κοινοτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο κινεζικής γλώσσας παπαγαλίζει τα σημεία συζήτησης του Πεκίνου, είπε.

«Αυτοί οι μπροστινοί οργανισμοί θα φαίνονται συχνά να έχουν βάση την κοινότητα... αλλά η πραγματική τους σχέση, η κατεύθυνση και οι πηγές χρηματοδότησής τους είναι κρυμμένες», ανέφερε η έκθεση.

Η ασυνήθιστα ωμή γλώσσα έρχεται καθώς η πρόσφατα εκλεγμένη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας γέρνει την εξωτερική πολιτική της χώρας πιο στενά προς τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους.

Αυτό έρχεται μετά από χρόνια αυξανόμενων οικονομικών δεσμών με την Κίνα – τον ​​μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νέας Ζηλανδίας.

Τον Μάρτιο, ο Ουέλινγκτον δήλωσε δημόσια ότι μια κινεζική κρατική ομάδα βρισκόταν πίσω από μια κακόβουλη κυβερνοεπίθεση του 2021 που διείσδυσε σε ευαίσθητα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών.

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς για πειρατεία και κατηγόρησε τους επικριτές της Νέας Ζηλανδίας ότι είναι μαριονέτες της Ουάσιγκτον.

"Διαχείριση τους"

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η γεωγραφική θέση και ο ρόλος της χώρας στην περιοχή του Ειρηνικού την καθιστούν «ευάλωτη» σε άλλες χώρες που αγωνίζονται για μεγαλύτερη επιρροή.

Αυτό περιελάμβανε τη Ρωσία, η οποία «πιθανότατα παρακολουθεί τις δημόσιες δηλώσεις και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ανθρώπων.

Σε μια άλλη περίπτωση, μια ανώνυμη χώρα επικοινώνησε με ένα τοπικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας και προσφέρθηκε να πληρώσει για μια κοινοτική εκδήλωση εάν συμφωνούσαν να περιορίσουν μια συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα.

Ο Άντριου Χάμπτον, Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας, είπε ότι η έκθεση στόχευε να είναι εκ των προτέρων σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Το θέμα δεν είναι να ειδοποιήσουμε κανέναν, αλλά να ειδοποιήσουμε τους Νεοζηλανδούς για τις απειλές, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να τις διαχειριστούμε», είπε.

Νωρίτερα φέτος, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον είπε ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την «υπέροχη απομόνωση» που παρέχει η γεωγραφία της.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας – εξάγοντας ημερολόγια, κρέας και προϊόντα ξύλου που ξεπέρασαν τα 21,39 δισεκατομμύρια δολάρια NZ (13,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Η Λούξον προειδοποίησε ότι παρόλο που η Κίνα ήταν «μια χώρα αναμφισβήτητης επιρροής», οι διαφορετικές αξίες σημαίνουν ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε και δεν θα συμφωνήσουμε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ